Έρχεται καύσωνας!


Άγκυρα Τουρκία: Η Συρία, δήλωσε την Παρασκευή 22-6-2012 ότι κατέρριψε ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας


Editorial editing By Bill Cash| New York | for ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ ΝΈΑ Γεωπολιτική και μακροοικονομία στην Νότιο Ανατολική Μεσόγειο.

Άγκυρα Τουρκία:
 Η Συρία, δήλωσε την Παρασκευή 22-6-2012 ότι κατέρριψε ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας, η απάντηση της Τουρκίας ήταν άμεση και αποφασιστική και υποσχέθηκε «να λάβει αποφασιστικά και απαραίτητα μέτρα" σε απάντηση της κατάρριψης του F-4.

Ήταν η πιο σαφής και δραματική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν τις καλύτερες -για τα δεδομένα της περιοχής- άριστες σχέσεις και ήταν-η Τουρκία- σύμμαχος της Συρίας πριν από την εξέγερση που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011. Η Τουρκία έχει γίνει ένας από τους ισχυρότερους επικριτές για την βίαιη αντίδραση του συριακού καθεστώτος για την εξέγερση της χώρας, έτσι αργά την Παρασκευή, το κρατικό πρακτορείο της Συρίας ειδήσεων, SANA, δήλωσε ότι τα στρατιωτική στίγματα στα ραντάρ αεράμυνας έδειξαν ένα "αγνώστων στοιχείων εναέριο στόχο" που πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο και σε υψηλή ταχύτητα (σ.σ. τέλειος στόχος για το S-300PMU2 που χειρίζονται Ρώσοι)
"Οι συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις αεράμυνας το“εξουδετέρωσαν” με αντιαεροπορικά πυροβόλα, χτυπώντας άμεσα," είπε το ειδησεογραφικό Συριακό πρακτορείο SANA. "Ο στόχος αποδείχθηκε ότι ήταν ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος που βρέθηκε να υπερίπταται εντός του εναέριου χώρου της Συρίας και ακολουθήθηκε σύμφωνα με τους νόμους η διαδικασία που ακολουθούμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις." η Τουρκία εξέδωσε δήλωση την Παρασκευή το βράδυ μετά από μια δίωρη συνάντηση ασφαλείας με επικεφαλής τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι οι συριακές δυνάμεις κατέρριψαν το αεροπλάνο και ότι οι δύο Τούρκοι πιλότοι εξακολουθούν να αγνοούνται ( σύμφωνα με νεότερες δημοσιευμένες πληροφορίες και οι δύο χειριστές του F-4E είναι νεκροί).
Σε ανακοίνωση της η Τουρκία ανέφερε ότι «θα λάβει αποφασιστικά και απαραίτητα μέτρα" για την αντιμετώπιση, χωρίς να λέει ποιες θα είναι αυτές οι ενέργειες. "Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που παρέχονται από συμμαχικές πηγές και από τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τις κοινές προσπάθειες έρευνας και διάσωσης με τη Συρία, είναι κατανοητό ότι το αεροπλάνο μας κατέρριψε η Συρία », ανέφερε η δήλωση, χωρίς να παρέχει άλλες λεπτομέρειες, το δεύτερο αεροπλάνο του ιδίου τύπου με ελαφρές ζημίες γύρισε στην βάση του, αφού είδε το νο 1 να καταρρίπτεται από πύραυλο εδάφους αέρος. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ήταν ήδη τεταμένες πριν της κατάρριψης του F4Ε την Παρασκευή. Η Τουρκία έχει ενώσει τα Ισλαμικά έθνη όπως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ θα πρέπει να παραιτηθεί εξαιτίας της βάναυσης καταστολής του καθεστώτος της εξέγερσης στη χώρα του. Η Τουρκία έχει επίσης δημιουργήσειστρατόπεδα προσφύγων στα σύνορά της για πάνω από 32.000 πρόσφυγες Σύριους οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που διεξάγονται μάχες. Η Συρία και η Τουρκία έχουν απελάσει πρεσβευτές ό ένας του άλλου και η Συρία κατηγόρησε την Τουρκία για την υποστήριξη της Συριακής αντιπολίτευσης, ακόμα και επιτρέποντας Σύριους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς να λειτουργούν έξω και μέσα από τουρκικό έδαφος. Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Μετά από μια διασυνοριακή αντιπαράθεση των δύο χορών και των συριακών δυνάμεων από τον Απρίλιο 2012, η Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θεωρείται ότι παραβιάζουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα των Τουρκικών συνόρων.

Η εκτόξευση τότε πυραύλων πυροβολικού είχε αφήσει δύο πρόσφυγες νεκρούς σε ένα στρατόπεδο κοντά στην πόλη της Kilis που είναι στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Σελτσούκ Ουνάλ νωρίτερα την Παρασκευή απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία στέλνει όπλα και λοιπό εξοπλισμό στους αντάρτες της Συρίας ως αβάσιμη. Ο Ουνάλ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν στέλνει όπλα και εξοπλισμό σε κανένα από τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας δεν παράσχει μέχρι σήμερα καμιά διευκρίνιση σχετικά με την αποστολή του αεροπλάνου που καταρρίφθηκε την Παρασκευή, αλλά ορισμένοι Τούρκοι σχολιαστές της τηλεόρασης είπαν ότι ήταν σε μια πτήση ρουτίνας αναγνώρισης.
Η Συρία υποστήριξε η εκτόξευση παραβίασε τον εναέριο χώρο της πάνω από χωρικά της ύδατα, διεισδύοντας περίπου 1 χιλιόμετρο (0,62 μίλια),αλλά και ότι Συριακά αεροσκάφη προχώρησαν στην αναζήτηση για αυτό το στίγμα,σύμφωνα με την τηλεόραση NTVτης Τουρκίας Ανέφερε ότι η Συριακές δυνάμεις αεράμυνας συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένας Τούρκικό τζετ μετά την επιβεβαίωση της κατάρριψης. Ο Ilter Turan, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης είπε σε συνέντευξή του στο Τουρκικό κανάλι NTV ότι η δράση της Συρίας ήταν σαφώς «εχθρική», ακόμα κι αν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της. "Θα μπορούσε να στείλει τα αεροπλάνα της είτε για να αντιμετωπίσουν ή να τα αναγκάσει να εγκαταλείψουν τον εναέριο χώρο της Συρίας ( αναγνώριση -αναχαίτιση) , είναι μια εχθρική πράξη από οποιοδήποτε τρόπο το δει κανείς, "είπε ο Turan, ωστόσο, προέβλεψε ότι στην Συρία θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μια και το αεροσκάφος ήταν κατασκοπευτικό! σε χαμηλή πτήση φωτογράφησης. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο στην Μεσόγειο Θάλασσα περίπου 8 μίλια (13 χιλιόμετρα) μακριά από την πόλη της Συρίας Λατάκια ( δείτε χάρτη). Τέσσερις Τουρκικοί κανονιοφόροι και τρία ελικόπτερα έψαχναν συνεχώς (S.A.R) για τους πιλότους και συντρίμμια από το αεροπλάνο. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του και ότι η ασύρματη επικοινωνία χάθηκε στις 11:58 π.μ. (0958GMT) την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της αποστολής.
Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες στο παραθαλάσσια περιοχή της Τουρκίας επαρχία Χατάι είπε στην ιδιωτική Τουρκική τηλεόραση NTV ότι το αεροπλάνο πετούσε τόσο χαμηλά που νόμιζαν ότι θα "χτυπήσει τις στέγες." Είπαν ότι το αεροπλάνο πέταξε έπειτα προς τη θάλασσα μέχρι που είδαμε μακριά μια λάμψη!
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον,νωρίτερα αυτό το μήνα είχε προειδοποιήσει για συγκέντρωση των συριακών δυνάμεων κοντά στο Χαλέπι, λέγοντας ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα μπορούσε να είναι μια"κόκκινη γραμμή" για το βόρειο γείτονα της την Τουρκία της Συρίας", σε όρους της στρατηγικής και των εθνικών συμφερόντων τους. " 
Ταυτόχρονα Η πληροφορία ότι το ρωσικό πλοίο «Alead» που εντοπίστηκε στη βόρεια θάλασσα, 80 μίλια ανοικτά των ακτών της Σκωτίας να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία, επιβεβαιώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις δυτικών μέσων ενημέρωσης, το πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά ελικοπτέρων μάχης MI-25, αλλά σύμφωνα με τις ρωσικές εξηγήσεις το φορτίο του πλοίου ανήκει στη Συρία και η Ρωσία έχει αναλάβει την επισκευή και συντήρηση των ελικοπτέρων.
Το πλοίο το οποίο είχε ‘μπλοκαριστεί’ από τις βρετανικές αρχές μετά τη διακοπή της ασφάλισής του. Αμέσως μετά την διακοπή της ασφάλισης το πλοίο άλλαξε πορεία με κατεύθυνση προς τη Ρωσία, όπου αναμένεται αύριο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Μουρμάνσκ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το πλοίο πλέει τώρα με ρωσική σημαία και όχι με τη σημαία του Κουρασάο που είχε πριν.
Η Μόσχα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη στρατιωτική συνεργασία με τη Συρία αλλά δεν πρόκειται να της παρασχεθούν επιθετικά όπλα, θα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το πλοίο ‘ALΑΕD’ περιείχε εξοπλισμό για το σύστημα υπεράσπισης από ξένες εναέριες επιθέσεις και δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε άμαχους. (Βαλκανικό Περισκόπιο)
Την ιδα στιγμή μια ισχυρή NATOϊκή αρμάδα αποτελούμενη από μία τουρκική Φρεγάτα (F 495 "TCG Gediz",, κλάσης ΟΗ Perry ) μία γαλλική (F 712 "Courbet", κλάσης La Fayette) και μία γερμανική (F 217 "Bayern"κλάση Brandenburg)φρεγάτες, αλλά και το υποβρύχιο Preveze(Type 209/1400), αφού διέπλευσε ολόκληρο το Αιγαίο από νότο προς βορρά, παρακολουθούμενη από σκάφη του Ελληνικού Π.Ν. μπήκε στα στενά του Ελλησπόντου και οδεύει προς συνάντηση της ρωσικής νηοπομπής που ετοιμάζεται να αποπλεύσει από την Σεβαστούπολη για την Συρία!
Η ρωσική νηοπομπή που μεταφέρει άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και μονάδες πεζοναυτών, επρόκειτο χθες να αποπλεύσει, αλλά προφανώς λόγω των συνεχιζόμενων συνομιλιών Ομπάμα - Πούτιν για την κρίση στην Συρία,αναβλήθηκε η αναχώρηση της.
Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία, θα περάσουν στον Εύξεινο Πόντο και θα ενωθούν με Μοίρα του βουλγαρικού Ναυτικού, με την οποία μάλιστα θα εκτελέσουν και κοινές ασκήσεις ("Briz2012").
Εν συνεχεία θα περιμένουν τα ρωσικά για να""σκρινάρουν" την πορεία τους μέχρι στην Συρία σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου: Η Μόσχα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχθεί τέτοιου είδους"συνοδεία" χωρίς να αντιδράσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσπάσει και αυτή πολεμικά επιφανείας (αρχικά μόνο ένα υποβρύχιο θα συνόδευε τα πλοία).Το βέβαιο είναι ότι το Prevezeθα βρεθεί αντιμέτωπο με ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Κilo.
Με τέτοιες κινήσεις είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ένταση θα βρεθεί σε υψηλά επίπεδα και άγνωστες συνέπειες. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και κάτι θετικό: Σε τρεις πτήσεις που έκαναν τα ΝΑΤΟΪκά ελικόπτερα κατά την διάρκεια του πλου στο Αιγαίο, ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά, ζήτησαν και έλαβαν άδεια από την ελληνική πλευρά. Αντίθετα με τους Tούρκους... (defencenet)
Αυτό θα είναι ένα μακρύ και “Θερμό” καλοκαίρι και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

 
 
 
Πηγή
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://rythmisidaneia.blogspot.gr/?view=flipcard#!/2012/06/blog-post_23.html