ITALY:Η Ευρώπη την ρίχνει στους λύκους ...

 


(1)
Η Ευρώπη ρίχνει την Ιταλία στους λύκους 
Του Γιώργου Καισάριου

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς άγγιξε το 7,4% χτες. Με ένα χρέος 120% του ΑΕΠ, δεν θέλει πολύ για να χάσει η αγορά την εμπιστοσύνη στο ιταλικό χαρτί. Και όταν η ΕΚΤ δηλώνει ότι τέρμα το μασάζ στα ιταλικά ομόλογα, τότε επισπεύδεται η αναίρεση αυτής της εμπιστοσύνης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός μάλλον βλέπει ό,τι έβλεπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν δύο χρόνια. Όταν ο κύριος Παπανδρέου είπε την περίφημη φράση “λεφτά υπάρχουν”, το είπε διότι έβλεπε τα σουβλατζίδικα γεμάτα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάει να πέσει στην ίδια παγίδα, λέγοντας ότι τα εστιατόρια είναι γεμάτα και άρα “Ιταλικά λεφτά υπάρχουν”. Θέλω να δω πόσο γεμάτα θα είναι σε μερικούς μήνες από τώρα.
Η οδύνη της Ιταλίας ελάχιστη σχέση έχει με το δράμα στην Ελλάδα και ούτε μπορεί η Ελλάδα να κατηγορηθεί ότι πυροδότησε την κρίση στην Ιταλία. Η Ιταλία όπως και η Ελλάδα, έχει ένα μεγάλο βάρος και η ικανότητα εξυπηρέτησης αυτού του βάρους (ΑΚΑ δημόσιο χρέος) θα δυσκολέψει, καθώς όλα δείχνουν ότι το 2012 η Ιταλία μάλλον θα έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση.

Η Ιταλία μπορεί να μην έχει τα ελλείμματα της Ελλάδος, αλλά θα τα αποκτήσει σύντομα. Τοσο η Ιταλία όσο και η Ευρώπη στο σύνολο βαδίζουν προς ύφεση ...

Όταν γίνει αυτό (όπως και έγινε με την Ελλάδα), η αγορά θα απαιτήσει αυξημένο επιτόκιο και σε κάποια στιγμή η Ιταλία δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Η Ιταλία μπορεί να μην έχει τα ελλείμματα της Ελλάδος, αλλά θα τα αποκτήσει σύντομα. Τοσο η Ιταλία όσο και η Ευρώπη στο σύνολο βαδίζουν προς ύφεση.
Τα επόμενα δυο χρόνια η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 400 δισ. σε ομόλογα. Κάτι πολύ δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα αν δεν αλλάξει και, κάτι απίθανο να μπορεί να εξυπηρετήσει η Ιταλία με τις σημερινές αποδόσεις.
Όσον αφορά το χτεσινό "χώσιμο" στα ιταλικά ομόλογα, αφενός έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα και αφετέρου με κάτι που ανέφερα πριν μερικούς μήνες (10 Αυγούστου 2011):
Στις 5 Μαΐου, η εταιρεία εκκαθάρισης LCH Clearnet (μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη), έκανε γνωστό ότι θα ζητηθεί αυξημένο margin για θέσεις σε Ιρλανδικά ομόλογα και ότι, θεωρεί την περιοχή των 450 μονάδων βάσης πάνω από το ΑΑΑ δεκαετές benchmark (Γερμανικό bund) σαν την περιοχή κινδύνου, όπου θα ζητηθεί αυτό το extra margin στο εξής για όλες τις θέσεις κρατικών ομολόγων.
Αυτό βασικά σημαίνει ότι αν είσαι τίγκα σε κρατικά χρεόγραφα με spread μεγαλύτερο από τις 450 μονάδες, ή θα πρέπει να πουλήσεις κάτι άλλο ή θα πρέπει να ξεφορτώσεις το συγκεκριμένο κρατικό ομόλογο. Επίσης σημειώστε ότι ναι μεν για τις long θέσεις το margin θα είναι αυξημένο, αλλά για τις short θέσεις το margin θα είναι μειωμένο.
Για όποιον δεν το πρόσεξε, αυτό ακριβώς έγινε χτες. Η ανακοίνωση της LCH Clearnet εδώ. Με λίγα λόγια, δεν ήταν η Ελλάδα η σκανδάλη αλλά τα margin requirements.
Την Δεύτερα θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την Ιταλία, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη δημοπρασία πενταετών ομολόγων 6 δισ. ευρώ. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει κάτι και αν θα γίνει η δημοπρασία ή όχι. Αν γίνει η δημοπρασία, είμαι περίεργος σε τι επιτόκιο θα πάρει αυτά τα λεφτά η Ιταλία.
Αλλά αν η ιστορία είναι οδηγός, μάλλον το επιτόκιο θα αντανακλά αυτό που έχει στο μυαλό της η αγορά. Το χτεσινό διάγραμμα του πενταετούς έγινε invert σε σχέση με το δεκαετές αγαπητέ αναγνώστη. Βλέπουμε δηλαδή καρμπόν ακριβώς ό,τι έγινε στην Ελλάδα. Τάσο το δεκαετές όσο και το πενταετές ομόλογο της Ιταλίας έχει πλέον απόδοση πάνω από 7%.



Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη όρεξη για χασούρες και σταμάτησε να αγοράζει ιταλικό χαρτί. Ο Super-Mario (Mario Draghi) τόνισε πριν μερικές μέρες ότι η ΕΚΤ δεν θα γίνει ο τελικός εγγυητής του συστήματος, καθώς, θα είναι ανώφελο (είπε) να επέμβει η ΕΚΤ ώστε να ρίξει τα επιτόκια, καθώς αυτό είναι ευθύνη των κυβερνήσεων (θα πρέπει δηλαδή να σουλουπώσουν τα δημοσιονομικά τους). Αλλά ακόμα και αν ήθελε, η Γερμανία δεν θέλει ούτε να το ακούσει, καθώς οι μαζικές αγορές ομολόγων είναι κόκκινη γραμμή.
Στο μεταξύ, χωρίς να το έχω κοιτάξει καθόλου, λογικά ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μερικές δεκάδες δισ. στο κόκκινο. Αυτό δεν λέει τίποτα για την ικανότητα της ΕΚΤ να μπορεί να επιτελέσει το έργο της, λέει όμως για την αξία του Ευρώ.
Η Ευρώπη είναι μακριά από το να ενεργοποιήσει την πυρηνική επιλογή.Αποτέλεσμα είναι ότι η Ιταλία (εν απουσία διαγραφών και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο μέλλον) θα αφεθεί στους λύκους. Η αφαίμαξη ρευστότητας στις τράπεζες θα επιδεινώσει την ύφεση, αυτό θα επιδεινώσει τα δημόσια δημοσιονομικά και βέβαια η Ιταλία θα φτάσει πολύ νωρίτερα στο τέλμα από ό,τι φανταζόμαστε.


Είναι πάντως θετικό που επισπεύδεται η κατάρρευση της Ιταλίας, διότι τώρα δεν θα έχουν καμία δικαιολογία να ρίχνουν το όποιο φταίξιμο στην Ελλάδα. Τώρα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, είτε θέλουν είτε δεν θέλουν.
Οι λύκοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και κυνηγούν την Ιταλία. Είναι αδύνατον να μπορεί να τους αντιμετωπίσει χωρίς την παρέμβαση της Ευρώπης. Η Ευρώπη όμως έχει τονίσει ότι οι διαγραφές που θα δούμε στην Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση και δεν θα έχει κανένας άλλος την ίδια μεταχείριση.
Μένει να δούμε αν θα επιμείνουν σε αυτό, διότι αν επιμείνουν, νομίζω ότι θα δούμε λιρέτες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα δούμε δραχμές. Διότι πολύ αμφιβάλω αν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα (κυρίως βέβαια διότι έχουμε ένα ανεπαρκές πολιτικό σύστημα) θα μπορούν να τις κάνουν στην Ιταλία.
Τέλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι ήταν λάθος που μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ. Είμαι περίεργος να δω αν έχει τα κότσια να πει το ίδιο για την Ιταλία σε ένα χρόνο από τώρα.

Πηγή του κειμένου της αναρτήσεως η ιστοσελίδα: 
http://www.capital.gr/



(2)
Νομισματική λύση (ΕΚΤ) ή... ενδόρηξη στην Ευρωζώνη
Την στιγμή που η Αθήνα επιστρέφει εκεί που ήταν... την Κυριακή το απόγευμα, δηλαδή στην “λύση” Παπαδήμου για την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, η Ευρωζώνη συνταράσσεται από την μεγαλύτερη κρίση επιβίωσης.
Η Ιταλία είναι ήδη εκτός αγορών και η Ευρωζώνη δεν έχει τα μέσα για να την διασώσει.
Οι περισσότερες και μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία είναι φορτωμένες με το 40% περίπου του ιταλικού χρέους (750 δισ. ευρώ) το οποίο δεν μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτηθεί.
Περί τα 40 δισ. ευρώ κρατικού ιταλικού χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Ανάλογης έκτασης είναι η έκθεση του τραπεζικού ευρωσυστήματος και στα ιδιωτικά (τραπεζικά κυρίως) ομόλογα...
Το EFSF αδυνατεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες και την ίδια στιγμή ο πάλαι ποτέ γαλλογερμανικός άξονας προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές στην δομή της Ευρωζώνης της οποίας η Ιταλία πέραν από τρίτη ισχυρότερη οικονομία είναι και ιδρυτικό μέλος!
Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν χθες βράδυ ότι η Ιταλία - και ότι την ακολουθεί (αμφισβήτηση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας και της Αυστρίας λόγω έκθεσης σε ιταλικά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα) - είναι πολύ πιθανό να υποχρεώσουν την Ευρωζώνη να “νομισματοποιήσει” το κρατικό χρέος δηλαδή με άλλα λόγια να χρησιμοποιήσει το μοναδικό “μπαζούκα” που διαθέτει, την δυνατότητα της ΕΚΤ – παρά τους καταστατικούς περιορισμούς της– να καλύψει την χρηματοδότηση των κρατών μελών όπως κάνει η FED για τις ΗΠΑ...
Η “λύση” αυτή κατά τις ίδιες πηγές ίσως είναι περισσότερο παρά ποτέ κοντά καθώς η εναλλακτική περίπτωση θα οδηγούσε στην “ενδόρηξη” της Ευρωζώνης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Σχολιάζοντας τις εναλλακτικές λύσεις διπλωματικοί “κύκλοι” της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μια τέτοιας κλίμακας παρέμβαση της ΕΚΤ “θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να δρομολογηθούν ριζικές αλλαγές που συζητούνται ήδη μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων”…
Οι συζητήσεις αυτές αφορούν την αναδόμηση της Ευρωζώνης σε δύο επιμέρους ζώνες, με συγκρότηση ενός κεντρικού «σκληρού» πυρήνα με ένα σκληρότερο του ευρώ νόμισμα και μια περιφέρεια στην οποία θα παραμείνουν οι υπόλοιπες οικονομίες με ένα περισσότερο ελαστικό και αδύναμο ευρώ.
Σ΄ αυτή την περιφέρεια δίνονται πιθανότητες παραμονής και στην Ελλάδα, αν οι διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης διασφαλίσουν την αναμορφωμένη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου...


 www.capital.gr

('' Οι ''υπογραμμίσεις'' - χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις - με εικόνες από το World Wide Web-των επιλεγμένων διαδικτυακών κειμένων, που αναρτούνται στο blog, γίνονται με ευθύνη του blogger ''.)