Βράζουν Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ...



«Σύμφωνο ηλιθιότητας» χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι της Ιταλίας το σύμφωνο σταθερότητας της κυβέρνησης Μόντι και απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις, αν περικοπεί η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην Πορτογαλία, αστυνομικοί και φοιτητές διαδηλώνουν κατά της λιτότητας. Και στις Βρυξέλλες οι υπάλληλοι της κομισιόν απεργούν ξανά για τις μειώσεις στους μισθούς τους.
Στην Ισπανία, κάδοι απορριμμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύκτας την Τετάρτη στην πόλη Χερέθ ντε λα Φροντέρα, γεγονός που αποδίδεται σε πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν με τον τρόπο αυτό για την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών στους δρόμους.
Συνολικά, στη διάρκεια της μίας εβδομάδας των αντιδράσεων κατά της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων, έχουν πυρποληθεί εκατοντάδες κάδοι, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα της πόλης να έχει γίνει ασφυκτική από τους πυκνούς καπνούς.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία την πόλη των 210.000 κατοίκων στα νότια της χώρας. Οι δημοτικές αρχές μείωσαν κατά 20% τα κονδύλιά για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ωθώντας την εταιρεία που παρείχε τις υπηρεσίες καθαριότητας να απολύσει 125 από τους εργαζομένους της.
Η εταιρεία και οι απεργοί εργαζόμενοί της βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνίας για να δοθεί τέλος στις κινητοποιήσεις.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως η εμφάνιση αρουραίων στην πόλη δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, καθώς τα τρωκτικά δεν εισέρχονται στα κτήρια.
Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 3 χιλιάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν κατά της λιτότητας που φέρνει περικοπές τους μισθούς τους, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και πάγωμα στις προαγωγές. Στους δρόμους και οι μαθητές σχολείων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία.
Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν την Πέμπτη στους δρόμους της Λισαβόνας διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για την ανώτατη εκπαίδευση.
Οι διαδηλωτές, που έφτασαν στη Λισαβόνα απ' όλη τη χώρα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των διδάκτρων και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων στους φοιτητές.
«Αν περάσει ο προϋπολογισμός του 2013, φοβάμαι ότι θα χάσω την υποτροφία μου γιατί ήδη έχουν απορρίψει 43.000 αιτήσεις μέσα σε δύο χρόνια», δήλωσε μια 19χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Φάρου.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται στην Πορτογαλία καθώς πλησιάζει η 27η Νοεμβρίου, η ημερομηνία της ψήφισης του προϋπολογισμού στον οποίο προβλέπονται περικοπές άνευ προηγουμένου. Την περασμένη εβδομάδα, την ημέρα της γενικής απεργίας, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 40 άνθρωποι.
Οι φοιτητές καταγγέλλουν «την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και την αύξηση των διδάκτρων». «Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές καταφεύγουν σε δάνεια για να τα βγάλουν πέρα», είπε η Σοφία Σίλβα, οικονομολόγος η οποία κάνει το μάστερ της στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
Η φοίτηση στα πορτογαλικά πανεπιστήμια στοιχίζει κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ευρώ μέχρι την απόκτηση πτυχίου. Κατόπιν, σε επίπεδο μάστερ, τα δίδακτρα απογειώνονται. Η Σίλβα είπε ότι πληρώνει 5.000 με 6.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας που έχει, καθώς το κάθε μάθημα που πρέπει να περάσει της κοστίζει 300 ευρώ.
«Μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα, σαν να είμαστε αριθμοί», είπε ένας άλλος φοιτητής, ο Ζουάου Ριμπέιρου, ο οποίος σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει στη Βραζιλία, την Αγκόλα ή την Μοζαμβίκη, τις πρώην πορτογαλικές αποικίες.

ΠΗΓΗ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112953495