Οι συνέπειες ενός Brexit στην εξωτερική πολιτική


Οι υπέρμαχοι του "εκτός” (της ΕΕ) δίνουν μια γοητευτική εικόνα του πώς θα ήταν η ζωή για την Βρετανία εκτός της ΕΕ. "Αποσπασμένο από το πτώση της ΕΕ”, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν ελεύθερο για μια ακόμη φορά να βγει να εξερευνήσει τον κόσμο, σε μια νέα ελισαβετιανή εποχή εθνικής υπερηφάνειας και ευημερίας. Αλίμονο, αυτό είναι μια φαντασίωση. Παρακάτω είναι μερικές από τις σκληρές πραγματικότητες τις οποίες οι ευρωφοβικοί προτιμούν να αποσιωπήσουν.

1. Δεν θα είναι πλέον Ηνωμένο Βασίλειο
Οι Σκωτσέζοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ΕΕ. Εάν γίνει το Brexit, θα ψηφίσουν για την ανεξαρτησία τους. Και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επιστροφή της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία: η διαδικασία ειρήνευσης εξαρτώταν από την από κοινού προσπάθεια Λονδίνου και Δουβλίνου ως εταίροι εντός της ΕΕ.

2. Δεν θα υπάρχει φιλικό διαζύγιο
Το Brexit θα κάνει μεγάλη ζημιά στην υπόλοιπη ΕΕ, ιδιαίτερα με την τόνωση που θα δώσει στις δυνάμεις του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι πρώην εταίροι της Βρετανίας δεν θα τους ευχαριστήσουν για αυτό. Ποιο κίνητρο θα έχει στη συνέχεια η Ισπανία για να αποσιωπήσει την εκστρατεία της για την ανάκτηση του Γιβραλτάρ; Ή η Γαλλία για να συνεχίσει να επιτρέπει στην Βρετανία να λειτουργεί τους συνοριακούς ελέγχους στην περιοχή τους;

3. Δεν θα υπάρχει καμιά ειδική συμφωνία για το εμπόριο
Καμία χώρα εκτός ΕΕ δεν έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς να αποδεχτεί α/ την ελεύθερη κυκλοφορία (όλους αυτούς τους Πολωνούς υδραυλικούς), και β/ όλους τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ (αλλά χωρίς να έχει λόγο στην θέσπισή τους). Γιατί θα πρέπει να δώσουν στην Βρετανία μια καλύτερη συμφωνία εάν φύγει -εσείς θα το κάνατε; Ναι, περίπου 10% των εξαγωγών της Ευρώπης πηγαίνουν στην Βρετανία, αλλά το 45% της Βρετανίας πηγαίνει σε αυτούς.

4. Δεν θα υπάρχει El Dorado αλλού
Η ΕΕ δεν σταματάει τις συναλλαγές με τη Βρετανία όπου θέλουμε. Αλλά η βρετανική οικονομία χρειάζεται το εμπόριο που θα είναι δίκαιο καθώς και δωρεάν, όπως έχει ανακαλύψει προσφάτως η χαλυβουργία της Βρετανίας. Σήμερα, το δικαίωμα των ελευθεριών και της προστασίας (π.χ. για να σταματήσει ο άλλος να κλέβει την τεχνολογία μας ή να εμποδίζει την πρόσβαση στα καλύτερα κομμάτια της αγοράς του) είναι διασφαλισμένο μέσω λεπτομερών συμφωνιών και η ΕΕ, ως η μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως, δείχνει τον δρόμο, με συμφωνίες που υπάρχουν ήδη ή τις οποίες επεξεργάζεται με τα δύο τρίτα των χωρών παγκοσμίως. Στη συνέχεια είναι το mega-deal μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Και οι ΗΠΑ έχουν μόλις καταστήσει σαφές ότι δεν θα ασχοληθούν να συνάψουν μια επιμέρους συμφωνία με τη Βρετανία, εάν εγκαταλείψει την ΕΕ.

5. Δεν υπάρχει εναλλακτική της Κοινοπολιτείας
Οι υπέρμαχοι του "εκτός” φαντασιώνονται μια παγκόσμια αγγλόφωνη κοινότητα που περιμένει να μας καλωσορίσει πίσω ως τον άσωτο υιό. Αλλά όποτε οι Βρετανοί το λένε αυτό, δεν υπάρχει ποτέ μια ηχώ που να απαντάει. Οι χώρες της παλιάς αυτοκρατορίας έχουν προχωρήσει- όχι πάντα με ευχάριστες αναμνήσεις. Η Ινδία αγοράζει τα νέα μαχητικά αεροσκάφη της από τη Γαλλία, όχι από εμάς.

6. Δεν θα υπάρχει πλέον "ειδική θέση”
Η Βρετανία ήταν έτοιμη να λαμβάνει εντολές από την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια. Αλλά μια στενή σχέση με την μεγαλύτερη υπερδύναμη παγκοσμίως, παραμένει ένα μεγάλο asset. Ωστόσο ο πρόεδρος Obama το έχει διευκρινίσει: οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονται πολύ λιγότερο για το Ηνωμένο Βασίλειο εάν εγκαταλείψει την Ευρώπη. Και δεν έχει νόημα να χτυπήσουν την πόρτα του ΝΑΤΟ: είναι οι κυρώσεις της ΕΕ που απασχολούν τον Putin, όχι τα τανκς του ΝΑΤΟ.

7. Δεν θα υπάρχει προστασία από την προσφυγική κρίση
Οι φίλοι του "εκτός” ήταν τόσο ένθερμοι για να ελέγχονται τα βρετανικά σύνορα, που αποτελεί έκπληξη να συνειδητοποιούν ότι το Brexit θα καθιστούσε την διέλευση (το περασμένο καλοκαίρι) της Μάγχης ακόμη χειρότερη, όχι καλύτερη. Φανταστείτε να πρέπει να βάλει τους συνοριακούς ελέγχους πίσω από το Καλαί στο Ντόβερ -και στη συνέχεια να πρέπει να βάζει σε καραντίνα κάθε ανέλεγκτο πλοίο και τρένο κατά την άφιξή τους. ΚΑι δεν θα είναι πλέον σε θέση να στέλνει τους μετανάστες εκτός ΕΕ, πίσω στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην αρχή, όπως μπορεί να κάνει τώρα.

8. Δεν θα υπάρχει πραγματική κυριαρχία
Οι φίλοι του "εκτός” μιλούν επίσης για την ανάκτηση της κυριαρχίας του Κοινοβουλίου, που έχει κλαπεί από απρόσωπους Ευρωπαίους δικαστές και γραφειοκράτες. Και ναι, η ΕΕ έχει κάνει την Βρετανία να καθαρίσει τις ακτές της, και επιτρέπει στους ασκούμενους δικηγόρους να κοιμούνται λίγο. Αλλά η πραγματική κυριαρχία δεν αφορά το ιστορικό δικαίωμα του Άγγλου να κολυμπάει στα λύματα εάν το θέλει, ή να δέχεται την φροντίδα ενός εξαντλημένου γιατρού. 

Αφορά το να παραμείνει κυρίαρχη της δικής της μοίρας, όσο μπορεί οποιαδήποτε χώρα σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Εάν δεν θέλουμε έναν κόσμο που να κυριαρχείται από το Πεκίνο ή την Μόσχα, η Βρετανία πρέπει να σταθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Φυσικά η ΕΕ χρειάζεται μεταρρύθμιση. Είναι απελπισμένη, διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Και η μοναδική αλλαγή που θα της έκανε περισσότερο καλό, το μεγαλύτερο πιθανό πλήγμα στο χέρι, θα ήταν η ηγεσία από μια σίγουρη Βρετανία και με θέληση να εμπλακεί εκ νέου, μετά από ένα αποτέλεσμα υπέρ του να μείνει.

6-11-2015
του Nick Witney
http://www.capital.gr/story/3078479


Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_Brexit_to_nowhere_4094