Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης:Αποκατάσταση παλιάς κατοικίας!



Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις η αποκατάσταση παλιών κτιρίων

Ως μια από τις μεγαλύτερες αρχιτεκτονικές προκλήσεις λαμβάνεται η αποκατάσταση παλιών κτιρίων, η προσπάθεια να διατηρηθεί ο χαρακτήρας τους «γιατρεύοντας» παράλληλα τα σημάδια του χρόνου.

Αυτό το στόχο θέλησε να επιτύχει και η αρχιτέκτων - πολιτικός μηχανικός Δήμητρα Παραθυρά με την αποκατάσταση μιας κατοικίας έναν αιώνα μετά την κατασκευή της.

Το γωνιακό, διώροφο κτίσμα – το οποίο “εσωκλείει” μια αυλή - βρίσκεται στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή ενός κλιμακωτού πεζοδρόμου και της διαπλάτυνσης της οδού Ξενοκράτους και ενώ η τυπολογία του συγκεντρώνει στοιχεία λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής ταυτόχρονα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των όψεων παραπέμπουν στο νεοκλασικό στυλ.

Η μελέτη της υφιστάμενης κατασκευής, οδήγησε σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την παθολογία του κτιρίου και σε συγκεκριμένες προτάσεις αποκατάστασής του. Επίσης, βοήθησε καθοριστικά στον προσδιορισμό της αρχικής τυπολογίας της κατοικίας η οποία ακολουθήθηκε προσαρμοσμένη πια στις ανάγκες των νέων ιδιοκτητών.

  

Ετσι, οι χώροι διημέρευσης με κουζίνα και καθιστικό οργανώνονται στο πάνω επίπεδο, όπου εικάζεται ότι βρισκόταν το παλιό Χαγιάτι. Με αυτήν την αφορμή διαμορφώθηκε τελικά ένα «σύγχρονο χαγιάτι» με τζαμαρία προς τον Νότο, η οποία σύρεται μέσα στον τοίχο ώστε το καλοκαίρι να μετατρέπεται σε ημιυπαίθριο καθιστικό, να παίρνει δηλαδή τη χρήση που είχε και αρχικά. Στο ισόγειο διαμορφώνονται οι πιο ιδιωτικοί χώροι - υπνοδωμάτιο, βεστιάριο και μπάνιο.


Ολες οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ένα κοινό σημείο: την αρμονική συνύπαρξη σύγχρονων και παραδοσιακών υλικών. Η νέα στέγη κατασκευάστηκε με εμφανή τον σκελετό της από ξύλο καστανιάς, το ξύλινο μεσοπάτωμα αντικαταστάθηκε με νέο δρύινο, νέα πλακίδια μωσαϊκού πήραν την θέση των προηγούμενων κατεστραμμένων, και τα εξωτερικά κουφώματα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με την αποτύπωση των παλαιών και κατασκευάστηκαν από λακαριστό ξύλο μεράντι. Στους χώρους των προσθηκών, επιλέχθηκε τσιμεντοκονία  για την επίστρωση των δαπέδων καθώς και για την διαμόρφωση των μπάνιων και της κουζίνας. Εξωτερικά, η κατοικία «ντύνεται» με θερμομόνωση, επιχρίεται και ανακατασκευάζονται όλα τα γύψινα σύμφωνα με τη σχεδιαστική αποτύπωση των παλαιών.

          



Μια νέα μεταλλική σκάλα εξασφαλίζει την επικοινωνία των δυο ορόφων και στη θέση αυτή ο παρακείμενος τοίχος αναιρείται για να αποκαλύψει τον βράχο στο εσωτερικό του σπιτιού. Τα λεπτά συρματόσχοινα που επιλέχθηκαν αντί βαριάς κουπαστής προσδίδουν ακόμη περισσότερο ύψος στο εσωτερικό και επιτρέπουν την διάχυση του φυσικού φωτός και στα δυο επίπεδα. 

                            
                            Κάτοψη ισογείου

                            
                            Κάτοψη ορόφου 
















ΠΗΓΗ
http://www.tovima.gr/vimadeco/
houses/article/?aid=511570#commentForm


ΣΧΕΤΙΚΑ


ΑΝΩ ΠΟΛΗ








ΠΗΓΗ
http://arcphotodays.blogspot.gr/
2011_02_01_archive.html



Window of Forgetfulness - Ano Poli, Thessaloniki
http://www.trekearth.com/gallery/
Europe/Greece/Macedonia/Thessaloniki/
Ano_Poli/photo776772.htm

http://pame-thessaloniki.blogspot.gr/
2011/11/photo_27.html

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid
=7&ct=10&artid=14069

http://pame-thessaloniki.blogspot.gr/
2011/11/photo_13.html

http://pame-thessaloniki.blogspot.gr/
2011/11/photo_06.html


http://ta-anilia.blogspot.gr/2012/03/blog-post_337.html





 http://www.patrickcomerford.com/
2011_10_12_archive.html







http://cmykstudio.wordpress.com/2009/10/23
/%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%
CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7/


alexanw1.jpg
http://www.taksidi2greece.net/?p=1698






209 Άνω Πόλη αρχές 20ου αι..jpg (68537 bytes)