Τουρκία-Υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM): Ρεκόρ εξοπλισμών! Ελληνική κατάρρευση ...


(...)
οι πολιτικοί μας με τις κενές περιεχομένου μεγαλόστομες διακηρύξεις,
 έχουν αντιληφθεί ότι ακολουθώντας την ίδια πορεία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις 
έχουν μπει σε πορεία κατάρρευσης;
(...)

1.
Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που αποδεσμεύτηκαν σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να δημιουργήσουν ταραχή στην Αθήνα.


Σύμφωνα με αυτά το ύψος των συμβάσεων που έχει αναθέσει το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) την τελευταία πενταετία ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 45,4 δις τουρκικών λιρών (19.127.560.000 ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 85% σε σχέση με το 2008 που ανέρχονταν σε 24.5 δις τουρκικές λίρες.
Συγκεκριμένα το 2012 από τα 310 ενεργά προγράμματα τα 180 έχουν συμβασιοποιηθεί. Εξ αυτών 11% αποτελούν άμεσες εισαγωγές υλικών από το εξωτερικό, 27% παράγονται εγχώρια και 52% από κοινοπρακτικά σχήματα ξένων και τουρκικών εταιριών.
Κατά σειρά οικονομικού μεγέθους τα σημαντικότερα προγράμματα που θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια το SSM είναι το προϋπολογισμού 12,4 δις ευρώ πρόγραμμα προμήθειας των F-35A Lightning II, το προϋπολογισμού 2,6 δις ευρώ πρόγραμμα του επιθετικού ελικοπτέρου ATAK και το ύψους 2 δις ευρώ (σε ότι αφορά μόνο το συναλλαγματικό του μέρος) πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων Type 214.
Τέλος ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη ότι το 2016 ο κύκλος εργασιών της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας θα ανέλθει σε 6,2 δις ευρώ ενώ οι εξαγωγές σε 1,55 δις ευρώ.


Μερικές (πολύ πικρές) γενικές διαπιστώσεις

Από το 2008 μέχρι σήμερα η Τουρκία επένδυσε ποσό περίπου ίσο με αυτό της ελληνικής περιόδου 1996 – 2003. Είναι ευνόητο ότι η σύγκριση γίνεται με το απώτερο παρελθόν γιατί την αντίστοιχη ελληνική περίοδο (2008 μέχρι σήμερα) ουσιαστικά έχουμε απο-επένδυση στην άμυνα.
Πλέον του γεγονότος, ότι η Τουρκία επενδύει ενώ η Ελλάδα απλώς… αγόραζε. Για του λόγου το αληθές δεν αρκεί παρά να συγκρίνει κάποιος τις αμυντικές και αεροδιαστημικές βιομηχανίες των δύο χωρών. Στην ακμάζουσα, γεμάτη δυναμισμό και με εξαγωγικό προσανατολισμό τουρκική αντιπαραβάλλεται η καταρρέουσα ελληνική με πρωταθλητές φυσικά στην κατάρρευση και τα χρέη τις κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες.
Όμως το πιο άσχημο δεν είναι η διακοπή του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος.
Είναι ότι λόγω των συνεχών περικοπών του λειτουργικού προϋπολογισμού απαξιώνεται πολύτιμο υλικό από τη μαζική έλλειψη καυσίμων, ανταλλακτικών, πυρομαχικών και αναλωσίμων.
Άραγε οι πολιτικοί μας με τις κενές περιεχομένου μεγαλόστομες διακηρύξεις, έχουν αντιληφθεί ότι ακολουθώντας την ίδια πορεία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μπει σε πορεία κατάρρευσης ίδια με αυτή των ενόπλων δυνάμεων της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου;
Ότι όπως και τότε στρατόπεδα, όρχοι, αεροπορικές βάσεις και ναύσταθμοι σε λίγα χρόνια θα έχουν μεταμορφωθεί σε μάντρες «σκραπ»;
Ή καλύπτονται πίσω από τις φιλότιμες προσπάθειες του στρατιωτικού προσωπικού που παρά τις δυσκολίες με ευρηματικότητα και επιμονή προσπαθεί να διατηρεί σε πλήρη λειτουργική κατάσταση το υλικό του;
Ούτως ή άλλως η εποχή της κρίσης πλησιάζει.
Όπως επίσης πλησιάζει και η εποχή της ανατροπής του συνολικού συσχετισμού στρατιωτικής ισχύος.
Για αυτό άραγε πολλοί αναζητούν «προστάτες»;

Πηγή
21-5-2013



2.


ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Εφιάλτης στο Αιγαίο: 200+ τουρκικά μαχητικά εξοπλισμένα με προηγμένα βλήματα AIM-9X-2

Σε παραλαβή των προηγμένων βλημάτων αέρος-αέρος ΑΙΜ-9Χ-2 Block II Sidewinder , προχωρά η τουρκικη Αεροπορία, σε μία προμήθεια που αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για τα ελληνικά μαχητικά: Το βλήμα είναι ανάλογων ή και ανώρρων δυνατοτήτων από το ελληνικό Iris-T το οποίο μπορεί και κατευθύνεται "με το βλέμμα" μέσα από τις κάσκες JHMCS των πιλότων.
Συνολικά η τουρκική Αεροπορία παραλαμβάνει 117 τέτοια βλήματα και εξισορροπεί ποιοτικά την υπεροχή στο συγκεκριμένο τομέα της ελληνικής Αεροπορίας, ενώ φυσικά παραμένει η αριθμητική της υπεροχή σε μαχητικά τρίτης γενιάς 2:1 και αναβαθμισμένα τρίτης γενιάς 2,5:1.
Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα, ότι πλέον υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί τουρκικών μαχητικών που μπορούν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τα βλήματα αυτά
Τα σύγχρονα βλήματα κλειστής αερομαχίας δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν πλήρως από την τουρκική Αεροπορία μέχρι πρόσφατα λόγω έλλειψης συστημάτων απεικόνισης κάσκας (JHMCS), κατάσταση που μεταβάλλεται με την ολοκλήρωση των παραδόσεων των 30 νέων F-16 Block 50+ Advanced και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Block 40/50.
Η νέα έκδοση ΑΙΜ-9Χ-2 Block II διαθέτει βελτιωμένο πυροκροτητή και σύστημα εγκλωβισμού.
Πρόκειται για την τρίτη παραλαβή του πλέον εξελιγμένο τύπου του γνωστού Sidewinder στην Τουρκία, μετά από δύο αγορές των 225 βλημάτων των 105 βλημάτων.  
Tα βλήματα ΑΙΜ-9Χ Sidewinder θεωρούνται από τους Αμερικανούς ανώτερα των προηγμένων IRIS-T που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της ελληνικής ΠΑ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΠΑ, τώρα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η παράδοση των νέων μαχητικών αεροσκαφών της, τα οποία θα της έδιναν ποιοτικό πλεονέκτημα μέχρι την παραλαβή των τουρκικών F-35 με το βλήμα Meteor που θα αλλάξει τα πάντα στις αερομαχίες στο Αιγαίο, αλλά δυστυχώς η αναβλητικότητα και η οικονομική κατάρρευση έπληξε καίρια το κορυφαίο πρόγραμμα ασφάλειας της χώρας...

Πηγή
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
21-5-2013