Βουλευτές της φακής

Το μόνο δηλαδή που τους νοιάζει είναι να μη γίνουν εκλογές και μείνουν άνεργοι!

Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com

Είναι πράγματι κωμικοτραγικό το θέαμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε δημοσίους υπαλλήλους. Ο κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα είναι πλέον διακοσμητικός και το πολίτευμα είναι απροκάλυπτα αυταρχικό, καθώς οι βουλευτές αντί για νομοσχέδια προς συζήτηση, έλεγχο και έγκριση, έχουν μπροστά τους διαταγές! Ή το ψηφίζετε ή σας πάω αμέσως σε εκλογές και χάνετε τη θέση σας.
Φυσικά, εάν οι βουλευτές είχαν στοιχειώδη αξιοπρέπεια και δημοκρατικό σθένος, θα απέρριπταν ασυζητητί αυτόν τον άθλιο εκβιασμό. Αλλά δυστυχώς δεν έχουν. Και έτσι γίνονται απλά ενεργούμενα του Λαζαρίδη, του Σαμαρά, του Στουρνάρα και του Βενιζέλου. Δέχονται τα πάντα.
Τώρα ετοιμάζονται να δεχθούν δυο νομοσχέδια που οδηγούν απευθείας σε περαιτέρω ύφεση και επίσης σε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Πρώτον, δέχονται απαράδεκτους, παράνομους και άδικους φόρους στην ακίνητη περιουσία, οι οποίοι θα επιδεινώσουν την ύφεση μέσω της περαιτέρω πτώσης του εισοδήματος και της ζήτησης, σε μια χώρα που έχει ήδη χάσει το 25% του ΑΕΠ της. Για καθαρά εισπρακτικούς λόγους η κυβέρνηση ενεργεί χειρότερα και από το οθωμανικό καθεστώς επί τουρκοκρατίας, καθώς δεν φορολογεί εισόδημα, αλλά απλώς ιδιοκτησία!
Ποιον ρώτησαν; Κανέναν. Ούτε καν τους βουλευτές τους. Το θεμέλιο της δημοκρατίας μας επομένως, η ελευθερία και η πολιτική συναίνεση, έχουν αντικατασταθεί από αυθαίρετες αποφάσεις μιας εξουσίας που δεν λογοδοτεί πουθενά. Παρά μόνον σε εξωθεσμικά όργανα και σε ξένα κράτη.
Εν συνεχεία ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί σπίτια δανειοληπτών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν διότι έχουν μεταβληθεί άρδην οι οικονομικές συνθήκες. Και ενώ οι τραπεζίτες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, χωρίς να πληρώνουν τίμημα για την κρίση που εν μέρει και οι ίδιοι δημιούργησαν, το βάρος πέφτει αδίκως μόνον πάνω σε αυτούς που δεν ευθύνονται. Η δικαιοσύνη επιβάλει να γίνει αντίστοιχο κούρεμα και στα δάνεια, δηλαδή περίπου 40%, εφόσον όταν είχε γίνει η σύμβαση ήταν άλλες οι αντικειμενικές συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εντελώς δουλικά, ετοιμάζονται να εγκρίνουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δείχνοντας επιπλέον και ένα ανάλγητο πρόσωπο, την ώρα που οι ίδιοι απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια. Το επιχείρημα ότι θα προστατευθούν ευπαθείς ομάδες είναι αστείο, διότι εάν καταργηθεί η προστασία οι δανειολήπτες θα βρεθούν όλοι στα δικαστήρια για να αποδείξουν ότι είναι ευπαθείς ομάδες, ενώ είναι εντελώς ασαφές ποιοι θα εντάσσονται σ’ αυτές τις κατηγορίες και επίσης είναι εντελώς άδικος ο υπολογισμός μέσω αντικειμενικών αξιών, οι οποίες σήμερα είναι πολύ κατώτερες των πραγματικών. Επιπλέον, οι πλειστηριασμοί μπορεί να τινάξουν στον αέρα και την αγορά ακινήτων συνολικά.
Ενόψει των νομοσχεδίων αυτών και για να κατευνάσει κάπως τα πνεύματα των δήθεν διαφωνούνταν, ο Σαμαράς μήνυσε στους έντρομους βουλευτές που δεν θέλουν εκλογές ότι δεν θα τις κάνει τον Μάιο, ώστε να τους γλυκάνει. Το μόνο δηλαδή που τους νοιάζει είναι να μη γίνουν εκλογές και μείνουν άνεργοι! Είναι τόσο προκλητικός ο πολιτικός χειρισμός που γίνεται και τόσο απροκάλυπτα ιδιοτελής, που πλέον σύσσωμος ο λαός έχει αποστρέψει το πρόσωπο από τη Βουλή και αντιμετωπίζει τους κυβερνητικούς βουλευτές σαν υπαλλήλους με ίδια συμφέροντα. Το επιχείρημα ότι δήθεν κινδυνεύει η Ελλάδα, ότι δεν θα πάρουμε τη δόση ή ότι θα μας διώξουν από το ευρώ, δεν είναι πλέον αρκετό για να καλύψει τους ιδιοτελείς σκοπούς των βουλευτών. Όλοι τους πήρανε χαμπάρι που λέμε, ειδικώς αυτούς που παριστάνουν του διαφωνούντες και εν τέλει ψηφίζουν ό,τι τους δίνουν. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι βουλευτές της φακής, σύμφωνα με τη λαϊκή ορολογία της πολιτικής πιάτσας.
Το θέμα όμως δεν είναι τι θα κάνει ο Σαμαράς, εάν δηλαδή θα κάνει ή όχι εκλογές τον Μάϊο. Αυτό που δεν υπολογίζουν οι τρομοκρατημένοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το Μάιο έχουμε ευρωεκλογές υποχρεωτικά. Σ’ αυτές τα κόμματά τους θα καταποντιστούν μετά βεβαιότητος. Περιμένουν βεβαίως κάποιο διακανονισμό στο δημόσιο χρέος για να τον πουλήσουν προεκλογικά, αλλά προφανώς κανένας δεν θα ασχοληθεί με αυτές τις αστειότητες. Και η κάλπη θα είναι αμείλικτη.
Επομένως ο Σαμαράς τάζει κάτι, το οποίον δεν κατέχει: τον εκλογικό χρόνο. Όταν θα χάσει πανηγυρικά τις εκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ πάει στο 5%, δεν θα έχουν χρόνο ούτε για καλημέρα. Η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει από τον Μάιο και μετά.
Επομένως, οι βουλευτές που κάνουν δήθεν τους διαφωνούντες και μετά ψηφίζουν χωρίς μιλιά, θα βρεθούν στη χειρότερη θέση από όλους. Διότι και τα μέτρα θα έχουν ψηφίσει και τη δουλειά τους θα χάσουν, διότι αυτοί ακριβώς θα έχουν συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη κριτική.
Η μόνη λύση που έχουν όσοι ακόμα σοβαροί βουλευτές έχουν απομείνει σε ΝΔ είναι να ορθώσουν την ύστατη στιγμή το ανάστημά τους και να καταψηφίσουν. Δηλαδή να ρίξουν μια κυβέρνηση που θα πέσει με πάταγο σε λίγους μήνες, Που όσο περισσότερο παραμένει, τόσο διαλύεται. Δυστυχώς δεν έχουν άλλη επιλογή.

Εάν περιμένουν, θα έχουν την τύχη του ΠΑΣΟΚ. Θα καταρρεύσουν.

 Απόστολος Διαμαντής 
-Πανεπιστημιακός και συγγραφέας 
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=30170