Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ - Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο ...

 


GREECE - Kastelorizo


(1)
Ερευνες στο Καστελόριζο ξεκινά η Τουρκία
Απάντηση της Αγκυρας στις κυπριακές γεωτρήσεις

Την ημέρα που το γεωτρύπανο «Ομηρος» έφθασε στο Οικόπεδο 12 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η Αγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει εντυπωσιακά τις προκλήσεις της. Η Τουρκία εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελορίζου, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος.
Οπως αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου (δηλαδή την Πέμπτη) ως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» (μαζί με συνοδευτικά σκάφη) θα διεξάγει έρευνες που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει και περιοχή που «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου».
Η Αθήνα έστειλε ήδη οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα. Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία στο Οσλο θα επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ερευνητικού σκάφους για να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσειις. Θυμίζεται ότι νορβηγικό ήταν και το σκάφος «Malene Ostervold» που είχε προκαλέσει την κρίση του Νοεμβρίου του 2008 πάλι στο Καστελόριζο.
Νωρίτερα, «άκυρη και άνευ περιεχομένου» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας την ανακοίνωση περί πρόθεσης της Τουρκίας να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα.
«Η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια "συμφωνία" θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δελαβέκουρας.
 
΄Aγγελος Αθανασόπουλος

15-9-2011





 (2)
Ξεκίνησαν επιχειρήσεις- Ηλεκτρονικός πόλεμος παντού στην Α.Μεσόγειο... 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
 15-09-2011
22:03:41

Δυστυχώς έχουμε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο από την περιοχή της Ρόδου μέχρι σχεδόν τις ακτές του Ισραήλ με επίκεντρο το σημείο εγκατάστασης της πλατφόρμας «Ηomer Ferrington» της Noble Energy στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του defencenet.gr από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ.
Στην περιοχή που ορίζεται από το τρίγωνο Ρόδου - Μεγίστης, του σημείου που έχει "δέσει" η πλατφόρμα του γεωτρύπανου (με άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων με πολιτική ενδυμασία επάνω) και της Αττάλειας στην Τουρκία εξελίσσεται εδώ και λίγες ώρες η πρώτη αναμέτρηση των τριών χωρών με εφαρμογή ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) και αντι-αντιμέτρων (ΕCCM). Ταυτόχρονα παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση δυνάμεων κυρίας αεροσκαφών ηλεκτρονικής αναγνώρισης και UAV σε πρώτη φάση πρακτικά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Η έναρξη επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου, αναγνώρισης και επιτήρησης εχθρικών δυνάμεων, δυστυχώς δεν προοιωνίζει τίποτα το θετικό προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κατάστασης, αφού η Άγκυρα δείχνει να "έχει απασφαλίσει".
Αυτό που συμβαίνει τώρα με την εφαρμογή ηλεκτρονικών αντιμέτρων σε ελληνικές περιοχές, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταδεικνύει "κρατική αλητεία", όπως επίσης και οι αποστολές συλλογής πληροφοριών των αεροσκαφών τους στην Α.Μεσόγειο κατά εθνών που σε καμία περίπτωση δεν την έχουν ενοχλήσει.
Σήμερα το πρωί, τουρκικά μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη, πέταξαν από την Τουρκία ανατολικά της Κύπρου και μετά κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά μέχρι ανοικτά της Αμμοχώστου, χωρίς να πλησιάσουν περιοχές των κυπριακών θαλάσσιων πεδίων στα νότια, παραβιάζοντας φυσικά, ανενόχλητα τον κυπριακό εναέριο χώρο.
Τουρκικά μαχητικά F-16 και αναγνωριστικά αεροσκάφη F-4, ισραηλινά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και δεκάδες ελικόπτερα πετούν στον ευρύ αυτό θαλάσσιο χώρο.
Ενεργό ρόλο στην φύλαξη της πλατφόρμας έχει αναλάβει και η ηρωική κυπριακή Εθνοφρουρά που με τις μικρές δυνάμεις της υπερασπίζει για άλλη μια φορά τον κυπριακό Ελληνισμό και τα δικαιώματά του: Δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς με βάση το αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν αναλάβει την φύλαξη της πλατφόρμας και εν ανάγκη την μεταφορά ενισχύσεων στους Ισραηλινούς, από ειδική ομάδα των ειδικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.
Την ίδια ώρα, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ, πετούν στην περιοχή και κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, σε ύψος πέραν των 40.000 ποδών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ έχει εμπλέξει στην περιοχή τουλάχιστον UAV τύπου HALE (High Altitude Long Endurance) Eitan γνωστά και ως Heron TP τα οποία πετούν σε ύψος 40.000 ποδών και έχουν αυτονομία 36 ωρών. Διαθέτουν όλα τα συστήματα εκείνα που επιτρέπουν στους Ισραηλινούς να επιτηρούν όχι μόνο την ακριβή τοποθεσία εγκατάστασης του τρυπανιού της Noble Εnergy αλλά και όλης της γύρω περιοχής έτοιμα να ειδοποιήσουν το κέντρο επιχειρήσεων των ισραηλινών για πιθανή προσέγγιση τουρκικών σκαφών.
Τα συστήματα αυτά απαρτίζονται κάμερες ημέρας, θερμικές, ραντάρ SAR για ναυτική παρακολούθηση και Inverse SAR για την παρακολούθηση σκαφών επιφανείας απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας γύρω από την πλατφόρμα. Εάν τα τουρκικά σκάφη επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την περιοχή, οι Ισραηλινοί θα το γνωρίζουν ώρες πριν καθώς η εικόνα και τα δεδομνένα του Eitan φτάνουν σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων των Ισραηλινών.
Ταυτόχρονα η ισραηλινή Αεροπορία έχει εμπλέξει ένα τουλάχιστον G500 SEMA (Special Electronic Mission Aircraft) το οποίο μπορεί να παρακολουθεί όλη την ηλεκτρονική «κίνηση» στο Η/Μ φάσμα από επικοινωνίες έως και τα σήματα ραντάρ που μπορεί να προέρχονται από και σειρά αισθητήρων και δη ναυτικών σε σκάφη επιφανείας.
Επίσης έχουν διατεθεί από ισραηλινής πλευράς αεροσκάφη C-12 COMINT/COM Jammer με καθήκοντα ελέγχου επικοινωνιών που συνίστανται στην υποκλοπή και τις παρεμβολές.
Η Τουρκία αν και δεν έχει πλησιάσει ακόμη την περιοχή των κυπριακών πεδίων εντούτοις με πτήσεις αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας CN-235MPA, CN-235-100, C-130B με εξοπλισμό SIGINT-ELINT και C-160T έχει ξεκινήσει ένα όργιο παρεμβολών στην περιοχή μεταξύ όδου και Καστελόριζου.
Ειδικά τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης CN-235 M-100 ELINT Milsis-2U/Radar ED κάνουν πολύ "δουλειά", προσπαθώντας να αποκόψουν ηλεκτρονικά τη Μεγίστη από την Ρόδο.
Αν και τα τουρκικά CN-235 M-100 είναι εξακριβωμένο πως επιχειρούν στην περιοχή δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα C-160 ελέγχου επικοινωνιών ( Jamint -2U COMIINT/com-jammer) και τα 2 C-130B SIGINT/ELINT της τουρκικής Αεροπορίας που διαθέτουν με ειδικές παλέτες όπως συμβαίνει και με αντίστοιχη διαμόρφωση για τα C-130 της ΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η τελευταία έχει μετακινήσει το σύνηθες ίχνος των περιπολιών των ΕΜΒ-145Η ΑΣΕΠΕ «νοτιότερα και ανατολικά» καθώς ελλείψει ενός αεροσκάφους ΑΦΝΣ έχουν επωμιστεί την αποστολή επιτήρησης της τουρκικής ναυτικής δύναμης. Και τα ΕΜΒ-145 έχουν εκτεταμένες δυνατότητες παρακολούθησης σημάτων στον Η/Μ «χώρο» πραγματοποιώντας ELINT και COMINT, το τελευταίο για τον έλεγχο και υποκλοπή επικοινωνιών.
α σημειωθεί ότι το ραντάρ των αεροσκαφών Erieye PS-890 εκτός από εναέρια ίχνη είναι ικανό να εντοπίζει και σκάφη επιφανείας έως και πυραυλακάτους.
Ταυτόχρονα όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη που σκοπεύουν να περάσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και οι ναυτιλιακές και αεροπορικές Αρχές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σε όλες τις χώρες, έχουν ενημερωθεί ότι απαιτείται να κινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 ν.μ. από την πλατφόρμα της Noble Energy.






 
(3)
 ΕΚΤΑΚΤΟ:
 Ενεργοποιήθηκε το σύμφωνο στρατιωτικής συμμαχίας με Ισραήλ! 

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

15-09-2011
13:25:59 

Άκρως ανησυχητικές πληροφορίες για «περικύκλωση» της Μεγίστης (Καστελόριζο) από τουρκικά φωτο-αναγνωριστικά και μαχητικά αεροσκάφη τις τελευταίες 48 ώρες μετέδωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική τους επικοινωνία, αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές στο defencenet.gr.
Αποτέλεσμα αυτών των πληροφοριών ήταν να συμφωνήσουν άμεσα στην ενεργοποίηση της μυστικής στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη πριν από 12 ημέρες από τον Π. Μπεγλίτη στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες "Ο Γ.Παπανδρέου ξεκίνησε την συζήτηση για τις ναυτικές δυνάμεις (σ.σ.: που αποκάλυψε χθες το defencenet.gr) ότι έχουν συγκεντρωθεί μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης και προσέθεσε ότι: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί τις τελευταίες 48 ώρες οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει αυξημένες πτήσεις αναγνώρισης («observation flights») γύρω από την Μεγίστη". Από εκσυγχρονισμένα φωτοαναγνωριστικά RF-4.
Όπως προσέθεσε ο Γ. Παπανδρέου, τα τούρκικα αναγνωριστικά συνοδεύονταν από μαχητικά αεροσκάφη! Δεν παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, απλά κινούντο παράλληλα και γύρω από το νησί.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Παπανδρέου στην τηλεφωνική του συνομιλία, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τουρκικές αιφνιδιαστικές επιθέσεις και σε άλλα νησιά του Αν. Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές. Πάντως τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα δεν έχουν αποκαλύψει μέχρι στιγμής τι περιλαμβάνει η ενεργοποίηση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ισραηλινές πηγές, σε πρώτη φάση το Ισραήλ θα διαθέσει αεροπορικές δυνάμεις σε ελληνικές βάσεις στην Μεσόγειο για να δοθεί ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα αν αποφασίσει να κτυπήσει ελληνικούς στόχους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «Ελλάδα και Ισραήλ ενεργοποίησαν την στρατιωτική συμφωνία μετά και από την έγκριση που έλαβαν από τις ΗΠΑ, διότι εκτιμούν ότι οι τουρκικές απειλές είναι αληθινές και αξιόπιστες».
Μετά απ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία στις συνθήκες κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΑ τόνιζε ότι «Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι κυβερνήσεις μετά το 2005 δεν είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια ισχυροποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα , με ό,τι έχουμε, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ο Θεός μαζί μας…».
Εκτίμησή μας είναι ότι η Άγκυρα "μπλοφάρει". Απλώς ενοχλεί τον "αδύναμο κρίκο" και προσπαθεί να τρομοκρατήσει την Ελλάδα για να διασπάσει την συμμαχία. Δεν υπάρχει περίπτωση να αγγίξει την Μεγίστη, εκτός και αν διακινδυνεύσει να υποστεί ήττα τεράστιων διαστάσεων...


Παπανικολής
F - 460  ΑΙΓΑΙΟ
 S118 ΩΚΕΑΝΟΣ




(4)
Israeli-Greek defense pact invoked versus Turkish naval and air movements

 
DEBKAfile Exclusive Report
September 15, 2011,
 10:51 AM 

 Israel and Greece have invoked the mutual defense pact they signed secretly only 12 days ago in the light of heavy Turkish sea and air movements in the eastern Mediterranean. debkafile's sources report that this was decided in a long nocturnal phone conversation Wednesday night Sept. 14 between the Israeli and Greek prime ministers, Binyamin Netanyahu and George Papandreou, and at Israel's expanded cabinet of eight, which was called into session over the Turkish threat to its off-shore oil and gas rigs.
The Greek Prime Minister added to the information recorded so far on Turkish fleet movements in the Aegean and Mediterranean Seas. He was particularly concerned by the observation flights suddenly increased in the past 48 hours over the Greek island of Kastelorizo in the southeast Mediterranean just two kilometers from the Turkish coast. Those flights are escorted by Turkish combat jets.
Athens fears a Turkish attack on the island, whose population is fewer than 1,000, and an attempt to damage or seize it. Israel suspects that a Turkish attack on the Greek island will be the signal for Turkish military aggression against its oil and gas platforms located in the Mediterranean between Israel and Cyprus. Papandreou said the Turks are capable of surprise attacks on additional Greek islands near the Turkish coast.
Ankara would be acting on the pretext that Israel and Cyprus have no right to mark out and exploit the gas and oil zones of the eastern Mediterranean – a fuel-rich region known as Block 12 – without the consent of Turkish Cyprus (the Turkish Republic of North Cyprus – TRNC). Turkey also backs Lebanon's complaint that Israel is robbing it of its natural resources. Talks between Lebanon and Cyprus to resolve this issue broke down. Beirut refuses any discussion with Israel.
Neither Jerusalem nor Athens has disclosed in what way they have invoked the new defense pact.
debkafile's military sources surmise that in the first stage, Israeli navy and air forces are to be posted at Greek Mediterranean bases. The two intelligence agencies are already sharing input.
Up until now, Israel could only respond to a Turkish threat from its own borders. With a presence at Greek military bases, Israel will be able to operate from the rear of Turkish forces in the event of an attack by those forces in the Mediterranean.
Monday, Sept. 12, Ankara dictated conditions for Israel to obey in order to keep its navy afloat free of Turkish aggression:
1.
 Israel vessels are prohibited from taking action against Turkish ships heading for the Gaza Strip. Prime Minister Tayyip Erdogan has declared "null and void" the UN report confirming the legality of Israel's blockade of Gaza.
2.
Israeli warships crossing the 12-mile line bounding its territorial waters will be challenged by Turkish warships, which are instructed to approach them to within 100 meters and "disable their weapons."
This threat covers not only shipping bound for Gaza but also Israel's oil and gas drilling platforms which are more than 60 miles out to sea.
Israel's political and military spokesmen have been trying hard to downplay the Turkish menace. On Wednesday, Sept. 14, they brushed aside reports of Turkish naval and air movements in the eastern Mediterranean. After the cabinet of eight's meeting, the official line was that Israel is practicing "restraint in contrast to Turkish wildness" and they should be given time to cool down. In any case, the US and NATO were closely monitoring the crisis Ankara is generating with Israel, Greece and Cyprus, and won't let it degenerate into Turkish military action.
But both Israel and Greece appear to know better:
They decided to invoke their mutual defense pact – not before obtaining a green light from Washington – because they believe the Turkish threats indicated by its military movements are real and tangible.

ΠΗΓΗ:
DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

15-9-2011