Επέστρεψε στην ύφεση η Ισπανία ...




  
Spain's recession bites ...
Spain beset by bank crisis, recession, bond pressure

Επέστρεψε στην ύφεση η Ισπανία
Στην ύφεση επέστρεψε η ισπανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2012, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η πολιτική λιτότητας έχει οδηγήσει σε μείωση της εγχώριας ζήτησης και των δημοσίων δαπανών, ενώ η στασιμότητα στις ευρωπαϊκές και άλλες μεγάλες οικονομίες περιορίζει και τα θετικά οφέλη από τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% έναντι του δ΄τριμήνου του 2011, όταν είχε επίσης μειωθεί κατ'α 0,3%. Τεχνικά, η ύφεση ορίζεται ως η μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Πρόκειται για τη δεύτερη ύφεση από το 2009.

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2011, ενώ ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών επιβραδύνθηκε στο 2,2% από 5,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Η Ισπανία είναι το τελευταίο διάστημα και πάλι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Χθες, Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανήλθε έως το 6,5% περίπου, έναντι λιγότερο από 5% στις αρχές Μαρτίου, πριν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοινώσει ότι δεν θα επιτύχει τον εφετινό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος. Το spread με τα γερμανικά ομόλογα σκαρφάλωσε έως το επίπεδο-ρεκόρ των 507 μονάδων βάσης (5,07%).


Μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στη δημοπρασία ομολόγων
Μεγάλη αύξηση σημείωσε το κόστος δανεισμού για την Ισπανία την Πέμπτη, κατά τη δημοπρασία ομολόγων, από την οποία πάντως η χώρα άντλησε σχεδόν το μέγιστο ποσό που αναζητούσε (2,5 δισ. ευρώ), ύψους 2,494 δισ. ευρώ. Ισχυρή ήταν και η ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών.
Συγκεκριμένα, στο ομόλογο λήξεως Απριλίου 2016 το επιτόκιο αυξήθηκε σε 5,106% από 3,374% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Στο ομόλογο λήξεως Ιουλίου 2015 το επιτόκιο ανέβηκε στο 4,876% από 4,037% στις 3 Μαΐου. Ο δείκτης υπερκάλυψης της προσφοράς ανήλθε σε 3,01 φορές από 2,88.
Τέλος, στο ομόλογο λήξεως Ιανουαρίου 2015, σκαρφάλωσε στο 4,375% από 2,890% τον Απρίλιο. Ο δείκτης υπερκάλυψης της προσφοράς ανήλθε σε 4,47 φορές από 2,41.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 6,30%, από 6,36% πριν τη δημοπρασία και το spread με τους γερμανικούς τίτλους σημείωσε πτώση στις 484 μονάδες βάσης.

Νέα «βουτιά» για τις μετοχές της Bankia
Yπό το βάρος των ανησυχιών για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισπανική τράπεζα, οι μετοχές της Bankia σημειώνουν σήμερα νέα κατακόρυφη πτώση. Ο τίτλος της υποχωρούσε το μεσημέρι της Πέμπτης κατά 25%, διευρύνοντας τις απώλειες του Μαΐου στο 50%.

Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε πάντως δημοσίευμα της εφημερίδας El Mundo, το οποίο έκανε λόγο για μαζικές εκροές καταθέσεων άνω του 1 δισ. ευρώ από την τράπεζα την τελευταία εβδομάδα.

Η Bankia, η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση επτά προβληματικών τοπικών τραπεζών, πρόκειται να κρατικοποιηθεί μερικώς.