Βίοι παράλληλοι σε Ελλάδα και Ιταλία ...


Βίοι παράλληλοι σε Ελλάδα και Ιταλία
Ο Μπερλουσκόνι επισπεύδει τη λιτότητα υπό την πίεση ΕΕ και αγορών 
«Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και των ευρωπαίων αξιωματούχων η κυβέρνηση επέσπευσε την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών μέτρων λιτότητας». Το σημερινό σχόλιο των Financial Times θα ταίριαζε απόλυτα στην ελληνική περίπτωση, όμως (δυστυχώς για τους Ιταλούς) η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακολουθεί «βίους παράλληλους» με την Αθήνα.
Έτσι μετά από τρεις εβδομάδες αμφιταλαντεύσεων κατά τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προανήγγελλε μέτρα για να τα ανακαλέσει λίγο αργότερα, ο κύβος ερρίφθη. Η ιταλική κυβέρνηση αναθεώρησε (αυτή τη φορά οριστικά) τα μέτρα λιτότητας επί το αυστηρότερο αυξάνοντας τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ στο 21%, επιβάλλοντας έκτακτη εισφορά στα ανώτερα εισοδήματα 3% και επισπεύδοντας την αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες που θα ισχύει από το 2014.
Επιπλέον επίκειται αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως έγινε ήδη στην Ισπανία, για την υιοθέτηση του «δημοσιονομικού φρένου» στο χρέος και τα ελλείμματα.
Παρά τη σπουδή της κυβέρνησης να πείσει για την αποφασιστικότητά της ο αντίκτυπος των χθεσινοβραδινών ανακοινώσεων δεν ήταν ο επιθυμητός.
Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν σήμερα σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα δεν λύνουν το διττό πρόβλημα της Ιταλίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο χρέος (120% του ΑΕΠ) αλλά και με σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Με άλλα λόγια οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι ο Μπερλουσκόνι βιάζεται μεν αλλά εφαρμόζει λάθος συνταγή. Άλλωστε κανείς εντός και εκτός συνόρων της χώρας δεν είναι σίγουρος ότι θα εφαρμοστούν τελικά ακόμα και αυτά τα μέτρα. Αυτό διότι η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ίσως δεν αρκέσει για την υπερψήφιση των νόμων ενώ και οι ενδοκυβερνητικές έριδες είναι ικανές να προκαλέσουν ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ασφαλώς και ο παράγοντας της λαϊκής αντίδρασης μετρά αρνητικά σε αυτό το ισοζύγιο. Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των μέτρων πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων καθώς χθες είχε κηρυχθεί γενική απεργία. Στο επίκεντρο των διαδηλωτών βρίσκεται κυρίως η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας που προβλέπει πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης και διευκολύνει τις απολύσεις.
 
Μαργιόλης, Κώστας
7-9-2011