ΗΠΑ-Η Fed συνεχίζει τη στήριξη ...


Η Fed συνεχίζει τη στήριξη
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αγοράσει εκ νέου ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου

Reuters, A.P.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε χθες πως θα προχωρήσει σε αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, αναγνωρίζοντας την επιβράδυνση της παραγωγής και της απασχόλησης. Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια που έχει στην κατοχή της.
Με στόχο την τόνωση της παραπαίουσας ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία, που εκτίμησε ότι θα είναι χαμηλότερη των προβλέψεών της, η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια του δολαρίου στο 0,25% και υπογράμμισε τη δέσμευσή της να τηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε να ενθαρρύνει τον δανεισμό. Πρόκειται για μια τολμηρή στροφή στην πολιτική της Fed, που μόλις πριν από μερικούς μήνες μελετούσε στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Τα σχέδιά της να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για την τόνωση της οικονομίας είχε, πάντως, προαναγγείλει ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.
Η απόφαση της Fed οδήγησε σε ανάκαμψη τη Wall Street, που περιόρισε τις αρχικές απώλειες, ωστόσο προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις μεταξύ των αναλυτών. Μολονότι αρκετοί είχαν εύστοχα προβλέψει τις επιλογές της, άλλοι πιθανολογούσαν πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα προτιμούσε να προχωρήσει σε νέες αγορές τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Το μήνυμα που δίνουν οι δύο κινήσεις της Fed στις αγορές είναι πως υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού με χαμηλό κόστος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, οπότε μπορούν να επωφεληθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να χρηματοδοτήσουν μεγάλες αγορές. Οπως επισημαίνει μερίδα αναλυτών, τολμηρότερο βήμα θα αποτελούσε η επανέναρξη των προγραμμάτων που τέθηκαν σε εφαρμογή μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως οι ευρείας κλίμακας αγορές τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων και ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Οπως, όμως, προειδοποιεί μερίδα οικονομικών αναλυτών, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει «κόκκινο πανί» για την εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομία των ΗΠΑ, προκαλώντας ένα κύμα μαζικών πωλήσεων στη Wall Street, που θα προκαλούσε περαιτέρω πλήγματα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια του 2009 και στις αρχές του 2010, η Fed αγόρασε συνολικά τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια αξίας 1,25 τρισ. δολαρίων, τίτλους στεγαστικών δανείων αξίας 175 δισ. δολαρίων από τους κολοσσούς Fannie Mae και Freddie Mac και ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 300 δισ. δολαρίων.
Την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ υπαγόρευσε ένας συνδυασμός απογοητευτικών στοιχείων, αρχής γενομένης από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, την επιδείνωση της κατάστασης στην αμερικανική αγορά εργασίας που φέρει την ανεργία σταθερή στο 9,5% τον Ιούλιο και τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα να παραμένουν αναιμικές. Ομάδα ερευνητών της Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε τη Δευτέρα πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να διολισθήσει εκ νέου σε ύφεση η αμερικανική οικονομία μέσα στην επόμενη διετία. Απέκλεισε, ωστόσο, την πιθανότητα να συμβεί αυτό άμεσα, μέσα στους επόμενους μήνες.
Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν, πάντως, επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων της Fed, καθώς τα επιτόκια του δολαρίου παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν διευκολύνει την ανάκαμψη. Στο μεταξύ, στα δυσοίωνα στοιχεία προσετέθη χθες και η μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ. Μολονότι συνήθως αποτελεί αρνητική εξέλιξη για μια οικονομία, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές τη θεωρούν θετική εξέλιξη για την απασχόληση, καθώς προβλέπουν πως θα αναγκασθούν οι εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις, τονώνοντας την ανάκαμψη.

Από την''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
11-8-2010