ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ¨ΗΜΕΙΣ ΑΔΩΜΕΝ¨.


ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ¨ΗΜΕΙΣ ΑΔΩΜΕΝ¨.
Κυκλοφόρησε, πριν από λίγες ημέρες, μετά από έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η «Κόκκινη Βίβλος» της γείτονος Τουρκίας (καμιά σχέση με το κόκκινο βιβλίο του Μάο), όπου αναφέρεται στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, τα εξοπλιστικά προγράμματά της, το αμυντικό δόγμα και την δομή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για πρώτη φορά όπως διαπιστώνουμε η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις εχθρικές χώρες, όπως και οι λοιποί γείτονες της Τουρκίας, χωρίς όμως να απαλείφεται και να παραμένει το περίφημο Casus Belli (αιτία πολέμου) για το θέμα της αύξησης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Ακόμη για πρώτη φορά το Ισραήλ συγκαταλέγεται στις μη φιλικές χώρες, αποδεικνύοντας πλέον στην πράξη, ότι οι ειδυλλιακές σχέσεις των δύο χωρών έχουν τερματιστεί και ότι το δόγμα Νταβούτογλου (ΥΠΕΞ της Τουρκίας) εφαρμόζεται σε όλη την έκταση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Εμείς στην δίνη των εξελίξεων των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα στην οικονομική κρίση και ηθική τελμάτωση των τελευταίων ετών, που έχουμε ολοκληρωτικά βυθιστεί, αδιαφορούμε για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας, δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το κυριότερα δεν τις αναλύουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προλάβουμε γεγονότα και μελλοντικές εξελίξεις, που ενδέχεται να έχουν σχέση με την αυτή την ύπαρξή και υπόστασή μας, όπως τουλάχιστον υφίσταται σήμερα. Έρχονται και οι δημοτικές εκλογές με τα αληθινά ή τεχνητά διλήμματα που οι κομματικοί μηχανισμοί μας βομβαρδίζουν στην κυριολεξία, (όπως τα CHEMTRAILS, τα χημικά παρασκευάσματα, που μας ψεκάζουν από αέρος, για τον έλεγχο των συνειδήσεων) και έχουν θολώσει τα πάντα. Μα θα μου πει κάποιος γιατί γκρινιάζουμε αφού αυτή η Κόκκινη Βίβλος είναι η καλύτερη, εμείς είμαστε φιλική χώρα με την Τουρκία, ο Ερντογάν πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα και συζητά με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου, που θα μας λύσει τα οικονομικά προβλήματα και θα ξεφύγουμε από τις δαγκάνες του ΔΝΤ και όλα θα πάνε μετά καλά? Ας δούμε τα πράγματα με μια πιο προσεκτική ματιά και ας διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές και τα γεγονότα.
Η Τουρκία διαθέτει ήδη Ένοπλες Δυνάμεις πολύ ισχυρές, από τις πιο ισχυρές (μαζί με τι Ισραήλ και το Ιράν) σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, που αποτελούν το απόλυτο εργαλείο για την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής και της συνέχισης της εξαίρετης τουρκικής διπλωματίας (α ρε Φαναριώτες τι κακό μας κάνατε) και του δόγματος του νέο-οθωμανισμού, που ήδη ευρίσκεται σε εφαρμογή, αλλά ποιος το καταλαβαίνει? Τα εξοπλιστικά της προγράμματα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, σε τέτοιο βαθμό, που θα πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις, αλλά φευ! Φαίνεται ότι η Ελληνική διπλωματία αγνοεί ότι από το 1999 η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο στρατηγικής δυναμικής έχει διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν επιτρέπει από Ελληνικής πλευράς καμία κίνηση “καλής θέλησης” χωρίς αυτή να συνοδεύεται με απώλεια κεκτημένων από πλευράς μας. Και βέβαια εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Άγκυρα, για την μείωση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών και την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αποκαλύπτουν τις αληθινές προθέσεις της Τουρκίας: Δηλαδή σε γεωστρατηγικό επίπεδο την απάλειψη της Ελλάδας από βασικό παίκτη της περιοχής και σε επιχειρησιακό επίπεδο την ανάληψη του ελέγχου του Αιγαίου, κατ’αρχήν με την διχοτόμησή του.


Του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ
Στην''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

 Όσο περνά ο καιρός, η εξωτερική πολιτική της χώρας φαίνεται να λειτουργεί ιδεοληπτικά περισσότερο από ποτέ, κυνηγώντας ένα άπιαστο όνειρο, την εξημέρωση του θηρίου. Στην περίπτωση μας έχουμε ένα παιχνίδι ισχύος, με την Τουρκία να δρέπει τώρα τους καρπούς μίας τριακονταετίας συνεχών αμφισβητήσεων και αύξησης της στρατιωτικής της ισχύος. Την ίδια στιγμή αυτός ο μάγος της «απονεύρωσης και χειραγώγησης» του αντιπάλου, ο πολύς ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προτείνει την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών από τις δύο χώρες , τη στιγμή που το 2009 η Τουρκία δαπάνησε 4 δις δολάρια για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων ενώ το 2008 το ποσό αυτό ήταν 3,5 δις δολάρια. Από την άλλη εμείς αφενός μεν την τελευταία εξαετία δεν ανακοινώθηκε ούτε υλοποιήθηκε κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αφετέρου δε διαθέσαμε ούτε τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των αναγκαιούντων πυρομαχικών αρμάτων μάχης, διαθέτοντας ήδη το καλύτερο άρμα στον κόσμο, το Leopard 2 A6 HEL, αλλά χωρίς πυρομαχικά, ή ανταλλακτικά αεροσκαφών η ακόμη να παίζουμε την διελκυστίνδα με τους Γερμανούς για τα υποβρύχια (γέρνει η δεν γέρνει ο Παπανικολής), που πληρώσαμε αλλά δεν τα έχουμε και πολλά άλλα που καλύτερα να μην τα αναφέρουμε.
Μετά από αυτά το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα μία τέτοια πρόταση, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κύρια για μας εθνική απειλή στην περιοχή μας, αν χρειαστεί, όταν η Τουρκία σε μια εξοπλιστική φρενίτιδα προμηθεύτηκε ή έχει προγραμματίσει να προμηθευτεί μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ετών τα ακόλουθα οπλικά συστήματα:
 4 ιπτάμενα ραντάρ. 
4 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. 
2 ιπτάμενα κέντρα διοίκησης.
 30 μαχητικά Α/Φ F-16 (Block 52 plus)
 80 μαχητικά stealth JSF (Joint Strike Fighter) F35!!!!
 1 κατασκοπευτικό δορυφόρο
 8 κορβέτες.
 6 αντιτορπιλικά AAW. 
1 Ελικοπτεροφόρο !!!!
 16 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης.
 4 κορβέτες για το Λιμενικό Σώμα.
 8 αποβατικά σκάφη LCT.
 2 αποβατικά πλοία LST.
 6 υποβρύχια Τ214ΤΝ.
 127 ελικόπτερα γενικής χρήσης!!! 
51 επιθετικά ελικόπτερα!!! 
250 νέα άρματα μάχης εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής.
 54 πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες !!!
 100 τουλάχιστον βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim!!!

Πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η «δελεαστική» πρόταση, όταν η πρόβλεψη για τον τουρκικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 είναι αυτός να φτάσει τα 48 δις δολάρια. Πόση πειστικότητα έχουν τα λόγια του Νταβούτογλου όταν στόχος του τουρκικού κράτους είναι το 2023 είναι να απασχολούνται 60.000 εργαζόμενοι στην πολεμική βιομηχανία της χώρας από τις 25.000 που ήταν το 2002?
Οι επαΐοντες, διαβάζοντας τον πίνακα που παραθέσαμε και γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και το ΕΜΠΑΕ (το Ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα πενταετίας, που δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί) ανησυχούν και μάλιστα πολύ για τις μελλοντικές εξελίξεις. Δεν θα αναφερθούμε σε όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της γείτονος, αλλά σε ορισμένα εξ αυτών ενδεικτικά και θα καταδείξουμε την στρατιωτική των αξία και την στρατιωτική των χρήση και σημασία.

 Ελικοπτεροφόρο:
Δηλαδή πολεμικό πλοίο με δυνατότητα μεταφοράς επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων (βλέπε πίνακα), όπου ο κατέχων δύναται να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις σε μεγάλες αποστάσεις και από το πλοίο μεταφορά της στρατιωτικής δύναμης, για αεραποβατικές επιχειρήσεις, για την κατάληψη χερσαίου εδάφους και ιδιαίτερα νήσου. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποια νήσο έχει μελλοντικές βλέψεις η Τουρκία? Ποια γειτονική χώρα της Τουρκίας διαθέτει νησιά? Από όλες τις γειτονικές χώρες μόνο μία διαθέτει νησιά. Ποια? Είναι προφανές.

 54 Πλωτές αμφίβιες γέφυρες.
Φαίνεται αθώο στρατιωτικό υλικό,αλλά δεν είναι. Είναι το πιο σύγχρονο υλικό γεφυροσκευής, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στον διαθέτοντα, να γεφυρώσει σε ταχύτατο χρόνο υδάτινα κωλύματα και να διοχετεύσει ερπυστριοφόρα και μηχανοκίνητες δυνάμεις στην αντίθετη πλευρά του κωλύματος, για συνέχιση άνευ καθυστέρησης των επιχειρήσεων. Η Τουρκία μόνο με μία γειτονική της χώρα, έχει σύνορα υδάτινο κώλυμα (δηλαδή ποτάμι). Την Ελλάδα με σύνορα τον Έβρο. Και επειδή στον βόρειο Έβρο έχει δοθεί και υπάρχει στην δυτική πλευρά του ποταμού, το προγεφύρωμα του Κάραγατς, απέναντι από την Ανδριανούπολη, για φυσική προστασία της πόλης. Για την αντιμετώπιση των ήδη υφισταμένων τουρκικών δυνάμεων στην δυτική πλευρά (δηλαδή από την δική μας πλευρά) υπάρχουν φυσικά εμπόδια τα υδάτινα κωλύματα ο Ερυθροπόταμος και το Ποτιστικό ρέμα (όσοι υπηρέτησαν στον Έβρο, αντιλαμβάνονται σε τι αναφέρομαι), όπου στρατιωτικά λειτουργούν ως εξαίρετες γραμμές αναχαίτισης των Τούρκων από Βορρά προς Νότο. Τώρα οι τόσες πολλές αμφίβιες γέφυρες έχουν ρόλο, σκοπό και φοβερή στρατιωτική αξία. Επιτρέπουν στους Τούρκους επιθετικές επιχειρήσεις από Βορρά προς Νότο, αλλά και άμεση ζεύξη του Έβρου ποταμού, βάζοντας σε τρομακτικό κίνδυνο την Ελληνική αμυντική διάταξη κατά μήκος του Έβρου ποταμού και παρέχοντάς τους την δυνατότητα να προελάσουν εντός του Ελληνικού εδάφους σε διάστημα ολίγων ωρών, πριν μπορέσουν να φθάσουν έγκαιρα οι εφεδρείες μας στην περιοχή των επιχειρήσεων. Και σταματάμε εδώ, απλώς αναφέροντες κάποιες πτυχές της σταρτιωτικής των σημασίας.


 80 Α/Φ JSF (Joint Strike Fighter) Stealth, F35.
 Είναι το πιο σύγχρονο μαχητικό Α/Φ 5ης γενιάς, με χαρακτηριστικά Stealth, δηλαδή αόρατα από τα ραντάρ. Η αρχική εξαγγελία ήταν 100 Α/Φ, αλλά θα περιοριστούν μόνο σε 80, αξίας 11,5 δις δολάρια. Αποτελεί ένα καθαρά επιθετικό όπλο, καθόσον τα αεροσκάφη αυτά θα έχουν ως στόχο την αιφνιδιαστική καταστροφή του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και των υποδομών της αντιαεροπορικής άμυνας του αντιπάλου, διευκολύνοντας το έργο των υπολοίπων μαχητικών, για την πλήρη καταστροφή των αντιπάλων στρατιωτικών δυνάμεων. Το γεγονός στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι, ότι η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει ένα καθαρά επιθετικό οπλικό σύστημα πρώτου πλήγματος, ένα σύστημα που αποσκοπεί στην αιφνιδιαστική καταστροφή της δυνατότητας του αντιπάλου να αντιδράσει. Τα αεροσκάφη αυτά δεν προορίζονται για την εξολόθρευση των Κούρδων μαχητών, αλλά για την καταστροφή μίας εξελιγμένης αεράμυνας, που μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή (Τουρκο-Ιρανικές, Τουρκο-Συριακές σχέσεις αγάπης και στρατιωτικής συνεργασίας), μόνο μία γειτονική χώρα διαθέτει. Η Ελλάδα. Εδώ δε να σημειωθεί ακόμη ότι το Ισραήλ αγοράζει μόνο 20 Α/Φ F35.
Δεν θα συνεχίσουμε για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, καθόσον ανήκουν στην σφαίρα της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και κατά συνέπεια της Ελληνικής πολιτείας, ελπίζοντας ότι θα αρθούν στο ύψος των εθνικών περιστάσεων. Και με την ευκαιρία να αναφερθούμε στην αψυχολόγητη, πέραν από κάθε λογική, παρά τις αντίθετες απόψεις και εισηγήσεις ολόκληρης της στρατιωτικής ηγεσίας, του προηγουμένου Υπουργού Άμυνας, ο οποίος προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους (οτιδήποτε άλλο θα ήταν ύποπτο και εθνικά επιλήψιμο), μείωσε ξαφνικά πέρυσι την στρατιωτική θητεία από 12 μήνες σε 9 μήνες απογυμνώνοντας από έμψυχο υλικό τις Μονάδες και θέτοντας την άμυνα της χώρας σε κίνδυνο, που ευτυχώς το ολέθριο αυτό λάθος ήδη διορθώθηκε με την κατάργηση της θητείας στο Ναυτικό και Αεροπορία. Τελειώνοντας θα αναφέρουμε κάποια πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να προβληματιστούμε, καθόσον συνειρμικά μας θυμίζουν την χώρα μας σε πολλά:
Πριν από 77 χρόνια η ναζιστική Γερμανία ακολούθησε μία πολύ απλή και συνάμα αποτελεσματική πολιτική έναντι της Αυστρίας. Για πέντε χρόνια η Γερμανία έπαιζε με τα νεύρα των Αυστριακών. Την μία φορά η Γερμανία, με διάφορες ενέργειες και επεισόδια έστελνε μηνύματα για επικείμενη εισβολή στην Αυστρία, η οποία αμέσως κινητοποιούσε τον Αυστριακό στρατό για να υπερασπίσει τη χώρα. Αντί όμως για εισβολή ακολουθούσε μία περίοδος χαλάρωσης από την πλευρά της Γερμανίας και μια περίοδος επίθεσης φιλίας προς την Αυστρία με ειρηνικά συνθήματα, τα οποία εφησύχαζαν τους Αυστριακούς. Μετά ακολουθούσε πάλι ένταση μεταξύ των δύο χωρών με τους Γερμανούς να στέλνουν πάλι μηνύματα εισβολής και μετά πάλι ακολουθούσε χαλάρωση. Στο τέλος και μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενων εναλλαγών, η συνείδηση και οι αντιστάσεις των Αυστριακών μούδιασαν, απονευρώθηκαν, ρίχνοντας έτσι τις αντιστάσεις τους. Την ίδια στιγμή η παγκόσμια κοινή γνώμη αδιαφορούσε πια για το παιχνίδι της Γερμανίας με τους ταλαίπωρους αυστριακούς. Έτσι αφού οι αντιστάσεις των Αυστριακών είχαν πέσει και αφού η τότε παγκόσμια κοινή γνώμη είχε κουραστεί από αυτό το γερμανικό παιχνίδι και τις διαμαρτυρίες των Αυστριακών, η Γερμανία βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και εισέβαλε ανενόχλητη στην Αυστρία. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ίσως τελικά αυτή την πολιτική να ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία 36 χρόνια και εμείς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Οι πρόσφατες αναπάντητες από την Ελλάδα αεροπορικές και ναυτικές τουρκικές προκλήσεις, σηματοδοτούν την πλήρη αποθράσυνση της Τουρκίας και την σταδιακή μείωση των ελληνικών αντανακλαστικών σε αυτές. Τα δε ΜΟΕ που συμφώνησαν ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ (προ εξαμήνου) και ο Τούρκος ΥΠΕΞ οδηγούν την Ελλάδα σε μία νέα εποχή που δυστυχώς αποδεικνύει ότι η δορυφοροποίηση της χώρας, από την Τουρκία πλησιάζει όσο ποτέ άλλοτε. Θα ξυπνήσουμε επιτέλους η θα αφήσουμε τις εξελίξεις να υλοποιήσουν τα τουρκικά σχέδια. Τα λέει ξεκάθαρα και ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του. Αλλά πως θα αποτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις αφού η απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται ακόμη, το δε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων χαρακτηρίζεται ως το πλέον αντιπαραγωγικό του Ελληνικού κράτους, σε πρόσφατες δηλώσεις Έλληνος πολιτικού, εγγονού και απόγονου ενδόξου στρατιωτικού παππού?
 Υπτγος (ε.α.) Μπαλτζώης Ιωάννης
(Yποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Αρταίων, με τον συνδυασμό ¨Γέφυρα στο Μέλλον¨, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Παπαλέξη)

ΠΗΓΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ: