''ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ'' ...


Photo: @risinggalaxy / twitter

1.

 Η κάλυψη της συμμορίας

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει δίκαιο: θεσμικά η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κοινώς δεν υπάρχει κάποιος που σηκώνει το τηλέφωνο και λύνει τα ντόμπερμαν. Ναι, δεν έχει δώσει εντολή. Έχει δώσει το κίνητρο και την αίσθηση της κάλυψης. Έχει γεννήσει το συναίσθημα και εν τέλει έχει «νομιμοποιήσει» την πράξη. Ακόμα και αν η δολοφονία του Φύσσα αποδειχθεί ότι δεν έχει πολιτικό κίνητρο, καθημερινά υπάρχουν εκατοντάδες πράξεις βίας που το μεταφέρουν, το σηκώνουν σαν πανό, το γράφουν με μαύρα γράμματα στον τοίχο.
Έξω υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι έτοιμοι να σε πιάσουν από τον λαιμό για λόγους που ακόμα και οι ίδιοι αδυνατούν να κατανοήσουν. Για πολλούς από αυτούς η ιδεολογική διαφορά είναι η αφορμή. Η Χρυσή Αυγή τους χορηγεί την αίσθηση που παρέχει η συμμορία προς τα μέλη της. Δεν χρειάζεται να τους πει κάτι. Το αισθάνονται, το βλέπουν ανάμεσα στις γραμμές των μαυροφορεμένων που παρελαύνουν φασιστικά.
Και εδώ βρίσκεται η ευθύνη των αντανακλαστικών που υστερούν. Όσο η Χρυσή Αυγή δρα ως νόμιμη, θεσμική οργάνωση, τόσο αυτοί οι τύποι στους δρόμους θα αισθάνονται ως επίσημα όργανα σε αποστολή. Η επίθεση θα θεωρείται καθήκον και η βία νόμιμη άμυνα. Και επειδή κάποιοι θα τους απαντούν, ο κύκλος θα βάφεται κόκκινος.

Κώστας Γιαννακίδης
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=27710



Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com

Photo: Angeliki Panagiotou / Fosphotos.com


Photo: Α. Kατσής @fosphotos.com
''ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ''




Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
 στην   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



2.

Εθνικά επικίνδυνη


Ενώπιον του κινδύνου πρόκλησης, το αμέσως ερχόμενο διάστημα, από τη Χρυσή Αυγή χοντρής προβοκάτσιας στα εθνικά μας θέματα βρίσκεται η κυβέρνηση και η διπλωματία μας. Πληροφορίες που καταφθάνουν αρμοδίως, προκαλώντας ανησυχία, θέλουν τους νεοναζί του κ. Μιχαλολιάκου να ετοιμάζουν «επέλαση» στη Βόρειο Ηπειρο με αφορμή τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά, την αλβανική, οι ομοϊδεάτες της Χ.Α. φασίστες εθνικιστές της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» σχεδιάζουν να παραταχθούν στα σύνορα με τα δικά τους «τάγματα εφόδου», για να εμποδίσουν τους Ελληνες «εισβολείς». Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν, ανήμερα την εθνική επέτειο, ο ελληνισμός της Αλβανίας γιορτάζει τη νίκη του ελληνικού στρατού κατά της φασιστικής Ιταλίας με καταθέσεις στεφανιών στα δύο νεκροταφεία των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών, που κατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών έχουν δημιουργηθεί στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες, και άλλες τελετές σε πόλεις και χωριά της μειονότητας. Για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς στρατιώτες μας ταξιδεύουν από την Ελλάδα συγγενείς τους, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετέχει και η επίσημη ελληνική πολιτεία. Αυτή την ευκαιρία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Χρυσή Αυγή για να βάλει φωτιά στις ελληνοαλαβανικές σχέσεις, ανακοινώνοντας συμμετοχή της στις τελετές μνήμης για να ανακηρύξουν επιτόπου, ο Παπάς, ο Κασιδιάρης, ο «Καραϊσκάκης», και δεν ξέρω ποιοι άλλοι του νεοναζιστικού συρφετού, την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου!
Μια πρόγευση πήραν στην Αθήνα από τη συγκέντρωση μελών της Χ.Α. με επικεφαλής βουλευτές πριν από λίγες ημέρες στην Κακαβιά, όπου διαβεβαίωναν πως, χάρη στη δική τους δράση, «εκεί ψηλά στην Πρεμετή σημαία θα σηκώσουμε και πάλι ελληνική».
Η απάντηση ήρθε από μέσα, με συγκέντρωση στα σύνορα φασιστοειδών της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» που διεκδικούν την προσάρτηση στην Αλβανία της Ηπείρου, οι οποίοι απείλησαν με μακελειό αν χρυσαυγίτες εισέλθουν στη χώρα τους. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, τι έχει να γίνει εάν οι παλικαράδες του Μιχαλολιάκου θελήσουν να περάσουν στην Αλβανία και εκεί τους περιμένουν οι όμοιοί τους. Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν χάσει τον ύπνο τους, και δικαίως. Το ήδη κάκιστο κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις φορτίζεται επικίνδυνα, σε μια περίοδο που στην Αθήνα προσδοκούν, με την αλλαγή κυβέρνησης στα Τίρανα, στη βελτίωσή του. Σχεδιάζουν μάλιστα και κινήσεις με ενδεχόμενες επισκέψεις υψηλών αξιωματούχων στη γείτονα κ.λπ.
Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί, ανάμεσα σε άλλα, να μας εμπλέξει σε επικίνδυνες περιπέτειες με τα εθνικά θέματα. Και όχι μόνο με την Αλβανία. «Φουσκωτοί» δέρνουν στη Βόρεια Ελλάδα τουρίστες από τα Σκόπια τροφοδοτώντας ανθελληνισμό στην ΠΓΔΜ, ασχημονούν εις βάρος μουσουλμάνων πιστών της Θράκης, προκαλούν φθορές στα τεμένη τους, δίνοντας λαβές στην Αγκυρα για ενεργό εμπλοκή στα εσωτερικά μας.
Είναι, λοιπόν και εθνικά επικίνδυνη.

Tου Σταυρου Τζιμα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_20/09/2013_534061