Ισλαμοφασισμός ...





1.Ποιοι είναι οι Γεζίντι 
 Μία κοινότητα υπό διωγμό: 
Ποιοι είναι οι Γεζίντι που κινδυνεύουν με αφανισμό από τους τζιχαντιστές του Ιράκ

Τα τελευταία 24ωρα ο πλανήτης μαθαίνει για τους Γεζίντι. Είναι από τις περιπτώσεις που ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του σε ξεχασμένες κοινότητες μόνο τις στιγμές της μεγαλύτερης φρίκης. Οπως αυτές που ζουν οι χιλιάδες Γεζίντι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του Ιράκ, που είναι αποφασισμένοι να τους αφανίσουν αν δεν αλλαξοπιστήσουν.

Γυναίκες και παιδιά κατέφυγαν στα βουνά για να γλιτώσουν, έμειναν εκεί αποκλεισμένοι- χωρίς και τρόφιμα και νερό- την ώρα που γίνονταν καταγγελίες για σφαγή τουλάχιστον 500 Γεζίντι από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τα οποία δεν δίστασαν να θάψουν ζωντανά τα θύματά τους που δεν τα σφαγίασαν. 

Εξαιτίας της κατάστασης, οι ΗΠΑ έστειλαν αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, ρίχνοντας προμήθειες στους αποκλεισμένους Γεζίντι που ζούσαν με τον τρόμο ότι θα αφανιστούν από τα όπλα εκείνων που οραματίζονται να δημιουργήσουν Χαλιφάτο. Από τη στιγμή που κατέλαβε τη Μοσούλη, η οργάνωση Ισλαμικό κράτος απειλεί να σκοτώσει όσους δεν είναι μουσουλμάνοι, καταστρέφουν ναούς άλλων θρησκειών και σφαγιάζουν όσους θεωρούν προδότες. 

Οι Γεζίντι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με αφιέρωμα της Washington Post, αλλά η συντριπτική πλειονότητα της κοινότητας- μισό εκατομμύριο με 600.000 άτομα- είναι συγκεντρωμένοι στο βορρά του Ιράκ. Η πόλη Σιντζάρ ήταν το κέντρο τους, αλλά τώρα είναι υπό την κατοχή των ισλαμιστών που φαίνονται αποφασισμένοι για εθνοκάθαρση. 

Πρόκειται για πιστούς του θρησκευτικού συγκρητισμού, δηλαδή η πίστη τους είναι ένα μείγμα αρχαίων θρησκειών. Ιδρυτής της κοινότητας ήταν ένας σεΐχης του 11ου αιώνα, με ρίζες στην πρώτη μεγάλη ισλαμική πολιτική δυναστεία. Ο τάφος του βρίσκεται στην πόλη Λαλίς και είναι τόπος προσκυνήματος για τους Γεζίντι. Τώρα υπάρχουν αναφορές ότι έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό για τους εκτοπισμένους. 

Αν και έχουν σχέσεις με το Ισλάμ, η πίστη τους διαχωρίζεται αισθητά. Ακολουθούν προ-ισλαμικές και περσικές παραδόσεις, πιστεύουν σε μία μορφή μετενσάρκωσης και εφαρμόζουν ένα αυστηρό σύστημα με κάστες. Εχουν «δανειστεί» στοιχεία από τον Ζωροαστρισμό, που κυριαρχούσε στην περιοχή όπου τώρα αποτελεί εδάφη του Ιράν πριν από την έλευση του Ισλάμ και από τον Μιθραϊσμό- μία μονοθεϊστική θρησκεία που ήταν δημοφιλής τους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους στρατιώτες. 

Συνηθίζουν να ανάβουν κεριά στις τελετές τους, ως σύμβολο του θριάμβου του φωτός έναντι του σκότους, πιστεύουν σε ένα Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ενας από αυτούς, ο Malak Tawous, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ. Εχει τη μορφή παγωνιού, δεν θεωρείται ούτε καλός ούτε κακός από τους Γιεζίντι, αλλά οι Μοσουλμάνοι τον γνωρίζουν ως «Σατανά». Το Ισλαμικό κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή των Γεζίντι λέγοντας ότι είναι «προσκυνητές του διαβόλου». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο στόχαστρο τώρα. Ενα μέλος των Γεζίντι, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της στο κοινοβούλιο του Ιράκ αναφέρθηκε στις 72 σφαγές που έχει υποστεί ο λαός της.

ΠΗΓΗ
http://www.iefimerida.gr/news/166440/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BA-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%BF#ixzz3AAgUHFH1

ΣΧΕΤΙΚΑ




The Yazidis' holiest temple is in Lalesh, situated in a valley 430kms northwest of Baghdad






















2.Συνετρίβη ελικόπτερο με ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ(Video) 

Συνετρίβη στο βόρειο Ιράκ στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκτοπισμένα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γιαζίντι. Ένας Ιρακινός πιλότος σκοτώθηκε και μία βουλευτής τραυματίστηκε.
Η βουλευτίνα Βιαν Ντάχιλ ήταν εκείνη που, την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε κλαίγοντας στο κοινοβούλιο του Ιράκ την κατάσταση των εκτοπισμένων από τους τζιχαντιστές και έγινε έτσι η φωνή και το πρόσωπο των Γεζίντι για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι κουρδόφωνοι Γεζίντι δεν είναι ούτε μουσουλμάνοι, ούτε χριστιανοί, αλλά πιστοί μιας μονοθεϊστικής θρησκείας με προϊσλαμικά, ζωροαστρικά στοιχεία. Για τους σουνίτες ισλαμιστές, είναι "λάτρεις του σατανά".
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Ιράκ, το κανάλι Iraqiya, που επικαλείται ως πηγή τον εκπρόσωπο των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων Κάσεμ Άτα, το ελικόπτερο MI17 συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος στην οροσειρά Σίντζαρ. Στην περιοχή αυτή έχουν παγιδευτεί χιλιάδες άνθρωποι, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η τραυματισμένη βουλευτής ανήκει και αυτή στην κοινότητα των Γεζίντι.







3. Διαρκής «διωγμός» των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή

Τα «πογκρόμ» κατά των χριστιανών σε πόλεις της Μέσης Ανατολής που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές. Η φορολόγηση της... «παραμονής» στο Ιράκ, τα σημαδεμένα σπίτια και οι βιαιοπραγίες. Η κατάσταση σε Συρία και Αίγυπτο.
Διαρκής ο «διωγμός» των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή -Μειώνεται ραγδαία ο πληθυσμός 
Η προέλαση των τζιχαντιστών ανάγκασε χιλιάδες χριστιανούς του Ιράκ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με κατεύθυνση το Κουρδιστάν. Υστερα από 2.000 χρόνια, όπου οι χριστιανοί κατοικούν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τώρα αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν μαζικά.

Μετά την ίδρυση του χαλιφάτου από τους φανατικούς ισλαμιστές, αυτοί αποφάσισαν να επιβάλουν φορολογία στους αλλόθρησκους, προκειμένου να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την παραμονή στην πόλη τους. Μάλιστα οι εξτρεμιστές σημάδεψαν τα σπίτια των χριστιανών, ώστε να είναι εμφανής ο διαχωρισμός. Ακολούθησαν οι σφαγές...

Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για ένα φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα, αν δεν είχαν προηγηθεί ανάλογα φαινόμενα στο άμεσο παρελθόν στη Συρία και στην Αίγυπτο.

Τα παραδείγματα βίας κατά των Χριστιανών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στην Αίγυπτο, το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ακολούθησε ένα κύμα ισλαμικού πογκρόμ κατά των χριστιανών, στη διάρκεια του οποίου 42 εκκλησίες δέχτηκαν επιθέσεις, 37 κάηκαν ή λεηλατήθηκαν, και ένας άγνωστος αριθμός χριστιανών δέχθηκε επίθεση ή σκοτώθηκε. Η σφαγή στο Maspero τον Οκτώβριο του 2011, στην οποία ο αιγυπτιακός στρατός σκόπιμα ερέθισε τα αισθήματα εναντίον των κοπτών, άφησε 26 κόπτες νεκρούς.

Η Maaloula στη Συρία έχει γίνει πόλη-φάντασμα, αφότου κατελήφθη για λίγο από μέλη της τζιχαντικής ομάδας Μέτωπο al-Nusra που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι μαχητές τής Αλ-Νούσρα έχουν βεβηλώσει εκκλησίες και αγάλματα σε μία ίσως από τις αρχαιότερες χριστιανικές πόλεις στον κόσμο, ένα μέρος όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να μιλούν αραμαϊκά, τη γλώσσα που μιλούσε κατά πάσα πιθανότητα ο Ιησούς.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχεδόν τα δύο τρίτα του 1,5 εκατ. Χριστιανών στο Ιράκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στην αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής ήταν τόσο μεγάλος που έφθανε περίπου στο 20% του συνολικού. Σήμερα, είναι περίπου 4%. Αν και είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς υπολογισμοί, εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 13 εκατομμύρια χριστιανοί στην περιοχή και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Συρίας και της Αιγύπτου, δυο χωρών με ιστορικά μεγάλους χριστιανικούς πληθυσμούς.

Με τον σημερινό ρυθμό μείωσης, μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει σημαντική χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, σε μία ή σε δύο γενιές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο χριστιανικός πληθυσμός της Συρίας έχει πέσει από το 30% το 1920 σε λιγότερο από 10% σήμερα.

Η άνοδος του διεθνούς τζιχαντισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έκανε την εκστρατεία κατά των χριστιανών πυρετώδη. Ομάδες τζιχαντιστών όπως η Αλ Κάιντα εμφάνισαν τις συγκρούσεις ως έναν ολομέτωπο πόλεμο μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Πολλοί από τους μουσουλμάνους της περιοχής, ακόμη και εκείνοι που δεν υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα, πλέον φανερά πιστεύουν ότι οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής είναι στενοί σύμμαχοι είτε των δυτικών «σταυροφόρων» (όπως στο Ιράκ) ή των «άθεων» τυράννων και δικτατόρων (όπως στη Συρία και την Αίγυπτο).

ΠΗΓΗ
http://www.euro2day.gr/specials/topics/article/1244028/diarkhs-diogmos-ton-hristianon-apo-th-mesh.html




4.''Η Δύση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις''

 Η θεαματική προέλαση των ανδρών του Χαλιφάτου το τελευταίο διήμερο, η κατάληψη δεκάδων πόλεων, στρατιωτικών βάσεων και επαρχιών, η εκδίωξη χιλιάδων Χριστιανών υπό την απειλή βίαιου εξισλαμισμού ή εκτέλεσης, η δίωξη και όλων των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων (Χαλδαίων, Ζωροαστών, Γεζίντι κ.ά.) κορυφώνεται. Οι Κούρδοι υποχωρούν, ο ιρακινός στρατός του Μαλικί αδρανεί έντρομος, η Δύση καθεύδει. Η Γαλλία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Chevronκαι ExonMobil εκκένωσαν το προσωπικό τους από το ιρακινό Κουρδιστάν, φοβούμενες προέλαση των τζιχαντιστών, που πράγματι εγγίζουν την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ. Κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την πορεία των φανατικών προς την Βαγδάτη, ιστορική έδρα του μεσαιωνικού Χαλιφάτου των Αββασιδών.
Τυχόν κατάληψη της Βαγδάτης θα προσδώσει στον ηγέτη του ISISκαι αυτοανακηρυχθέντα χαλίφη Μπαγκνταντί τεράστιο συμβολικό κεφάλαιο, που θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ως πόλος συσπείρωσης του Ισλάμ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μέχρι σήμερα παράγων που εμπόδισε την ενοποίηση του Ισλάμ σε συμπαγή αντιδυτική δύναμη ήταν η πολυδιάσπαση σε σουννίτες και σχιίτες και ο κατακερματισμός των σουννιτών σε ισχυρά αντίπαλα κράτη και μοναρχίες.
Τώρα ο σουννιτικός φονταμενταλισμός αποκτά εκτεταμένη εδαφική βάση στην Μεσοποταμία, όπου συρρέουν εθελοντές από όλον τον κόσμο (οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μείνει κατάπληκτες από την ενθουσιώδη μετάβαση στην Συρία και στο Ιράκ μουσουλμάνων με ευρωπαϊκά διαβατήρια γιά να πολεμήσουν εναντίον των «απίστων»).
Η διάσταση σουννιτών-σχιιτών θα λυθεί με την κατίσχυση των σουννιτών, αφού οι Σχιίτες είναι μικρό ποσοστό του παγκόσμιου Ισλάμ (συνολικά γύρω στο 10-15% των Μουσουλμάνων) και διασπασμένοι σε διάφορους κλάδους: Ιμαμίτες (που ζουν κυρίως στο Ιράν, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Λίβανο), Ισμαηλίτες (που ζουν στην Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στην Ινδία και πρόκειται γιά ελάχιστους αριθμούς) και Ζαϊντίτες (οι οποίοι ζουν κυρίως στην βόρεια Υεμένη και αποτελούν το 40-45 τοις εκατό του πληθυσμού της).
Πολιτικά οι Σχιίτες ελέγχουν το Ιράν και τα υπολείμματα του Ιράκ (το καθεστώς Μαλικί είναι σχιιτικό). Στο μεν Ιράκ οι μέρες του Μαλικί είναι μετρημένες. Το δε Ιράν των Αγιατολλάχ, το μόνο ουσιαστικά σχιιτικό καθεστώς, σιωπά, αντιλαμβανόμενο ότι αν έρθει σε αντιπαράθεση με τους σουννίτες θα πρέπει να συμμαχήσει με τις ΗΠΑ και άρα το Ισραήλ. Και αυτή είναι μία αντίφαση που δεν μπορεί να υπερβεί. Επομένως το Ιράν προς το παρόν σιωπά και αδρανεί, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην ηγεμονία των σουννιτών του χαλιφάτου.
Όσο γιά την Δύση, κάποια στιγμή θα αντιδράσει στην σφαγή των Χριστιανών της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, και στην διαμόρφωση χαλιφάτου με κύριο σκοπό τον ιερό πόλεμο κατά του δυτικού πολιτισμού. ΗΠΑ και Ρωσσία θα είναι, παρά τις σημερινές αναταράξεις, σύμμαχοι σε ενδεχόμενη σύγκρουση πολιτισμών στην φλεγόμενη (και πετρελαιοφόρα) ζώνη που αρχίζει από την Λιβύη, διατρέχει την Εγγύς και την Μέση Ανατολή και φτάνει μέχρι το Πακιστάν. Η γηραιά Ευρώπη θα ακολουθήσει, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει το τεράστιο θέμα των μουσουλμανικών κοινοτήτων μέσα στις πόλεις της.(Το μέγα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η στάση της Τουρκίας σε αυτό το σκηνικό.)
Είθε να υπάρξει καταλλαγή, αλλά στην ανάλυση δεν χωρούν “είθε”. Το χαλιφάτο είναι φανερό ότι θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων. Η Δύση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
- Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.
ΠΗΓΗ:

http://www.antibaro.gr/article/11096