Μαγειρεύοντας φόρους ...




Ετσι όπως έχουν δυσκολέψει τα πράγματα με τη συντήρηση των ακινήτων, είναι εύλογο να θέλουν πολλοί να ξεφορτωθούν διαμερίσματα ή μαγαζιά που τυχόν βρίσκονται στην κατοχή τους. Η ενοικίαση δεν συμφέρει: η εφορία κρατά σχεδόν τα μισά και εάν ο ενοικιαστής φεσώσει υπάρχει τρελή ταλαιπωρία για να μην δηλωθούν ως εισόδημα τα ανείσπρακτα. Να κρατά κανείς κλειστά τα ακίνητα με κομμένο το ρεύμα οδηγεί σε συσσώρευση χρεών: μαζεύεται χαράτσι, το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας. 

Με δυσκολίες που υπάρχουν να κρατηθούν ακίνητα που αποκτήθηκαν με κόπους δεκαετιών, σε ένα κράτος όπου ο ένας χρωστάει στον άλλο, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες. Τούτο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να εναρμονίσει τις τιμές της εφορίας με εκείνες της αγοράς. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ.Γ. Μαυραγάνης έχει διαβεβαιώσει από το βήμα της Βουλής ότι εξετάζεται να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, εντούτοις προβλέπεται αύξηση, κυρίως στις περιοχές χαμηλής αξίας. 

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συζητείται παράλληλα με τον καθορισμό του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος συναθροίζει κάποιους αλλά όχι όλους, τους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα. Ο ενιαίος φόρος ουσιαστικά παρουσιάζει ως νέο, κομψό και μόνιμο φόρο εκείνον που επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά και με τη δέσμευση να έχει έκτακτο χαρακτήρα. Δηλαδή ο κ. Μαυραγάνης με τις οδηγίες της τρόικας, ανακατεύει τα ίδια συστατικά και τα σερβίρει σαν να πρόκειται για άλλο πιάτο. Χαράτσι α λα κρεμ. 

Τι καταλαβαίνουμε από όλες αυτές τις αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων και σε όσα αφορούν μεταβιβάσεις; Καταλαβαίνουμε ότι για να ξέρει ένας ιδιοκτήτης τι του γίνεται και τι θα πληρώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να έχει φίλο λογιστή. Για το απώτερο μέλλον δεν έχει ιδέα ούτε ο υφυπουργός. Αν του υποδείξουν άλλα το καλοκαίρι, θα πορευτεί με τα νέα δεδομένα. Σε δουλειά να βρίσκεται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλο λένε ότι θα μειώσουν, κι όλο κατιτίς παραπάνω προκύπτει. 

Με αυτά τα δεδομένα θα προτιμούσε κανείς να χαρίσει ακίνητο σε έναν περαστικό στον δρόμο. Να δώσει τα κλειδιά και να πει «πάρε άνθρωπέ μου δώρο το ακίνητο. Δεν δύναμαι να το συντηρώ, θα με τρελάνουν». Φευ, ούτε αυτό είναι εύκολο. Ο φόρος δωρεάς ακινήτου προς ξένο αγγίζει το 40%.

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=507224



ΣΧΕΤΙΚΑ