«Το ΠΑΣΟΚ είναι Εκεί»


 Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή 


1.

Ο σουρεαλισμός α λα ΠΑΣΟΚ

«Γενικευμένη στρατηγική αμηχανία» στον χώρο της αντιπολίτευσης διαπιστώνει ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Μιλώντας στην πρώτη, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι:

-«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ξανά αριστερή στροφή στη λαικϊστική αδιαλλαξία».

Μα, αν δεν κάνουμε λάθος, εδώ και πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει με φανατισμό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί με συνέπεια αυτή τη γραμμή από την επομένη των προηγούμενων εκλογών, την οποία άλλωστε η Χαρ.Τρικούπη έχει καταγγείλει ως επικίνδυνη για τη χώρα και έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να μην υποκύψουν στα γλυκά και παχιά λόγια της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί θα είναι συνυπεύθυνοι για ό,τι συμβεί στην Ελλάδα. Πού είναι λοιπόν η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ; Πότε, κατά τον κ. Βενιζέλο, ήταν σε τροχιά ρεαλισμού και σοβαρότητας; Γιατί δεν το είπε και σε μας για να κάνουμε τα κουμάντα μας;

-«Η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέα γεγονότα».

Προφανώς, είναι άνευ σημασίας για τον κ. Βενιζέλο το γεγονός ότι ο σχηματισμός των νεοναζιστών κρατάει καλά στις δημοσκοπήσεις και έχει πετάξει το κόμμα του από την τρίτη θέση. Στην τελευταία μέτρηση της «Μέτρον» για τον «Επενδυτή» η Χρυσή Αυγή έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από αυτό του ΠΑΣΟΚ. Φανταστείτε να είχε δημιουργήσει και πολιτικά γεγονότα.

-«Το ΚΚΕ έχει υποστεί πλήγμα στο ηθικό και πολιτικό επίπεδο, εξαιτίας της διαχείρισης που έκανε η ηγεσία του στο θέμα του “902”».

Πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ στο ηθικό και πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει, κατά τον κ. Βενιζέλο, ούτε από τη δίκη Τσοχατζόπουλου- Σμπώκου που διεξάγεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα κεντρικά γραφεία του, ούτε από την υπόθεση Μαντέλη που σύντομα θα φτάσει στα δικαστήρια, ούτε από τις υποψίες για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα κορυφαίοι υπουργοί του, ούτε από την καταστροφή που προκάλεσαν τα μνημόνια, ούτε, τέλος, από την εκκωφαντική και ένοχη σιωπή που έχει επιβληθεί γύρω από τα οικονομικά του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος είχε υποσχεθεί ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα κατέθετε το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών. Και καλά, αυτός θέλει να αποφύγει τη συζήτηση, τα μέλη του οργάνου, και ιδιαίτερα εκείνα που δεν έχουν εμπλακεί σε σκοτεινές ιστορίες, δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τι έγινε την περίοδο 2004-2010;

-«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ έχουν πρόβλημα ταυτότητας και αναζητούν ρόλο στην πολιτική σκηνή».

Για το ΠΑΣΟΚ δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εχει βρει τη θέση που του ταιριάζει: είναι η «κεντροαριστερή» συνιστώσα στη δεξιά παράταξη του κ. Σαμαρά. Αλλωστε τι αξία έχει η σωτηρία της ψυχής. Αυτά είναι θεολογικά πράγματα και αφορούν κάτι κολλημένους με αρχές, αξίες και οράματα. Προέχει η σωτηρία της πατρίδας.

Κοντολογίς: Αν τραβήξουμε τον συλλογισμό του κ. Βενιζέλου μέχρι την έσχατη συνέπειά του, θα καταλήξουμε αφεύκτως στο συμπέρασμα ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε καλή φάση. Είναι οι φάροι ηθικής και οι σταθεροποιητικοί παράγοντες του πολιτικού συστήματος. Στην τέχνη η υπονόμευση της πραγματικότητας λέγεται σουρεαλισμός. Στην πολιτική;

Του Τάσου Παππά


2.

Θα σε ξανάβρω στους κεφτέδες

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις φράσεις 
«Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» και «Βενιζέλο πάρ’ τα όλα με το χαράτσι»

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Με βάση την ιδρυτική του διακήρυξη, σκοπός της δράσης του ΠΑΣΟΚ ήταν να επιφέρει στη χώρα:

1. Εθνική Ανεξαρτησία

2. Λαϊκή Κυριαρχία

3. Κοινωνική Απελευθέρωση και

4. Δημοκρατική διαδικασία.


Σήμερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2013 ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανακοινώσει τις αρχές του νέου ΠΑΣΟΚ οι οποίες είναι:

1. Μη Εθνική Ανεξαρτησία

2. Λαϊκή Κυριαρχία, προς Θεού όχι

3. Κοινωνική Απελευθέρωση, για τέτοια πράγματα είμαστε;

4. Δημοκρατική διαδικασία, ε… όχι, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τι τις βγάλαμε;

Μεγάλες εκδηλώσεις λοιπόν για την 3η Σεπτέμβρη. Θα ανοίξουν με το «θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» και θα τελειώσουν με το «θα σε ξανάβρω στους κεφτέδες» που θα τραγουδήσει ο Ε. Βενιζέλος.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση για τους υπαλλήλους των γραφείων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα κερδίσουν από μία απόλυση.


Τα πιο ιστορικά αντικείμενα του ΠΑΣΟΚ ήταν:

α) το χρονοντούλαπο της Ιστορίας του Ανδρέα Παπανδρέου

β) το ποδήλατο του Γιώργου Παπανδρέου

γ) το Μνημόνιο που δεν πρόλαβε να διαβάσει ο Χρυσοχοΐδης.

Το χαρακτηριστικό δύο πρωθυπουργών ΠΑΣΟΚ είναι τα σαρδάμ. Του Κώστα Σημίτη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έγραφαν τους λόγους με σαρδάμ και τους έλεγε κανονικά. Του Γιώργου Παπανδρέου τα έγραφαν στα εγγλέζικα και τα έλεγε στα ελληνικά.


Τα αθάνατα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ που θα ακουστούν και σήμερα:

* Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά.

* Απόψε πεθαίνει η Δεξιά.

*Μπένι πάρ’ το πιο δεξιά.


Η στιλιστική εποχή του ΠΑΣΟΚ διακρίνεται σε 4 εποχές:

1. Η εποχή ζιβάγκο του Ανδρέα Παπανδρέου

2. Η εποχή γαμπριάτικου κοστουμιού Τσοχατζόπουλου

3. Η εποχή κανό και εφαρμοστή φωσβοριζέ βερμούδα του Γιώργου Παπανδρέου

4. Τα καλάθια «Ζάρα» της εποχής Βενιζέλου. Ο πρόεδρος θα φοράει το καλάθι.


Η οικονομική πολιτική χαρακτηρίζεται κυρίως από τα εξής γεγονότα:

α) Από τη δήλωση Ανδρέα σε επικεφαλής ΔΕΚΟ «είπαμε να πάρετε ένα δωράκι, αλλά όχι και 500.000 δραχμές»

β) Από τον Τσουκάτο και το 1.000.000 δολ. στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, που δεν το έμαθε ποτέ ο Σημίτης

γ) Από τη δήλωση-διαφήμιση Σημίτη «Με το ευρώ καλύτερα»

δ) Λεφτά υπάρχουν

ε) Στις κάλτσες


Λέξεις που χαρακτηρίζουν την εποχή ΠΑΣΟΚ: «Αλλαγή», «πρασινοφρουρός», «αναδόμηση», «κωλόσπιτο», «γερμένο υποβρύχιο», «εκσυγχρονισμός», «δεν υπάρχει σάλιο», «Τιτανικός», «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και «κλέψε ψηλά κι αγνάντευε».

Κλασικό σύνθημα του Ανδρέα, «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Το μετατρέπει ελαφρώς με ανακοίνωσή του ο Ευάγγελος σήμερα: «Η Ελλάδα ανήκει στην τρόικα».

Το ΠΑΣΟΚ τελικά έφτασε από τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό στον τρίτο δρόμο για τον πλειστηριασμό.

Του Λάκη Μπέλλου

twitter.com/pamelouketo

http://www.efsyn.gr/?p=103932