Ισπανία :Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι κατασχέσεις ...




Ενδεικτικό του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην Ισπανία αποτελούν οι χιλιάδες κατασχέσεις κατοικιών, οι οποίες οδήγησαν ορισμένους ιδιοκτήτες στην απελπισία και ώθησαν την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τράπεζες, να «πατήσουν φρένο» στις συνεχείς κατασχέσεις, τουλάχιστον των πιο ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Οπως αναφέρουν πάντως αναλυτές της αγοράς, οι κατασχέσεις δεν αφορούν πλέον τους πιο ασθενείς οικονομικά πολίτες, αλλά και τους πάλαι ποτέ ευπόρους (οικογένειες της μεσαίας τάξης, επιχειρηματίες), οι οποίοι αδυνατούν, εν μέσω ύφεσης, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Υπολογίζεται ότι από το 2007 και μέχρι σήμερα, έως και 400.000 κατοικίες έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία της AFES, ενός οργανισμού που έχει συμβουλευτικό ρόλο προς ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης, το 60% των κατασχέσεων στη Μαδρίτη αφορά πλέον οικογένειες της μεσαίας και υψηλότερης εισοδηματικής τάξης. Ενδεικτικό της πλήρους ανατροπής του σκηνικού είναι πως το 2009 το 80% των κατασχέσεων αφορούσε σπίτια μεταναστών, οι οποίοι ήταν και οι πιο ευάλωτοι απέναντι σε περικοπές προσωπικού και, ως αποτέλεσμα, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 40%.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της AFES, η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι αγοραστές πρώτης κατοικίας, κατά κανόνα νέοι άνθρωποι, οι οποίοι χάνουν το σπίτι που απέκτησαν πριν από λίγα χρόνια και υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι. Ωστόσο, ούτε αυτή η λύση είναι ασφαλής, καθώς το 20% των κατασχέσεων αφορά και τα σπίτια των γονιών, που είχαν μπει εγγυητές για το στεγαστικό δάνειο του παιδιού τους, βάζοντας συχνά ως ενέχυρο το δικό τους σπίτι. Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν πλήρη επίγνωση των συνεπειών που είχε η κίνησή τους να μπουν εγγυητές στα στεγαστικά δάνεια των απογόνων τους.
Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το σκάσιμο της φούσκας στην ισπανική αγορά κατοικίας έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να δικαιολογείται η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να τεθεί ένας έλεγχος στον ρυθμό των κατασχέσεων. Αλλωστε, όπως ομολογείται εκ των υστέρων, οι τράπεζες όφειλαν να έχουν θέσει αυστηρότερα κριτήρια στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_24/11/2012_502746


Desamparado ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: