Κερδισμένη η ομογένεια στις αλβανικές εκλογές ...

 


Κερδισμένη η ομογένεια στις αλβανικές εκλογές

Το ΚΕΑΔ εξέλεξε δημάρχους σε οκτώ επαρχίες, ενώ αύξησε τη δύναμή του στη Χειμάρρα

Θετικό για την «Ομόνοια» και τον κοινοβουλευτικό της βραχίονα, το «Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ΚΕΑΔ) κρίνεται το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Αλβανία. Το γεγονός προκαλεί αισιοδοξία για έξοδο από το «πηγάδι» της εσωστρέφειας, στην οποία στροβιλίζεται τα τελευταία χρόνια η οργανωμένη πολιτική δράση της ελληνικής μειονότητας.
Το ΚΕΑΔ εξέλεξε δημάρχους στις οκτώ επαρχίες (δήμοι, προερχόμενοι από συνενώσεις) στις ευρύτερες περιοχές Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα που συγκροτούν, πλην των ομώνυμων πόλεων, τις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες, ενώ διεκδικεί στα δικαστήρια και τη δημαρχία στο Φοινίκι του Δελβίνου.
Η απώλεια της Χειμάρρας, δήμου εκτός μειονοτικών ζωνών, με ισχυρή ωστόσο την παρουσία του ελληνισμού, με τη μη εκλογή του κ. Βασίλη Μπολάνου, ισοσκελίζεται από την πολιτική επικράτηση και αύξηση της δύναμης του ΚΕΑΔ. Ο υποψήφιός του και επί εννέα συνεχή χρόνια δήμαρχος, έχασε από τον επίσης ομογενή, στηριζόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κ. Γιώργο Γκόρο, με διαφορά 106 ψήφων, όμως το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήρθε πρώτο στην κάλπη (στην Αλβανία ρίχνουν ένα ψηφοδέλτιο για το κόμμα και ένα ξεχωριστό για τον υποψήφιό του) λαμβάνοντας 360 περισσότερους ψήφους από το δεύτερο Σοσιαλιστικό. Τι συνέβη, όμως, και ενώ το κόμμα σάρωσε, έχασε ο υποψήφιός του;
Παράγοντες της μειονότητας κάνουν λόγο για ήττα του κ. Μπολάνου που αποδίδεται σε προσωπική φθορά από τη μακρόχρονη παρουσία του στον δημαρχιακό θώκο, αλλά και τη ζημιά που έγινε από την κάθοδο στις εκλογές του άλλου ομογενειακού κόμματος MEGA. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ο εκλεκτός του MEGA έλαβε 152 ψήφους, οι οποίοι έφταναν και περίσσευαν για να εκλεγεί ο κ. Μπολάνος.
 
Διπλοί πανηγυρισμοί
Οι ακραίοι αλβανικοί εθνικιστικοί κύκλοι πανηγύρισαν στα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο για την «αποκαθήλωση» Μπολάνου, που γι’ αυτούς αποτελούσε το κόκκινο πανί θεωρώντας τον κατ’ εξοχήν σύμβολο των ελληνικών «αλυτρωτικών επιδιώξεων» στην Αλβανία.
Οι πανηγυρισμοί, ωστόσο, μετριάστηκαν όταν το ίδιο βράδυ εκατοντάδες οπαδοί του επίσης ομογενή κ. Γκόρο, υποδέχτηκαν τη νίκη με ελληνικές σημαίες και τραγούδια, υπογραμμίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τους άρρηκτους δεσμούς της Χειμάρρας με τον ελληνισμό. Ο νέος δήμαρχος θεωρείται και αυτός «παιδί της Χειμάρρας», εργάστηκε ως μετανάστης στην Ελλάδα και διευθύνει το τοπικό υποκατάστημα ιδιωτικής ελληνικής τράπεζας.
Πέραν της κυριαρχίας του σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους στις μειονοτικές περιοχές, το ΚΕΑΔ αναβαθμίστηκε πολιτικά στον κόσμο της ομογένειας σε δύσκολες συνθήκες που χαρακτηρίζονταν από τις έντονες κρατικές πιέσεις προς τους ψηφοφόρους του αλλά και τη διάσπαση και δημιουργία του «Κόμματος των Ελλήνων» (ΜEGA) από γνωστά στελέχη της «Ομόνοιας».
Ενδεικτικά επ’ αυτού αναφέρεται ότι το ΚΕΑΔ συγκέντρωσε στις εκλογές της Κυριακής 34.977 ψήφους έναντι 19.000, περίπου, των βουλευτικών εκλογών του 2009, ενώ το MEGA, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του, συγκέντρωσε γύρω στις 5.000 ψήφους και καταγράφηκε και αυτό πολιτικά. «Για πρώτη φορά νικήσαμε έχοντας απέναντί μας όλον τον κρατικό μηχανισμό της Αλβανίας», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες.
Κατά τις εκτιμήσεις αντικειμενικών παρατηρητών το αποτέλεσμα της Κυριακής αναμένεται να λειτουργήσει ως «αέρας στα πανιά» του κόμματος της μειονότητας και εν όψει των βουλευτικών εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Του Σταυρου Τζιμα