Η ωρολογιακή βόμβα των ακινήτων ...

Pawel Kuczynski

Οι κομμουνιστές θα μας σώσουν τα σπίτια!

Ο ΟΑΕΕ πιέζει αφόρητα για λεφτά ή σπίτια πάνω από 300.000 επαγγελματοβιοτέχνες με χρέη. Ο ΟΓΑ θέλει λεφτά ή χωράφια από περίπου 200.000 οφειλέτες. Ακολουθούν οι Τράπεζες με άλλα τόσα κόκκινα δάνεια και το κράτος από τουλάχιστον 350.000 οφειλέτες. Η βόμβα αυτή θα σκάσει ή θα παροπλισθεί από την κυβέρνηση των εκλογών του 2015-2016.

Με άλλα λόγια αν η σημερινή κυβέρνηση συνεχίσει να αναπρογραμματίζει, με διάφορα τερτίπια, την ωρολογιακή βόμβα των ακινήτων (που είναι το τελευταίο ανάχωμα πριν τις καταθέσεις) έχει ίσως το περιθώριο να μεταθέσει την έκρηξη μετά τις  εκλογές ακόμη και αν γίνουν το 2016. 


Έτσι όμως έρχεται στο χέρι του διεκδικητή της εξουσίας κ. Αλέξη Τσίπρα και γενικά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο η καυτή πατάτα όσο και η υποχρέωση να δώσει την απάντηση που «ταλανίζει» εδώ και μισό αιώνα την ελληνική κοινωνία αν οι κομμουνιστές θα πάρουν τα σπίτια μας ή αν μαζί με εμάς θα προστατέψουν και τις περιουσίες που δεν είναι άλλες από ακίνητα και καταθέσεις. 

Αλλά από την στιγμή που ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οπαδοί του απορρίπτουν κάθε επιλογή της συγκυβέρνησης και στο θέμα των ακινήτων η θέση τους (λογικά και χωρίς τούμπες) πρέπει να είναι η ανάκληση των πολιτικών επιλογών και χειρισμών Σαμαρά και στο θέμα αυτό. 

Άρα είναι και υποχρέωση τόσο του κ. Τσίπρα όσο και κάθε υποψηφίου για μελλοντική συγκυβέρνηση (γιατί οι αυτοδυναμίες περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας) να δεσμευτούν για τις κατασχέσεις των ακινήτων και για δύο σημαντικότατους λόγους. Πρώτον γιατί εφόσον επενδυτές, προκειμένου να γλιτώσουν την φυλάκιση, δεν πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα είτε για να επενδύσουν είτε για να αγοράσουν κρατικές επιχειρήσεις, η κατάσταση στην οικονομία θα σέρνεται μέχρι να σχεδιασθεί το νέο όραμα ανάπτυξης.

Δεύτερον για να μην φανεί ο κ. Τσίπρας να απορρίπτει την σημερινή κυβερνητική πολιτική κατ΄ επιλογή και κατά περίπτωση. 

Ρίξτε τώρα μια ματιά στα γεγονότα που συνθέτουν τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, στους πλειστηριασμούς, στα χρέη, στα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών και στα χρέη προς το Δημόσιο και θα αντιληφθείτε ότι μέσα σε μία διετία ή θα ανατιναχθεί η αγορά ακινήτων ή θα παροπλισθεί ο μηχανισμός ανατίναξης. 

Στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα οι επαγγελματοβιοτέχνες κατέβηκαν ήδη στους δρόμους με κατασχετήρια σπιτιών στην τσέπη τους από τον ΟΑΕΕ. 

Ορατή λύση στο πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει. 

Εάν (θεωρητικά βεβαίως) υπολογίσουμε ότι ο ΟΑΕΕ προχωρήσει στις κατασχέσεις των ακινήτων των 320-350.000 οφειλετών βιοτεχνών γίνεται αντιληπτός ο όγκος των ακινήτων που έχει σειρά να πέσει στην αγορά μέσα στο 2014-2016 λαμβανομένου υπόψη του ρυθμού που εξελίσσονται στην Ελλάδα και αυτές οι διαδικασίες. 

Σε ό,τι αφορά δε τον ΟΓΑ  και τους 200.000 οφειλέτες αγρότες πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι τα υποθηκευμένα χωράφια και ακίνητα έχουν ήδη ξεχασθεί από τους δανειολήπτες που έχουν σταματήσει να καταβάλλουν τις δόσεις τους. 

Βεβαίως και στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη σηκώνει πολύ νερό... η συζήτηση για τον αρχικό και τον τελικό φταίχτη.

Όποιος όμως και να έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, σημασία έχει ότι θα το πληρώσει η αγορά ακινήτων και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων και μικρών σπιτιών που ζουν στις περιουσίες τους αυτές ή (ακόμη χειρότερα) ζουν από τις περιουσίες αυτές.  

Πέραν όλων αυτών στις αρχές του 2014 θα έχουμε και τα οριστικά μαντάτα για την τακτική των Τραπεζών στα κόκκινα κτηματικά δάνεια και τις στρατηγικές τους για άμυνα από τα θραύσματα της βόμβας στην αγορά. 

Οι αποφάσεις θα παρθούν ασφαλώς μέσα στον επόμενο μήνα αλλά οι «λυπητερές» θα κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του 2014. 

Ας δούμε όμως με τι συνθήκες και για την αγορά ακινήτων μπαίνουμε μέσα στο 2014.

Ο Οκτώβριος που μας πέρασε έφερε ακόμη 35.000 απολύσεις, ενώ μετά τον Δεκέμβριο βιοτέχνες και επαγγελματίες της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μαζί με τους βιομηχάνους της Θεσσαλονίκης βλέπουν λουκέτα σε 15.000 επιχειρήσεις πάσης φύσεως.

Τα λουκέτα αυτά συνοδεύονται και με άλλους 30.000 ανέργους ακόμη και αν σημειώσουμε απώλεια απασχόλησης του ίδιου του επαγγελματία και ενός μέλους της οικογενείας του που η ΓΣΕΕ δεν τους συμπεριλαμβάνει στους εργαζόμενους...

Αυτός ο κόσμος της επιπρόσθετης ανεργίας των 60-70.000 που θα προστεθεί στο 1.500.000 θα δεχθεί εντός του 2014 και τα ειδοποιητήρια της εφορίας για τον ενιαίο φόρο ακινήτων εάν έχει κάποια ιδιοκτησία.

Τι μένει λοιπόν στον ιδιοκτήτη ακινήτων που θα βλέπει την αξία να καταρρέει ασταμάτητα; Να τα παραδώσει στον πρώτο που θα στείλει ραβασάκι για κατάσχεση. 

Αυτήν την προοπτική λογικά έχει υποχρέωση να την ανατρέψει μια πιθανή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Διαφορετικά θα επιβεβαιώσει ότι τα σπίτια χάθηκαν στα χέρια των κομμουνιστών πράγμα που όμως μάλλον δεν τον συμφέρει.

Του Γιώργου Κράλογλου 
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4072332&pg=2&OrderDir=