Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης σε Ισπανία ...




(1)
Reuters:
 Πακέτο βοήθειας ζητά η Ισπανία μέσα στο Σαββατοκύριακο
ΘΑ AΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ EUROGROUP

Επίσημο αίτημα για τη χορήγηση ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας, αναμένεται να υποβάλει μέσα στο Σαββατοκύριακο η Ισπανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τραπεζικού της τομέα. Την πληροφορία μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο Κοινοτικούς και έναν Γερμανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή, αμέσως μετά την υποβολή του ισπανικού αιτήματος, πιθανότατα το Σάββατο, θα ακολουθήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης καθώς και σχετική ανακοίνωση του Οργάνου.
H ισπανική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής διαψεύσει ή επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, επέμεινε στη θέση του ότι η χώρα περιμένει πρώτα τα επίσημα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για τον τραπεζικό της τομέα, μετά την οποία «θα εντείνει τις συζητήσεις της με την Ευρώπη».
Ωστόσο οι πιέσεις χθες κορυφώνονταν, αρχής γενομένης από τον οίκο Fitch που υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες (σε BBB από A) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ιβηρικής χώρας θέτοντάς την υπό «αρνητική προοπτική» με το αιτιολογικό πέντε δυσοίωνων οικονομικών προβλέψεων που σχετίζονται με:
  • Το πιθανό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών που υπολογίζεται σε 60 με 100 δισ. ευρώ
  • Τη γιγάντωση του κρατικού χρέους (στο 95% του ΑΕΠ το 2015).
  • Την συνέχιση της ύφεσης για το υπόλοιπο του 2013
  • Τις επιπτώσεις από την τρέχουσα ελληνική κρίση και
  • Την αυξημένη πιθανότητα βοήθειας από το εξωτερικό.
Αναλόγως αρνητικές υπήρξαν και άλλες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν εσχάτως όπως αυτή της Standard & Poor's (η οποία ανεβάζει τις συνολικές ζημίες των ισπανικών εμπορικών τραπεζών για τη διετία 2012-2013 στα 80 με 112 δισ. ευρώ) και αυτή της Barclays Capital που εκτιμνά τις ζημίες στα 198 δισ. ευρώ.
Ολα τα παραπάνω, εκτιμώντο ήδη απο χθες, ότι έφερναν τη Μαδρίτη πιο κοντά στο επίσημο αίτημα για παροχή διεθνούς βοήθειας.
Προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση ωθούσαν άλλωστε την κυβέρνηση Ραχόι με δηλώσεις τους και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι:
 ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ («η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ισπανικές τράπεζες εάν της το ζητήσει η Μαδρίτη», είπε χθες), ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μοσκοβισί, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Μποργκ, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ροστόφσκι και σύσσωμη η γερμανική κυβέρνηση...
''EΘΝΟΣ''
8-6-2012


 (2)
Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης σε Ισπανία και Ιταλία
Ερωτήματα για το αν η ταχεία οικονομικο-πολιτική επιδείνωση της κατάστασης σε Ισπανία και Ιταλία μπορεί να αποβεί προς όφελος και της Ελλάδας διατυπώνονται τα τελευταία 24ωρα σε διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα.

Η απότομη
υποβάθμιση της Ισπανίας από την Fitch, με ρυθμούς που θυμίζουν όσα προηγήθηκαν με την Ελλάδα και η απειλούμενη κατάρρευση της κυβέρνησης Μ. Μόντι στην Ιταλία, έχει αρχίσει να αλλάζει το τοπίο μέσα στο οποίο αναμένεται με εξαιρετική ανησυχία το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας. 
Ιδιαίτερα η μεγάλη αλλαγή στο κλίμα υποστήριξης της
“τεχνοκρατικής” κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία απειλεί να ανατρέψει την μέχρι σήμερα εικόνα “επιτυχούς διαχείρισης” της ιταλικής κρίσης. Τα μεγάλα συγκροτήματα τύπου για πρώτη φορά θέτουν θέμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του κ. Μόντι μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Ρώμης με Μερκελ – Ολάν – Ραχόϊ και ανοίγουν θέμα πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο! Κατηγορούν την κυβέρνηση Μόντι ότι απέτυχε να αναστρέψει την οικονομική αποδυνάμωση της Ιταλίας και την είσοδό της σε μία επικίνδυνη φάση οικονομικής επιβράδυνσης που “χτυπάει” και τις ιταλικές τράπεζες. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης Μόντι θα οδηγήσει σε εκ νέου υποβάθμιση τόσο του ιταλικού κρατικού χρέους όσο και της πιστοληπτικής ικανότητας των ιταλικών τραπεζών με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες για την ευρωζώνη.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έρχεται την πλέον ακατάλληλη στιγμή καθώς η κρίση στην Ισπανία δεν έχει βρει ακόμα απάντηση ως προς το αν και πως θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι προβληματικές ισπανικές τράπεζες.

Το αθέατο στοιχείο αυτής της επιδείνωσης της κατάστασης είναι ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν τα μεγαλύτερα “ανοίγματά” τους στο ιταλικό και ισπανικό χρέος (κρατικό και ιδιωτικό).

Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι εκτιμήσεις που υπάρχουν τα τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τελικά θα δοθούν τα απαραίτητα κεφάλαια στις ισπανικές τράπεζες “ακόμα και αν χρειασθεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος” μεταξύ της άρνησης της Ισπανίας να υπογράψει μνημόνιο και της απαίτησης του Βερολίνου να περάσει η χρηματοδότηση από κρατική δέσμευση...

Το ερώτημα όμως παραμένει, διευκολύνει αυτή η επιδείνωση της κατάστασης την Αθήνα στην προοπτική αναδιαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης; Η απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί εύκολα αν προηγουμένως δεν ξεκαθαριστεί το πως θα αντιμετωπισθεί το τεράστιο ισπανικό και τώρα ιταλικό πρόβλημα.
Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΗ
8-6-2012

Διαβάστε ακόμα:

- Fitch: Υποβάθμιση Ισπανίας σε "ΒΒΒ"

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ
''CAPITAL''


(3)
Ο ματωμένος γάμος της Ευρωζώνης...

«τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;»

(...)
Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο… ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός ψορολογούμενος δανείζεται από το EFSF. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.
(...)


Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;
- Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνους πλεονασματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Ζάρα, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;
- Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat); Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς. Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;
Για μια στιγμή ας ξεχάσουμε τα δικά μας και ας αναλογιστούμε το δράμα που εκτυλίσσεται στην Ισπανία (όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τον συμπαθή λαό της δυτικής Μεσογείου, αλλά γιατί έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει κι εμάς τώρα, αυτή τη στιγμή):
Από πέρσι το καλοκαίρι, οι ζημίες των ανόητων ισπανικών ιδιωτικών τραπεζών (που προκλήθηκαν από τζόγο στην αγορά ακινήτων) έχουν μεταφερθεί στους ώμους του ισπανικού δημοσίου, με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκπαραθύρωση του τελευταίου από τις «αγορές».
Για να μην αναγκαστεί η EE να παραδεχθεί ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που «καταπίπτει»,
αποφασίστηκε η εξής παρανοϊκή «λύση»:

1
Η ΕΚΤ θα δέχεται ό,τι παλιόχαρτο της φέρνουν οι ισπανικές τράπεζες ως «εχέγγυο» και έτσι θα τις δανείσει πάνω από 300 δις με επιτόκιο 1%.
2
Επειδή αυτά τα χρήματα αποτελούν δανεικά, και με τα δανεικά δεν αποφεύγεται μια πτώχευση (παρά μόνο αναβάλλεται), το ισπανικό κράτος θα δανειστεί κι άλλα χρήματα (από το EFSF) με επιτόκιο περί το 4% για να τα χαρίσει στις τράπεζες (στο πλαίσιο της επανακεψαλαιοποίησης) – χωρίς βέβαια να λάβει κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κανόνων του…καπιταλισμού).
3
Λόγω όμως του 2, το ισπανικό κράτος σπρώχνεται βαθύτερα στην πτώχευση. Για να μην βουλιάξει άμεσα, σκέφτηκαν το εξής σοφό: Οι τράπεζες, την ίδια ώρα που θα παίρνουν δανεικά (κι αγύριστα) από το ισπανικό κράτος, θα του δανείζουν με επιτόκια 6% μέρος των δανεικών που παίρνουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.

Σκίτσο του Γ.ΚΑΛΑ'Ι'ΤΖΗ

 
Κατανοείτε τι σημαίνουν τα παραπάνω;
Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο… ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός ψορολογούμενος δανείζεται από το EFSF. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.
Όταν, λοιπόν, Ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;» .
* Το Παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό HOT DOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ
28-5-2012