KURDISTAN ...




1.

Απειλείται ή όχι η ασφάλεια της Τουρκίας;

Το PYD δηλώνει ότι προχωράει σε δήλωση αυτονομίας της κουρδικής περιοχής στα βόρεια της Συρίας.  

του Χανιφέ Σεβντέ Κιοσέ.


 H Άγκυρα θα πρέπει να ανησυχεί από τη δήλωση που έκανε το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), πολιτικό παρακλάδι του PKK στη Συρία, ότι πρόκειται να κηρύξει την αυτονομία στη βόρεια περιοχή της Συρίας. Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας στα νότια σύνορα της Τουρκίας.
Το PYD αγωνίζεται εδώ και μήνες κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία προκειμένου να αποκτήσει το πλεονέκτημα και να κηρύξει την αυτονομία. Ακολούθως, οι Κούρδοι της Συρίας σταδιακά βλέπουν πλέον να εκπληρώνεται η προσδοκία τους για αυτονομία. Παρά το γεγονός ότι πολλοί Κούρδοι διατείνονται ότι κρατούν αποστάσεις και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, επειδή δεν θέλουν να αποτελέσουν μέρος της βίας, υπάρχουν υποψίες ότι ορισμένες ομάδες, μεταξύ αυτών και το PYD, συνεργάζονται με το καθεστώς al-Assad. Μάλιστα, το PYD κατηγορήθηκε από δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι έχει ήδη ταχθεί στο πλευρό του al-Assad.
Το PYD αναμένεται να ανακηρύξει την αυτονομία του στις 19 Ιουλίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγάλους κινδύνους στην Τουρκία. Ο Dr Νιχάτ Αλί Οζτζάν, ειδικός σε θέματα PKK, θεωρεί ανησυχητική τη δημιουργία μιας κουρδικής αυτόνομης περιοχής. Για την υλοποίηση του σχεδίου της περί αυτονομίας, το PYD, σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει υποστηριχτεί από Κούρδους πολιτικούς της Συρίας. Αν καταφέρει τελικά να κηρύξει αυτόνομη την περιοχή της βόρειας Συρίας, τότε θα διεξαχθούν εκλογές μέσα σε τρεις μήνες και θα εκλεγεί η διοίκηση που θα ασκήσει εξουσία στην κουρδική, αυτόνομη πλέον περιοχή. Τα μέλη του PYD έχουν έρθει σε επαφή με διαφορετικά πολιτικά κόμματα, θρησκευτικές ομάδες και εκπροσώπους ΜΚΟ, σε μια προσπάθεια να συλλέξουν πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.
Η δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής, έχει συμφωνηθεί από το PKK και το καθεστώς al-Assad, σύμφωνα με τον Σεντάτ Λατσινέρ, πρύτανη του Πανεπιστήμιου του Τσανάκκαλε και ειδικού σε θέματα Μέσης Ανατολής. Κι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία. Γενικότερα, ο Λατσινέρ πιστεύει ότι όσο ο al-Assad βρίσκεται στην εξουσία στη Συρία, η Τουρκία θα έχει πρόβλημα με τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν νότια των συνόρων της, καθώς al-Assad και Ιράν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το PKK και τα παρακλάδια του ως μοχλό απειλής της ασφάλειας της Τουρκίας.
Ωστόσο, το PYD δεν κατάφερε να συνεργαστεί με τον Πρωθυπουργό της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), Μασούντ Μπαρζανί. Οι σχέσεις PYD και Μπαρζανί δεν είναι καλές εδώ και καιρό. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Μπαρζανί προειδοποίησε το PYD να μην προβάλλεται ως εκπρόσωπος του κουρδικού πληθυσμού στη Συρία, κίνηση που όξυνε περισσότερο τις μεταξύ τους σχέσεις. Ίσως τελικά επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Λατσινέρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μία αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της Συρίας θα μπορούσε να βυθίσει τους Κούρδους της Συρίας σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ τους.
Από την άλλη πλευρά, για τον Μπιρόλ Ακγκιούν του Ινστιτούτου Στρατηγικής Σκέψης, μια αυτόνομη κουρδική περιοχή δεν απειλεί την Άγκυρα. Η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια αυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της, καθώς αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο της διάχυσης τρομοκρατίας από τη Συρία. Η κουρδική αυτόνομη περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «νεκρή ζώνη» για την Τουρκία, σύμφωνα με το Ακγκιούν.
 www.todayszaman.com/news-321129-.html

ΔΗΜΟΣΙΕΥETAI ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.anixneuseis.gr/?p=71399


2.

Το δεύτερο κουρδικό κράτος είναι πλέον γεγονός και ιδρύεται βήμα-βήμα από το ΡΚΚ.

Συναγερμός στην Άγκυρα!

Πέρυσι είχαμε επισημάνει την παγίδα στην οποία είχε πέσει η Τουρκία στη Συρία, θύμα της ίδιας της πολιτικής της, αφού ως αποτέλεσμα της επιχείρησης αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Άσαντ, οι Κούρδοι επωφελήθηκαν και αρπάζοντας την ευκαιρία, πήραν τον έλεγχο έξι πόλεων και έβαλαν τα θεμέλια της ίδρυσης του δεύτερου κουρδικού κράτους στην περιοχή, αφού ήδη από το 1991 λειτουργεί ντε φάκτο το πρώτο, στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Την ούτως ή άλλως αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία, καθιστά στην κυριολεξία εφιαλτική το γεγονός ότι κινητήριος δύναμη των εξελίξεων στο Δυτικό Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία) είναι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), κλώνος του ΡΚΚ, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ελέγχει το 70-80% των Κούρδων ψηφοφόρων.
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή, που έκανε την εμφάνισή της τον Ιούλιο του 2012, σε συνδυασμό με τη δυναμική παρουσία των Κούρδων ανταρτών στο Σεμντίνλι, που εκδηλώθηκε ακριβώς την ίδια περίοδο, ήταν που υποχρέωσε τον Ερντογάν να ζητήσει ο ίδιος και το τουρκικό κράτος από τον Αμντουλλάχ Οτζαλάν τον τερματισμό των εχθροπραξιών, με στόχο την πολιτική επίλυση του Κουρδικού. Με άλλα λόγια, η ανθεκτικότητα του ένοπλου τμήματος του ΡΚΚ και ο βάλτος της Συρίας δημιούργησαν μια κατάσταση που καθιστούσε επιβεβλημένη την οριοθέτηση των εξελίξεων στο Κουρδικό, μέσω της εκεχειρίας και των συνομιλιών με το ΡΚΚ.
Όμως, από τη μια η διστακτικότητα -και μετά το Ταξίμ η αδυναμία- του Ερντογάν να κάνει πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, από την άλλη η πορεία των εξελίξεων στη Συρία, ώθησαν το ΡΚΚ να επιταχύνει τα βήματά του προς την κατεύθυνση ίδρυσης των δομών του δεύτερου κουρδικού κράτους.
Έτσι, μετά την ανάληψη της διοίκησης των δήμων και των κοινοτήτων, της διοίκησης των νοσοκομείων και των λοιπών υπηρεσιών του κράτους, την ίδρυση εκατοντάδων σχολείων, την ίδρυση και επάνδρωση 15 ταξιαρχιών λαϊκής άμυνας, την αναμενόμενη ίδρυση κουρδικής κινητής τηλεφωνίας και άλλα πολλά, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας, με απόφαση του ΡΚΚ, το δεύτερο κουρδικό κράτος έρχεται να αποκτήσει και θεσμική υπόσταση.

Τίτλος: Το PYD ιδρύσει κράτος στη Συρία
“Το PYD, κλάδος του ΡΚΚ στη Συρία, πάτησε το κουμπί για την ανακήρυξη αυτονομίας στα βόρεια της χώρας. Μάλιστα αναμένεται η ανακήρυξη αυτή να γίνει στις 19 Ιουλίου 2013!
Το PYD εξασφάλισε την υποστήριξη και των άλλων κουρδικών κομμάτων, ενώ αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αυτονομίας σε δημοψήφισμα εντός τριών μηνών.
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Τürkiye, το PYD, ο κλάδος του ΡΚΚ στη Συρία, άρχισε την αντίστροφη μέτρηση για την ανακήρυξη της αυτονομίας. Το PYD, που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη και ορισμένων Κούρδων πολιτικών, μετά την ανακήρυξη θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η νέα ηγεσία της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), που εκλέχτηκε μετά το πρόσφατο 9ο Συνέδριο, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης του κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία.
Στη Συρία δραστηριοποιούνται περισσότερα από δέκα κουρδικά κόμματα. Το PYD, κοινοποίησε το πρόγραμμα της ανακήρυξης του κράτους και του δημοψηφίσματος στα άλλα κόμματα, από τα οποία ορισμένα υποστηρίζουν τις ενέργειες αυτές, ενώ ορισμένα είναι αντίθετα. Ένα από εκείνα που αντιτίθενται, είναι το κόμμα που αποτελεί κλάδο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), του Μεσούτ Μπαρζανί. Μάλιστα, η διαφωνία μεταξύ PYD και KDP 
συνεχίζεται το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα αυτό.

Το πλαίσιο δράσης το έχει σχεδιάσει ο Τζεμίλ Μπαγίκ
Το πλαίσιο δράσης στο ζήτημα της ίδρυσης των θεσμών και των δομών του κράτους και της ανακήρυξης της αυτονομίας, το προετοίμασε ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ο οποίος τους προηγούμενους μήνες ταξίδεψε από το Κανδήλι, όπου διαμένει, στη Συρία και έμεινε εκεί για ένα διάστημα, όπου έκανε κάποιες επαφές και πραγματοποίησε ορισμένες αλλαγές στη στελέχωση της οργάνωσης. Ο Μπαγίκ έμεινε για δυο εβδομάδες στη Συρία και μετά επέστρεψε στο Κανδήλι, για να ταξιδέψει και να εγκατασταθεί στη Συρία ο Νουρετίν Σοφί, εκ των διοικητών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Κουρδιστάν (HPG). Ο Σοφί, που κατάγεται από τη Συρία, επιβλέπει τη διαδικασία ανακήρυξης της αυτονομίας.
Με βάση το πρόγραμμα που ετοίμασε το PYD, στις 19 Ιουλίου θα γίνει η ανακήρυξη της αυτονομίας και μέσα σε τρεις μήνες θα συγκροτηθεί η προσωρινή κυβέρνηση του κουρδικού κράτους. Εν τω μεταξύ, το PYD συνεχίζει τις επαφές με προσωπικότητες, κόμματα, οργανώσεις, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, για να εκπροσωπηθούν στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση του Δυτικού Κουρδιστάν. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κάποια κόμματα και προσωπικότητες στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή και κάποια όχι.
Μετά την ανακήρυξη της αυτονομίας, θα συγκροτηθούν επιτροπές οι οποίες εντός τριών μηνών θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα γίνει και η ανακήρυξη της ισχύος του προσωρινού συντάγματος, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί με δημοψήφισμα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και το κοινοβούλιο.
Ένας από τους στόχους της ανακήρυξης της αυτονομίας, είναι η αποδυνάμωση του Ανώτατου Κουρδικού Συμβουλίου, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Μπαρζανί. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσα και ποια από τα δέκα κόμματα του συμμετέχουν στο Ανώτατο Κουρδικό Συμβούλιο στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή του PYD, το οποίο, πάντως, ούτως ή άλλως, φέρεται αποφασισμένο να ανακηρύξει την αυτονομία και να συγκροτήσει κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.”

'' Infognomon''

ΔΗΜΟΣΙΕΥETAI ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.anixneuseis.gr/?p=71260



3.

Το Βαν παραδόθηκε στο ΡΚΚ!

Ολόκληρη η “Έκθεση του Βαν” όπως δημοσιεύθηκε στο “Ινστιτούτο της Τουρκίας του 21ου Αιώνα”

“Ο Δήμος εργάζεται ως επίσημο όργανο προπαγάνδας του ΡΚΚ. Σε όλες τις πόρτες των γραφείων του υπάρχουν δυο πινακίδες, μια στα τουρκικά και μια στα κουρδικά. Έκαναν τα κουρδικά δεύτερη επίσημη γλώσσα. Οι υπάλληλοι του κράτους δεν μπορούν πλέον να κάνουν εισπράξεις”.
Αυτά τα πράγματα γίνονται στην πατρίδα μας…
Οι συμπατριώτες μας που ζουν στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι και αντιλαμβάνονται πρώτοι γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Κι αυτό γιατί αυτό συμβαίνει στην πατρίδα, το ζουν οι ίδιοι στο πετσί τους. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την περίληψη μιας έκθεσης που αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Βαν.

Ορισμένα τμήματα από την έκθεση

Η εθνοτική τρομοκρατία φυλάκισε το στρατό στους στρατώνες
Το Βαν έχει ξεγραφτεί πλέον για τους υπαλλήλους του τουρκικού κράτους. Τα στελέχη των αρχών ασφαλείας και οι άλλοι υπάλληλοι απλά περιμένουν τη ν μέρα να τελειώσει η υπηρεσία τους για να εγκαταλείψουν την πόλη και την περιοχή. Τις παραμονές των τελευταίων εκλογών τα στελέχη και οι στρατιώτες του 6ου Συντάγματος Ασφαλείας Συνόρων φυλακίστηκε μέσα στο στρατόπεδο. Η Αστυνομία δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της και να προστατέψει τους εμπόρους. Η εθνοτική τρομοκρατία έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια της στο Βαν.

Το άρθρο του Ουμίτ Οζντάγ

Η έκθεση του Βαν…
Οι συμπατριώτες μας που ζουν στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι και αντιλαμβάνονται πρώτοι γεγονότα και καταστάσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Κι αυτό γιατί αυτό συμβαίνει στην πατρίδα, το ζουν οι ίδιοι στο πετσί τους. Ένας συμπατριώτης μας μου έστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μια επιστολή και μου ζήτησε να γράψω ένα άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στο Βαν.  Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ορισμένα στοιχεία από αυτήν την έκθεση.

Ινστιτούτο Τουρκίας του 21ου Αιώνα
Ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το αν έχουν αποσυρθεί ή όχι οι αντάρτες του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ και για το αν και πότε θα περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς του κράτους είναι ότι εκείνος που έχει αποσυρθεί από την περιοχή (του Βορείου Κουρδιστάν σ.τ.μ.) δεν είναι το ΡΚΚ αλλά το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την κατάσταση αυτή ο Μεχμέτ Αλτάν*, μετά την επίσκεψή του στην ΝΑ Τουρκία την περιγράφει ως εξής:
«Εκεί έχει δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση. Η διαδικασία επίλυσης που ξεκίνησε μεταξύ της κυβέρνησης και του Άπο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), προχωρεί πλέον από μόνη της. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το ΡΚΚ και ο κόσμος εκεί λέει: «Αυτά εδώ είναι δικά μας». Σαν να αποσύρθηκε η Άγκυρα από εκεί και να άφησε την περιοχή στους Κούρδους και το ΡΚΚ.» [1]
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ένας διανοούμενος που ζει στην πόλη Βαν, έκανε μια έκθεση για όσα συμβαίνουν εκεί και την έστειλε σε μας, στο «Ινστιτούτο Τουρκίας του 21ου Αιώνα», την οποία και σας παρουσιάζουμε:
Στις πόρτες του Δήμου του Βαν έχουν αναρτηθεί πινακίδες και στα κουρδικά. Ακόμα και στην πόρτα του Δημάρχου Βαν, υπάρχει οθόνη με ροή ενημέρωσης στα κουρδικά. Έτσι έχει καθιερωθεί ντε φάκτο η κουρδική γλώσσα ως η δεύτερη επίσημη γλώσσα.
Στις τελευταίες εκλογές κυμάτιζε η σημαία του ΡΚΚ στο κτίριο Διαχείρισης Υδάτων του Δήμου. Επίσης, κατά την προεκλογική περίοδο, οι συμπαθούντες το ΡΚΚ πετροβόλησαν τη Λέσχη των Αξιωματικών. Ενώ στις εκλογές 2007 οι εθνοτικοί ρατσιστές του ΡΚΚ έκαναν προπαγάνδα με ένα μικρό εμπορικό αυτοκίνητο, στις εκλογές του 2011 είχαν δυναμώσει τόσο, που έκαναν επίδειξη δύναμης με ένα πολυτελές λεωφορείο στην Καζίμ Καραμπεκίρ, την πιο ζωντανή λεωφόρο του Βαν, βάζοντας στα μεγάφωνα το εμβατήριο «Χτύπα αντάρτη».
Ένας από τους σοβαρούς λόγους που το ΡΚΚ ισχυροποιήθηκε τόσο πολύ στην περιοχή, είναι και το γεγονός ότι οι συμπαθούντες του ΡΚΚ επέβαλε τις απόψεις του στην κάλπη, σε περιοχές όπου το κράτος δεν μπορούσε να ασκήσει επιρροή.
Μετά το 2009 η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, χρησιμοποιώντας κυρίως παιδιά που συμπαθούν την οργάνωση, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα έντονης πίεσης στους εμπόρους και τους καταστηματάρχες της πόλης. Επί πλέον, ο Δήμος του Βαν, άσκησε σοβαρές πιέσεις στις επαγγελματικές οργανώσεις για να εκλεγούν σ’ αυτές οι δικοί του άνθρωποι. Κατά τις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο του Βαν (VATSO), αναδείχθηκε νικητής ο υποψήφιος που πρόσκειται στο ΡΚΚ.
Από την άλλη πλευρά, ο τοπικός τύπος και τα ΜΜΕ του Βαν, σε καμία περίπτωση δεν επιδεικνύουν εθνική ευαισθησία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι κοντά στο ΡΚΚ. Εκείνα τα ΜΜΕ που δεν υποστηρίζουν το ΡΚΚ, βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή των «παιδιών που πετούν πέτρες» και των συνοδοιπόρων του ΡΚΚ.
Τα θεμέλια της άλωσης του Βαν από τον εθνοτικό ρατσισμό τέθηκαν το 1989, με την έλευση στην περιοχή προσφύγων από το Βόρειο Ιράκ. Το 1995 μπορεί να θεωρηθεί έτος κατάληψης της περιοχής από τον εθνοτικό ρατσισμό. Γιατί τότε δημιουργήθηκαν από το πουθενά πέντε νέες συνοικίες. Πρόκειται για συνοικίες όπως η Bostaniçi, η Hacı Bekir (βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο του Σώματος Στρατού Εσωτερικής Ασφάλειας), και η Yenimahalle, στις οποίες οι υπάλληλοι του κράτους δεν μπορούν να επιδώσουν έγγραφα ή να κάνουν εισπράξεις. Με άλλα λόγια, σ’ αυτές τις συνοικίες το κράτος είναι εξ ολοκλήρου απόν.
Στο Βαν, ακόμα και οι καλών προθέσεων κουρδικής καταγωγής συμπατριώτες μας, έχουν προσχωρήσει στο ΡΚΚ με την προσδοκία της ελευθερίας της έκφρασης. Το κακό στην υπόθεση είναι ότι ακόμα και για αυτούς τους καλών προθέσεων κουρδικής καταγωγής συμπατριώτες μας, το ΡΚΚ είναι πλέον ο νόμιμος εκπρόσωπος και υπερασπιστής της κουρδικής εθνικής συνείδησης.
Μια από τις πιο σημαντικές αιτίες αυτής της κατάστασης, είναι η συμπόρευση ορισμένων ισλαμικών σεχτών που δρουν στην περιοχή, στην ίδια κατεύθυνση με τον εθνοτικό ρατσιμό. Το Βαν είναι ένας από τους νομούς στον οποίον δραστηριοποιούνται θρησκευτικές οργανώσεις όπως ο σύλλογος Mustazaflarla Dayanışma Derneği, που πρόσκειται στην οργάνωση Hizbullah.
Εκτός αυτού, το Βαν είναι ένας κομβικός νομός, μαζί με το νομό Χακιάρι, για το λαθρεμπόριο από και προς Ιράν. Ένα από τους λόγους που το ΡΚΚ έχει εγκαταστήσει μια κυριαρχία που τείνει να καταστεί επίσημη στο νομό Βαν, είναι το γεγονός ότι γειτνιάζει με το νομό Χακιάρι και ότι η διαμόρφωση του εδάφους είναι τέτοια που ευνοεί το λαθρεμπόριο με το Ιράν. Το Βαν είναι ένα από τα κέντρα νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, κυρίως μέσω των κατασκευών και των οικοδομών.
Στη συνείδηση των κρατικών υπαλλήλων, με πρώτους και καλύτερους τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς, το Βαν είναι ένας τόπος που έχει χαθεί προ πολλού για το κράτος, και το μόνο που επιθυμούν είναι να τελειώσει ο χρόνος παραμονής τους εκεί και να φύγουν για να μην ξαναγυρίσουν ποτέ πια σ’ αυτό το μέρος. Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί, δυστυχώς, δεν βλέπουν πια την περιοχή εδώ ως έναν τόπο που πρέπει να υπερασπιστούν με κάθε θυσία. Πριν τις τελευταίες εκλογές, το προσωπικό του 6ου Συντάγματος Ασφάλειας Συνόρων φυλακίστηκε και επίσημα μέσα στο στρατόπεδο, εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε από τους εθνοτικούς ρατσιστές. Στο Βαν, πλέον, οι αστυνομικοί, πριν από τις διαδηλώσεις, προειδοποιούν και συμβουλεύουν τους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν με αυτά που ζητούν οι συνοδοιπόροι της εθνοκτικής τρομοκρατίας, γιατί η αστυνομική δύναμη δεν είναι σε θέση να τους προστατεύσει από τους διαδηλωτές που ρίχνουν πέτρες και μολότοφ.
Εν περιλήψει, η εθνοτική τρομοκρατία του ΡΚΚ έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Βαν. Η εχθρότητα απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία εκφράζεται πλέον ελεύθερα και με άνεση από τον οποινδήποτε, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από την αστυνομία. Τη στιγμή που το κράτος συμπεριφέρεται σαν να είναι τρομοκράτες όσους πολίτες έχουν στα χέρια τους τουρκικές σημαίες στην Πλατεία Ταξίμ, δείχνει μια ακατανόητη ανοχή στους πραγματικούς τρομοκράτες στο Βαν, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος έχει εγκαταλείψει την περιοχή στο ΡΚΚ και στην τύχη της.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα, είναι ότι το 6ο Σύνταγμα Ασφαλείας Συνόρων, που εκγαταστάθηκε στο Toprakkale τους τρεις πρώτους μήνες του 2013, δεν ύψωζε την τουκρική σημαία. Επίσης, το «Να λες τι ευτυχής που είμαι Τούρκος», που ήταν γραμμένο με τεράστια γράμματα στις πλαγιές του Τοπράκκαλε, έχει σβηστεί, αφού εδώ και χρόνια κανείς δεν τολμά να βάψει τα γράμματά του. Στο Βαν, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο, στις επίσημες γιορτές, σε κανένα οίκημα των Στρατιωτικών Οικισμών Αξιωματικών (ΣΟΑ) δεν κρεμάστηκε η τουρκική σημαία.
Και το Πανεπιστήμιου των Εκατό Ετών του Βαν (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi) είναι ένα από τα μέρη που το ΡΚΚ έχει πάρει την πρωτοβουλία των ενεργειών. Οι συνοδοιπόροι του ΡΚΚ μέσα στο Πανεπιστήμιο ελέγχουν το Συμβούλιο των Φοιτητών. Είναι αδύνατον να κινηθεί οποιοσδήποτε πατριώτης φοιτητής και να κάνει κάτι ενάντια στη θέλησή τους.
Ειδικά μετά το 2009 τα στελέχη του ΡΚΚ που είναι στο βουνό έφθασαν πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης του Βαν. Το γεγονός ότι το 2010 έφθασαν στο σημείο να κάνουν επιχείρηση στο Αμπαλί, όπου λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και στη Διάβαση Κουρουμπάς (Kurubaş Geçidi), που βρίσκεται λίγο έξω από το στρατόπεδο του Σώματος Στρατού, είναι ενδεικτικό της κατάστασης.
Ο Δήμος του Βαν είναι γεμάτος με αφίσες στα κουρδικά. Οι μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στην πόλη είναι γεμάτες με προκλήσεις και με συνθήματα του κουρδικού εθνοτικού ρατσισμού. Επίσης, έχειιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο περιοδικού που εκδίδει ο Δήμος, το 2011 υπήρχε φωτογραφία που τραβήχτηκε από το δήμο και έδειχνε την πατσαβούρα (σημαία, σ.τ.μ) του ΡΚΚ νακυματίζει στο κέντρο της πόλης.
Το Βαν είναι μια αρχαία πόλη που έχει την τουρκική σφραγίδα, με νεκροταφεία των Σελτζούκων στο Αχλάτ, που βρίσκεται βόρεια και στο Γκεβάς, που βρίσκεται νότια της πόλης. Δυστυχώς, λόγω της λανθασμένης αντίληψης που επικρατεί στους συμπατριώτες μας που κατοικούν στη δυτική Τουρκία, το Βαν θεωρείται πλέον μια «κουρδική πόλη», που σημαίνει ότι ντε φάκτο την έχουμε χάσει.
Το γεγονός δεν ότι εγκατέλειψαν και δεν υπερασπίζονται την πόλη ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει επιτείνει την τάση φυγής και εγκατάλειψής της. Μάλιστα όλοι γνωρίζουν ότι οι παλιές τουρκικές οικογένειες που έχουν ρίζες στην περιοχή, πιέζονται από το ΡΚΚ να εγκαταλείψουν το Βαν. Για να επανέλθει η ζωή στο Βαν στα φυσιολογικά επίπεδα, προτείνουμε να γίνουν τα εξής:
Το Βαν είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επί τόπου επιστημονικής μελέτης και έρευνας, αφού εδώ επικρατεί μια πολιτική διοίκηση που δεν λειτουργεί με βάση το (τουρκικό) δίκαιο  και μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές στην κοινωνική και πολιτική ενότητα της χώρας. Ακαδημαϊκοί που εργάζονται στη δυτική Τουρκία, θα πρέπει να παραμείνουν για ένα διάστημα στο Βαν, να παρακολουθήσουν οι ίδιοι τα γεγονότα και τη συμπεριφορά της κοινωνίας, να αποκτήσουν προσωπική άποψη, να διενεργήσουν στατιστικές έρευνες και να κάνουν σεμινάρια στους κρατικούς υπαλλήλους για την πρόσδεση στον εθνικό κορμό, την ακεραιότητα του κράτους, το κράτος δικαίου, τα βασικά δικαιώματα, το σύνταγμα και την κοσμικότητα του κράτους.
Θα πρέπει να τονίζεται συχνά στην πολιτική σκηνή, στο κοινοβούλιο και όπου δη ότι το Βαν είναι αναπόσπαστο τμήμα της τουρκικής πατρίδας, ότι δεν πρόκειται να εγκαταληφθεί ποτέ και ότι έχε μεγάλη σημασία για όλους. Υπό την έννοια αυτή, ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας θα πρέπει να συνεχιστεί στο κέντρο της πόλης αλλά και στην ύπαιθρο, χωρίς διακοπή και χωρίς καμία υποχώρηση, ενώ η κοινωνία της πόλης θα πρέπει να απαλλαγεί από το άγχος της εθνοτικής τρομοκρατικής απειλής του ΡΚΚ.
Όπως έχουν τα πράγματα είναι αδύνατον να γίνει συνείδηση των κατοίκων της πόλης της Βαν η εθνική ενότητα. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει μόνον εφ’ όσον αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και εξαλειφθεί η ψυχολογία της εγκατάλειψής που επικρατεί στην πόλη.
 [1] Hürriyet, 25 Haziran 2013, Yalçın Doğan, “Önce vatan gitti, PKK geldi
http://www.21yyte.org/ adresinden 06.07.2013 19:19 tarihinde indirilmiştir

*Mehmet Altan: 
Τούρκος ακαδημαϊκός, διανοούμενος-συγγραφέας και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει στη Σορβόνη και θεωρείται από τους πιο μετριοπαθείς διανούμενους της Τουρκίας. Από την άποψη αυτή, η αναφορά του για την κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Κουρδιστάν (ΝΑ Τουρκία), έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία!
Πηγή:

infognomonpolitics.blogspot.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥETAI ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:






ΣΧΕΤΙΚΑ

Τουρκία: Οι διαδηλώσεις απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας Κούρδοι: 
Οπισθοχώρηση, όχι παράδοση
Το γεωστρατηγικό παιχνίδι του Ερντογάν
Το κουρδικό άνοιγμα του Ερντογάν
Προς τουρκοκουρδική συμμαχία;
Στοίχημα υψηλού κινδύνου