Η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας ως το 2015 δεν θα είναι κατορθωτή ...


Σχεδόν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 48% του πληθυσμού της χώρας, ζουν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Εκτροχιάζει στόχους της χιλιετίας
Η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας ως το 2015 δεν θα είναι κατορθωτή

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Θετικές ενδείξεις διαφαίνονται για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά κανένας δεν μιλά με βεβαιότητα για το αν και πότε θα υπάρξει ανάκαμψη. Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων, ενώ σε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφέρθηκε ότι «η αναταραχή στην Ευρώπη αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία», σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μία μικρή βελτίωση στην αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών».
Την ίδια στιγμή, 97,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, ενώ 49,1 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Συνολικά, σχεδόν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 48% του πληθυσμού της χώρας, ζουν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αντίθετα, τα εισοδήματα ορισμένων, που αποτελούν βασικά το 1% των Αμερικανών, αυξήθηκαν κατά πολύ, μέχρι και 60%, όπως μέτοχοι, στελέχη και σύμβουλοι πανίσχυρων εταιρειών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Η θλιβερή αυτή εικόνα, με τη δραματική αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν αφορά βέβαια μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες της Ευρώπης και γενικά όλο τον κόσμο. Ένα μέρος της σημερινής πραγματικότητας στον πλανήτη μας, με έντονα σημάδια φτώχειας και εξαθλίωσης, αποκαλύπτει η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την «Κοινωνική Κατάσταση» το 2011, σημειώνοντας ότι η διεθνής οικονομική κρίση απειλεί να εκτροχιάσει τους περίφημους «Στόχους της Χιλιετίας» για την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας ως το 2015.
Όσο για τις μελλοντικές προβλέψεις, είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες. «Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ακόμα και αν οι “Στόχοι της Χιλιετίας” επιτευχθούν ως το 2015, 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να υποσιτίζονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το να υποφέρουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα καθημερινά δεν μπορεί ποτέ να είναι αποδεκτό», τόνισαν στην κοινή τους αναφορά οι διευθυντές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Οι ίδιοι κατονομάζουν τις υψηλές τιμές των τροφίμων ως τη βασική αιτία για την «τροφική ανασφάλεια», όπως την ονομάζουν, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Η ζήτηση για τρόφιμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αυξάνεται, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία», υποστήριξαν χαρακτηριστικά, ενώ επισήμαναν ότι «η σύνδεση της γεωργίας με την αγορά ενέργειας σε διεθνές επίπεδο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων μέσα στην επόμενη δεκαετία».
Οι δραματικές ανισότητες ανάμεσα στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο οδηγούν τους πολίτες του τελευταίου να δαπανούν ως το 80% του εισοδήματός τους για τρόφιμα. «Οφείλουμε να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων στον αναπτυγμένο κόσμο μέσα από την παιδεία και ειδικούς θεσμούς. Την ίδια στιγμή πρέπει να μειώσουμε τις απώλειες τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, επενδύοντας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, κυρίως στην επεξεργασία μετά τη συγκομιδή», επισημάνθηκε. Η κατάσταση επιδεινώνεται σε περιοχές όπου καταστροφικές πλήμμυρες ή σεισμοί μετέτρεψαν τα τρόφιμα σε δυσεύρετη πολυτέλεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων, οι άνθρωποι που ζουν στερημένοι τη στοιχειώδη τροφή ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο, ενώ όπως υπογραμμίζεται σε έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Επισιτιστικής Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πείνα στον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.
Στο μεταξύ, η ανεργία αποτελεί τον πιο ραγδαία αυξανόμενο παράγοντα ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρεται και σε σχετική έρευνα του ΒΒCμε θέμα: «Ο κόσμος μιλάει». Η διαφθορά και η φτώχεια παραμένουν στην πρώτη θέση ως ζητήματα που ανησυχούν περισσότερο τον πληθυσμό, έναν στους τέσσερις και έναν στους πέντε ανθρώπους αντιστοίχως. Όμως ο φόβος της ανεργίας καταγράφει ποσοστό μέσου όρου 18%, έξι φορές παραπάνω από το ποσοστό που κατεγράφη κατά την πρώτη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το ΒΒCτο 2009.

1-1-2012