ΤΟΥΡΚΙΑ: ... '' Τα μα μα και τα σα μάσατα ''



Σκίτσο του ΣΤΑΘΗ


 1.

Βηματισμός "χωρίς ρίσκα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα θέματα “υψηλής πολιτικής” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την επαύριο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών; 
Η πολιτική (και επικοινωνιακή) εστίαση στις 25 συμφωνίες διμερούς (κυρίως οικονομικής) συνεργασίας που συνάφθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αποτυπώνει μεν μία βούληση να δοθεί ένας βηματισμός “χωρίς ρίσκα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν διαγράφει όμως το γεγονός ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών η συζήτηση υπήρξε εφ΄ όλης της ύλης - σε πνεύμα, πάντως, επιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτύπωσης των θέσεων των δύο πλευρών. 
Όμως κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι Tayyip Erdogan και Αντώνης Σαμαράς δεν ήσαν και τόσο... μόνοι. Νοερά βρίσκονταν μαζί τους λ.χ. ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρώσει τη δική του επίσκεψη στη γείτονα (στο βαρύ κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι περί σιωνισμού ρητορικές εξάρσεις του Τούρκου πρωθυπουργού) αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έδωσε διπλό μήνυμα αφενός με το ξεμπλοκάρισμα -για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια- ενός κεφαλαίου των ευρωτουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφετέρου με την ενοικίαση στην Ελλάδα των δύο φρεγατών Fremm και τις δηλώσεις του για τα δικαιώματα της χώρας μας βάσει Διεθνούς Δικαίου στην θαλάσσια δικαιοδοσία. 
Δεν είναι τυχαίο ότι στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών ο Tayyip Erdogan στάθηκε ιδιαίτερα στα “βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι δύο χώρες με την ιδιότητα των μελών του ΝΑΤΟ”. Ούτε άλλωστε το ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προκαταβολικά τονίσει, με τη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, την ανάγκη να μην υπάρχει στο εξής στις διμερείς σχέσεις “μια πολιτική που να βασίζεται στα κουτσομπολιά”. 
Με άλλα λόγια η τουρκική πλευρά υπεραμύνθηκε της διαφύλαξης του υφιστάμενου πλαισίου διαλόγου σε ό,τι αφορά το Αιγαίο (εξ ου και η ρητή αναφορά Erdοgan στις διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα, όπου οι δισταγμοί για την καταγραφή πολιτικής συμφωνίας αφορούν την ελληνική πλευρά), την ίδια ώρα που εξαιρεί από αυτό το Καστελλόριζο, προτείνοντας για την Ανατολική Μεσόγειο λύσεις “win-win”. 
Η κάθε πλευρά φρόντισε να αποκλείσει “εκπλήξεις”, με την μεν Άγκυρα να κατατάσσει προφανώς στην κατηγορία του “επιβλαβούς κουτσομπολιού” τις διαρροές περί κατάθεσης των συντεταγμένων της ελληνικής ΑΟΖ, η δε Αθήνα, με την ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για τις άδειες ερευνών της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ σε χώρο ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλόριζου, προσήλθε στην Κωνσταντινούπολη έχοντας προδιαγράψει την... ανετοιμότητά της να προσχωρήσει στο πνεύμα του win-win. 
Η οριοθέτηση των θεμάτων υψηλής πολιτικής στα δεδομένα πλαίσια, διεθνή και διμερή, σηματοδοτήθηκε από την προεργασία των δύο υπουργών Εξωτερικών καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και την παραμονή του Συμβουλίου. 
Επόμενη δοκιμασία, η προαναγγελθείσα από την Τουρκία κατάθεση δικής της ρηματικής διακοίνωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι σκληρή. Και βέβαια, οι κινήσεις στο πεδίο των ερευνών της ΤΡΑΟ που θέτουν σε συγκεκριμένη υλική βάση την υπεράσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων.
NIKOΣ ΡΑΠΤΗΣ
http://www.capital.gr/News.asp?id=1743947






2.     

Τουρκικό win win για την ΑΟΖ    

Το θέμα της ΑΟΖ τέθηκε στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν χθες στην Κωνσταντινούπολη, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν έγινε διεξοδική συζήτηση και την τουρκική να παραπέμπει σε λύση “win win”.
Η “είδηση” βγήκε από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί μετά τη συνάντησή τους. Για την ακρίβεια, από τις απαντήσεις που έδωσαν στην ερώτηση δημοσιογράφου τουρκικού μέσου ενημέρωσης (σ.σ. έγινε μόνο μία ερώτηση από κάθε πλευρά) εάν, πλην της Χάλκης, της τρομοκρατίας κλπ, ενέταξαν και το θέμα της ΑΟΖ.
Ο κ.
Σαμαράς απάντησε με τρόπο... διπλωματικό που ωστόσο προβλημάτισε τους παρισταμένους: «Δε νομίζω ότι είναι η στιγμή για να πούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τίποτα από όλα αυτά που είπατε. Ασφαλώς η θέση της Ελλάδας για τη Χάλκη είναι γνωστή. Το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντοτε για την ΑΟΖ», είπε.

win win...
Ο κ. Ερντογάν, περισσότερο ευθύς, έδωσε απάντηση που θα συζητηθεί (και αναλυθεί) τις επόμενες ημέρες: «Μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ο τουρκικός όρος που χρησιμοποίησε, και μεταφράσθηκε “αμοιβαία επωφελής λύση”, παραπέμπει στο γνωστό “win win”, οπότε η αίσθηση που αποκόμισαν οι παριστάμενοι (δημοσιογράφοι και μη) ήταν πως από τη λύση που αναζητείται για το θέμα των ΑΟΖ δεν πρέπει να βγει ζημιωμένη καμία από τις δύο χώρες. 


“Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης”
Επειδή, συν τοις άλλοις, δεν υπήρξε έγκαιρη μετάφραση της δήλωσης Ερντογάν, δημιουργήθηκε σύγχυση για το τι ακριβώς συζήτησαν οι δύο άνδρες ...και τι απάντησε για την ΑΟΖ ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Συνεργάτες του κ.Σαμαρά σημείωναν ότι το θέμα «απλώς αναφέρθηκε από τον ίδιον στην κατ΄ιδίαν συζήτηση, ως δικαίωμα της Ελλάδας που απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο».
Κατά τους ίδιους, η απάντηση του κ.Ερντογάν «δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο ούτε ανοίγει θέμα» - εννοώντας συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στα «οικόπεδα» του Ανατολικού Αιγαίου που διεκδικεί δικαιώματα η Τουρκία.
Σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή, για κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμετ Νταβούτογλου.

25 μνημόνια συνεργασίας
Μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί προήδρευσαν της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας – δηλαδή ενός άτυπο διϋπουργικού συμβουλίου στο οποίο συμμετείχαν 20 υπουργοί από κάθε χώρα. 
Συζητήθηκαν τα λεγόμενα θέματα “χαμηλής πολιτικής” επί των οποίων υπογράφτηκαν 25 μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Κατά τον κ.Σαμαρά, τα μνημόνια αυτά “έχουν ουσιαστική σημασία” διότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα παράξουν πλούτο και θα γεννήσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. “Χτίζουμε, λοιπόν, με προσεκτικά βήματα την εμπιστοσύνη, δημιουργούμε αμοιβαία συμφέροντα και φέρνουμε τους πολίτες μας πιο κοντά», είπε.Μετά τη διϋπουργική ακολούθησε εκδήλωση του ελληνο-τουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο μετείχαν 100 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και περίπου 200 από την Τουρκία.

Της Μαρίνας Μάνη
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3623945&nid=1743843

ΣΧΕΤΙΚΑ










 Οι 24+1 συμφωνίες που υπογραφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που έγινε στην Κωνσταντινούπολη