ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ...



(1)
Λίστες πάνε κι έρχονται χωρίς αποτέλεσμα 
Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πληροφορείται την ύπαρξη του αρχείου Φαλτσιανί για την Ελλάδα την άνοιξη του 2010. Εκείνη την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, με εμπλεκόμενο γνωστό εφοπλιστή, στον οποίο καταλογίζονται 30 εκατ. ευρώ πρόστιμα και διαφυγόντες φόροι από μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο εφοπλιστής καταγγέλλει ότι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να τον εκβιάσουν και οι καταγγελίες φθάνουν στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση μοιάζει να μη βιάζεται να πάρει τη λίστα, την ώρα που δισεκατομμύρια ευρώ εγκαταλείπουν τη χώρα και ο ελεγχόμενος εφοπλιστής «σηκώνει» από συστημική τράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καταθέσεων.
Μετά την υπογραφή του μνημονίου το θέμα επανέρχεται και το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση παίρνει από τη Γερμανία στα χέρια της τη λίστα Κλέμπερ, ενός υπαλλήλου της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν με 10 ονόματα. Ενας πρώτος έλεγχος δείχνει ότι «δεν είναι αξιοποιήσιμη».
Τον Οκτώβριο του 2010 η λίστα παραδίδεται στον Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι. Μία πρώτη εκτίμηση της νομικής δυνατότητας που δίνεται, από τον τότε νομικό σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών, λέει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί prima faciae ως αποδεικτικό μέσο. Παρόλα αυτά αποφασίζεται να γίνουν ορισμένες δειγματοληπτικές έρευνες αντίστοιχες με εκείνες που έκανε ο κ Γ. Πεπόνης μετά την παραλαβή του δεύτερου αντιγράφου της λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα για τις πρώτες δειγματοληπτικές έρευνες χρησιμοποιούνται δύο υπάλληλοι της περιφερειακής διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ και προΐσταται ο στενός συνεργάτης του Γ. Καπελέρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Συγκρίνουν τις φορολογικές δηλώσεις δέκα φορολογουμένων με τις εγγραφές του αρχείου Φαλτσιανί. Μέσα στα δέκα ονόματα περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη καταθέτης, με 550 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με τον επιχειρηματία Σ.Μ. Η δειγματοληπτική αυτή έρευνα καταλήγει και πάλι στο συμπέρασμα ότι «η λίστα δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί», χωρίς να δοθούν άλλες εξηγήσεις.
Ταυτόχρονα σχηματίζονται άλλες λίστες με Ελληνες που έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο, έχουν δηλώσει σκάφη στην Ολλανδία ή έχουν σκάφη στην Ελλάδα χωρίς να έχουν φορολογηθεί ή έχουν καταθέσεις στο Λουξεμβούργο, αλλά κάθε φορά, όταν έρχεται η ώρα του απολογισμού, τα αποτελέσματα είναι από πενιχρά έως μέτρια. Οταν το θέμα του αρχείου Φαλτσιανί επανέρχεται στην επικαιρότητα, η ηγεσία του ΣΔΟΕ, που εν τω μεταξύ έχει αντικαταστήσει τον κ. Διώτη, αναζητεί τη λίστα χωρίς να μπορεί να τη βρει. Τότε είναι –έπειτα από κάποιες τηλεοπτικές αψιμαχίες– που ο κ. Βενιζέλος τη βρίσκει στο αρχείο του και την παραδίδει στο γραφείο του κ. Σαμαρά. Η λίστα έχει 2.059 αρχεία Excel.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η λίστα γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας από την ίδια ομάδα που είχε επεξεργασθεί το «δείγμα Καπελέρη». Συγκρίνονται οι εγγραφές της λίστας με τις φορολογικές δηλώσεις των χρόνων των καταθέσεων χωρίς να «ενοχλούνται» ακόμα φορολογούμενοι με προφανείς αποκλίσεις. Πολιτικά πρόσωπα όπως οι κ. Παπαντωνίου και Βουλγαράκης καλούνται για εξηγήσεις και προσκομίζουν τις κινήσεις των λογαριασμών τους. Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές συνεργεία του ΣΔΟΕ ετοιμάζουν επιστολές προς τους φορολογούμενους που εμφανίζονται στο αρχείο Φαλτσιανί, όπου υπάρχουν εμφανή κενά σε σχέση με φορολογικές δηλώσεις τους, με τις οποίες θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί. Το ελληνικό Δημόσιο πάντως θα δυσκολευθεί να αντλήσει έσοδα για χρήσεις πριν από το 2000, καθώς τα όποια φορολογικά αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Εν τω μεταξύ, η τράπεζα HSBC ειδοποίησε κάποιους από τους καταθέτες της λίστας ότι δεν πρόκειται να δώσει αντίγραφα κίνησης του λογαριασμού για το διάστημα πριν από το 2002. Η ελβετική νομοθεσία επιβάλει να τηρεί η τράπεζα αντίγραφα λογαριασμών για 10 έτη εφόσον ο λογαριασμός είναι ακόμα ανοιχτός...

Του Τασου Tελλογλου 
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_30/12/2012_506485


(2)
Από τον Φαλτσιανί στην τελική ευθεία 
Το φθινόπωρο του 2010 ο Γάλλος εισαγγελέας Ερίκ ντε Μογκολφιέ αποκαλύπτει στη συνάδελφο Σοφία Παπαϊωάννου ότι σε κατ' οίκον έρευνα του πρώην υπαλλήλου της τράπεζας HSBC στη Νότια Γαλλία Φαλτσιανί βρήκε ένα αρχείο μερικών χιλιάδων καταθετών της τράπεζας. Μεταξύ τους ήταν και 1.970 Ελληνες, φυσικά πρόσωπα, καθώς και μια σειρά από υπεράκτιες εταιρείες.
Ωστόσο, ούτε ο κ. Μονγκολφιέ ούτε η δημοσιογράφος, που του έπαιρνε τη συνέντευξη, γνώριζαν ότι εκείνες τις μέρες το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε παραδώσει στον Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι το αρχείο Φαλτσιανί που αφορούσε την Ελλάδα. Το εν λόγω αρχείο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, είχε φθάσει στην Αθήνα με τον διπλωματικό σάκο.
Δύο μήνες αργότερα, ο τότε ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Γιάννης Καπελέρης έπαιρνε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έναν κατάλογο 10 ονομάτων, από τη γαλλική λίστα («δείγμα»), προκειμένου να εξετάσει αν πρόκειται για χρήματα που έχουν φορολογηθεί ή όχι.
Αργότερα, όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι δεν παρέδωσε όλη τη λίστα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διότι πρόκειται για υπηρεσία που είναι διεφθαρμένη. Οταν το καλοκαίρι του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών τον διαδέχεται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε αυτόν και παραδίδει.
Ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης, που εν τω μεταξύ έχει διαδεχθεί τον κ. Καπελέρη στο «τιμόνι» του ΣΔΟΕ, παραλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα φορέα δεδομένων (USB) και μερικές εκτυπωμένες σελίδες από τον κ. Βενιζέλο, που σύμφωνα με όσα καταθέτει αργότερα ο κ. Διώτης, ερωτώμενος από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός (Βενιζέλος) αλλά και ο ίδιος θεωρούσαν ότι αποτελεί προϊόν παρανόμως κτηθέν και άρα μη αξιοποιήσιμο.

Αναζήτηση

Oταν στις αρχές Οκτωβρίου του 2012 ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος αναζητά το υλικό, καλώντας σε σύσκεψη τα στελέχη της υπηρεσίας, ουδείς γνωρίζει πού είναι η περίφημη πλέον λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με όσα καταθέτει αργότερα στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο κ. Στασινόπουλος, ένα στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Νίκος Λέκκας, φέρεται να έχει πει σε σύσκεψη πως είχε ακούσει ότι πίσω από ένα λογαριασμό 550 εκατομμυρίων ευρώ βρισκόταν η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου. Αυτό, ωστόσο, δεν επαναλαμβάνεται στην κατάθεση του κ. Λέκκα ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα, που ζητά εκ νέου τη λίστα από τις γαλλικές αρχές, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες διασταυρώσεις.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητά και βρίσκει ένα αρχείο της αρχικής λίστας, το οποίο παραδίδει στο γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κάπως έτσι, η ιστορία μπαίνει στην τελική της ευθεία.
Πριν από 10 μέρες τρεις υπάλληλοι, και συγκεκριμένα ο διευθυντής του γραφείου του οικονομικού εισαγγελέα και δύο υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, ταξιδεύουν στο Παρίσι, όπου παραλαμβάνουν από τα χέρια του διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ένα νέο αντίγραφο του αρχείου Φαλτσιανί.
Περιλαμβάνει 2.062 αρχεία Excel έναντι 2.059 που περιελάμβανε το αρχείο Βενιζέλου...


Τασος Tελλογλου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_30/12/2012_506484


(3)
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Στα εξοπλιστικά ο Ροσσώνης, 
στο ΤΑΙΠΕΔ η Ελ. Παπακωνσταντίνου

Πρόσφορη καύσιμη ύλη για μια εκρηκτική πολιτική αντιπαράθεση εκτός και εντός της Βουλής αποτελούν τα ευρήματα της έρευνας των δύο οικονομικών εισαγγελέων για τη λίστα Λαγκάρντ (μετά την αντιπαραβολή του αρχικού και του τελικού αντιγράφου) τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή ως συμπληρωματικά της αρχικής δικογραφίας.Τα ευρήματα της έρευνας των δύο οικονομικών εισαγγελέων για τη λίστα Λαγκάρντ διαβιβάστηκαν στη Βουλή ως συμπληρωματικά της αρχικής δικογραφίας. Η εισαγγελική διαπίστωση ότι από την αυθεντική λίστα των καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC αφαιρέθηκαν τα ονόματα συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου καθιστά υπόλογο τον πρώην υπουργό, καθώς ήταν ο πρώτος που την παρέλαβε το 2010
Με πλούσια βιογραφικά οι εξαδέρφες του Γ. Παπακωνσταντίνου, κόρες του εκλιπόντος πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνταντίνου και σύζυγοι επιχειρηματιών, τα ονόματα των οποίων και των συζύγων τους σβήστηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, 54 χρόνων, είναι μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Τη θέση αυτή κατέλαβε τον Φεβρουάριο 2012 αντικαθιστώντας το μέλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard.
Αφού πρώτα άσκησε για κάποιο διάστημα τη δικηγορία στη Νέα Υόρκη, στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα και μαζί με την αδερφή της Μαρίνα «κληρονόμησαν» το δικηγορικό γραφείο του πατέρα της.
Η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, όπως της Toyota, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski, μέλος του ΔΣ της KRAFT FOOD HELLAS, μέλος του ΔΣ της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Εκτός όλων των άλλων δραστηριοτήτων της έχει προωθήσει δράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είχαν σχέση και με την Παιδεία αλλά και την εξωτερική πολιτική. Μέσω αυτών των δράσεων γνώρισε και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Παντρεύτηκε με τον Συμεών Σικιαρίδη, εξειδικευμένο νομικό στο δίκαιο της εξαγοράς και συγχώνευσης εταιριών.
Η αδελφή της Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, 52 χρόνων, είναι επίσης δικηγόρος. Και αυτή έκανε μεταπτυχιακά σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε στη Νομική Θράκης και παντρεύτηκε με τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Ροσσώνη, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των πολεμικών εξοπλισμών, καθώς εδώ και χρόνια αντιπροσωπεύει ιταλικά οπλικά συστήματα, κυρίως για το Πολεμικό Ναυτικό, κανόνια και βλήματα Oto Melara.
Στην πάροδο των χρόνων αναπτύσσει φιλική σχέση με το Θόδωρο Ασημακόπουλο, παλιό επικοινωνιολόγο του Φώτη Κουβέλη και από το 2009 σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με το onalert.gr, ο Θ. Ασημακόπουλος αντιπροσωπεύει την Ιταλική αεροναυπηγική εταιρία ALLENIA. Την περίοδο του 2010 επί αναπληρωτού υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη και Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Β. Βασιλάκου διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της ΑLLENIA για την παραλαβή 12 ιταλικών μεταγωγικών αεροσκαφών C – 27 J που είχε παραγγείλει η Ελλάδα από το 2002. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρουσιάζουν διάφορα τεχνικά προβλήματα και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αρνείται να τα παραλάβει. Ο Β. Βασιλάκος επιβάλει ρήτρες καθυστέρησης και το «ντουέτο» Ασημακόπουλου – Ροσόνη παρασκηνιακώς καταβάλλουν προσπάθειες για να μην πληρωθούν οι ρήτρες και να παραληφθούν τα αεροπλάνα από τα οποία πάντως σήμερα πετάει μόνον ένα!
Σε κάθε περίπτωση το 2010 και μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, παρά την οικονομική κρίση, ο A. Ροσσόνης αναπτύσσει εντονότατη δραστηριότητα στο χώρο των εξοπλισμών.
Φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214, σε ότι αφορά την τελική φάση του (προμήθεια δύο επιπλέον Type 214 τον Σεπτέμβριο του 2010 και τροποποίηση της σύμβασης Neptune II) καθώς σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το defencenet.gr ο Α.Ρωσσώνης ήταν μέλος της ομάδας που προώθησε την αναθεώρηση της σύμβασης και εκεί που οι Γερμανοί ήταν να πληρώσουν ρήτρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πήραν μέσω του Ισκαντάρ Σάφα, Λιβανέζου ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά και φίλου του, μια ακόμα παραγγελία για δύο υποβρύχια!
Δηλαδή ενώ η Ελλάδα είχε μπει στο Μνημόνιο, όλοι οι εξοπλισμοί είχαν παγώσει, οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems ήθελαν να μας χαρίσουν δύο υποβρύχια για να κλείσει το θέμα των μιζών και της αποτυχίας του προγράμματος Neptune II , ο κ. Ρωσσώνης φέρεται να μεσολάβησε ώστε να εκταμιευθούν από το υπουργείο Οικονομικών και τον Γ. Παπακωνσταντίνου επιπλέον 480 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος των υποβρυχίων...