Δημοσκόπηση-Aπόψεις των Γερμανών για την Ευρώπη: ''Τα μα μα και τα σα ...μα'' !

1953 London 
AGREEMENT ON GERMAN EXTERNAL DEBTS
- Hermann Josef Abs, Head of the German Delegation 
 is signing 
the London Debt Agreeement  1953

German Reunification



Σκίτσο ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Στο ''ΕΘΝΟΣ''


Το Open Europe και το Open Europe Berlin δημοσίευσαν το πρώτο μέρος από μια σειρά τριών τμημάτων σχετικά με τις απόψεις των Γερμανών για την Ευρώπη, πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας στις 22 Σεπτεμβρίου. 
Με τις αγορές και ορισμένους παρατηρητές να εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η ευρωζώνη θα προχωρήσει με μια σειρά κοινών μέτρων, που θεωρούν πως βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να περάσουν οι εκλογές της Γερμανίας, η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από το YouGov Deutschland, δείχνει πως υπάρχει πολύ περιορισμένη διάθεση από την πλευρά της κοινής γνώμης για περισσότερη ενοποίηση στην ευρωζώνη, ενώ ένα 55% των Γερμανών συμφωνούν ότι η Γερμανία θα πρέπει συνεχίσει να είναι στο ευρώ, αλλά πως η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να περιοριστεί σε μια επίλεκτη ομάδα χωρών παρομοίων με τη Γερμανία. 

Η Πολιτική Αναλύτρια του Open Europe, Nina Schick, δήλωσε:
 
«Η υποστήριξη των Γερμανών ψηφοφόρων για «περισσότερη Ευρώπη» φαίνεται να περιορίζεται ως επί το πλείστον στον αυστηρό έλεγχο των δαπανών των άλλων χωρών. Σε όλες τις άλλες πρωτοβουλίες της Ευρωζώνης που βρίσκονται υπό συζήτηση επί του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων των απομειώσεων χρέους και μιας τραπεζικής ένωσης, η πλειοψηφία των Γερμανών εξακολουθεί να αντιτίθεται. Το ερώτημα είναι αν ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας είναι έτοιμος να προχωρήσει με την περισσότερη ενοποίηση της ευρωζώνης ούτως ή άλλως, διακινδυνεύοντας την περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ψηφοφόρων και πολιτικών». 
Βασικά ευρήματα:
Η πλειοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων συμφωνεί ότι το ευρώ θα πρέπει να συρρικνωθεί: Όταν ρωτήθηκαν για το μέλλον της συμμετοχής της Γερμανίας στο ευρώ, το 55% των ψηφοφόρων είπε ότι συμφωνεί  «Η Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει το ευρώ, αλλά η συμμετοχή σε αυτό θα πρέπει να περιοριστεί σε μια επίλεκτη ομάδα χωρών ομοίων αυτής», ενώ μόνο το 34% διαφώνησε με αυτή την επιλογή. Η επιστροφή στο μάρκο υποστηρίζεται μόνο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων (32%) έναντι στο 60% που αντιτίθενται σε αυτήν, με παρόμοια κατανομή ποσοστών στην επιλογή της πλήρους διάλυσης του ευρώ (30% τείνουν να συμφωνούν, 59% τείνουν να διαφωνούν). 
Το 46% είπε ότι το ευρώ δε θα πρέπει να σωθεί «με οποιοδήποτε κόστος», ενώ το 42% είπε το αντίθετο. Το 42% δήλωσε ότι συμφωνεί πως το ευρώ αποτελεί πλέον απειλή για το ευρωπαϊκό σχέδιο, ποσοστό που είναι οριακά χαμηλότερο από αυτούς που δηλώνουν το αντίθετο (45%). 
Όλες οι μορφές περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης προς την ευρωζώνη απορρίφθηκαν από τους ψηφοφόρους: Με σαφή πλειοψηφία στα ερωτήματα σχετικά με την κάθε πολιτική, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δε θεωρούν πως η επόμενη γερμανική κυβέρνηση έχει την εντολή να προχωρήσει με πιο άμεση ή έμμεση χρηματοδοτική στήριξη προς την ευρωζώνη μετά τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου. 
Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς (52%) δεν θέλουν η επόμενη κυβέρνηση να δεσμευτεί για την περαιτέρω χορήγηση δανείων προς τα μέλη της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση (το 35% τείνουν να συμφωνούν). Το 57% δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση δε θα έχει την εντολή να διαγράψει την όποια οφειλή από τις χώρες του Νότιου τμήματος της ευρωζώνης (το 31% τείνουν να συμφωνούν). Το 56% των ψηφοφόρων είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση δε θα έχει την εντολή να υπογράψει μια συμφωνία για κοινό πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες (το 29% συμφώνησε), ενώ το 64% και οι επτά στους δέκα (70%) αντίστοιχα, είπαν το ίδιο για τη συγκέντρωση του χρέους μέσω ευρωομολόγων και δημοσιονομικών μεταβιβάσεων. 
Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) δήλωσαν ότι ο επόμενος Καγκελάριος θα έχει την εντολή να εγκρίνει την αποστολή περισσοτέρων χρημάτων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, μόνο μετά από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 
Η «πολιτική ένωση» υποστηρίζεται μόνο αν αυτό σημαίνει ισχυρότερους ελέγχους των προϋπολογισμών: Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους (52%) υποστηρίζουν την ιδέα της μετατροπής της ευρωζώνης σε μια «πολιτική ένωση, με ισχυρότερο κεντρικό έλεγχο όσον αφορά τους προϋπολογισμούς» (το 34% αντιτίθεται στην εν λόγω ιδέα). Ωστόσο, όταν ο ορισμός της «πολιτικής ένωσης» συμπεριλαμβάνει τον όρο «δημοσιονομικές μεταβιβάσεις», η πλειοψηφία αυτή αντιστρέφεται με το 55% των Γερμανών να είναι κατά και μόνο το 30% να είναι υπέρ. 
Υποστήριξη για την ποινικοποίηση της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ: Υπήρξε σημαντική υποστήριξη για το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί στην εν εξελίξει δικαστική υπόθεσή του πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT) είναι παράνομο. Με μιαν αναλογία που φτάνει σχεδόν τους δύο προς έναν (46% προς 25%), οι Γερμανοί είπαν πως, εάν η σταθερότητα του ευρώ θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους, το Δικαστήριο θα πρέπει να πάρει απόφαση κατά του OMT. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (35%) δήλωσε ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να λάβει απόφαση κατά του OMT, ακόμη και αν αυτό απειλεί τη σταθερότητα του ευρώ. Σε μια ισχυρή ένδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί το κράτος δικαίου, σχεδόν το ήμισυ (48%) των ερωτηθέντων δήλωσε πως η τήρηση του νόμου είναι πιο σημαντική από τη διάσωση του ευρώ (το 30% διαφωνεί). 
Ισχυρή αντίθεση προς τον ακτιβισμό της ΕΚΤ, ακόμη κι αν είναι επωφελής για το ευρώ ως σύνολο: Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει σημαντικός σκεπτικισμός σχετικά με τη χαλάρωση της εστίασης της ΕΚΤ στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, ακόμη και αν αυτό κριθεί επωφελές για την ευρωζώνη στο σύνολό της, με έξι στους δέκα ψηφοφόρους (62%) να αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση, σε σύγκριση με μόνο τον έναν στους τέσσερις (25%) που την υποστηρίζουν. 

Ασυμφωνία απόψεων μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών και των ψηφοφόρων σχετικά με την Ευρώπη: Όσον αφορά το θέμα του ποιού κόμματος αντικατοπτρίζει καλύτερα τις απόψεις των ψηφοφόρων σχετικά με την πολιτική της Ευρώπης και της εΕυρωζώνης, ανεξάρτητα από το ποιον προτίθενται να ψηφίσουν, τόσο το CDU/CSU (29%) και το SPD (18%) έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά από την ευρύτερη υποστήριξη τους. Είναι ενδιαφέρον πως τα «Δε γνωρίζω» (15%) και «Κανένας» (11%) βρέθηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, ενώ μόνο το 5% λέει ότι η κατά του ευρώ στάση του AFD αντικατοπτρίζει καλύτερα τις απόψεις του.

ΠΗΓΗ



''Τα Σέα Μου τα Μέα Μου και βούουρ για το Τσαρδί Μου'''

- Σκίτσο  του Valeriu Kurtu