Ο Σκλαβούνης «βόμβα» στα χέρια του Μητσοτάκη!


Ο εκλεκτός του Σαμαρά ερευνάται για το σκάνδαλο με το μαύρο χρήμα της UBS. Εφοδος των εισαγγελέων στο σπίτι του.

Κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργούν με επίκεντρο πρώην διευθυντικά στελέχη της τράπεζας UBS και την εκροή αδήλωτων κεφαλαίων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό! Ο λόγος για τον επικεφαλής της UBS ως και τον Μάιο του 2013 Χρήστο Σκλαβούνη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της UBS έχουν στα χέρια τους στοιχεία-φωτιά, τα οποία εκτιμάται ότι θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν ένα σημαντικό νομικό οπλοστάσιο, που θα επιτρέψει στη χώρα μας διεκδικήσει αποζημίωση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (!) για συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές, οι οποίες όλα τα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία.

Στο πλαίσιο των κινήσεων-ματ στις οποίες προχωρούν ήδη στις 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε «ντου» στο σπίτι του κ. Σκλαβούνη (το αποκάλυψαν οι «Financial Times») και κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι.
Παράλληλα, οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Τζούρας και Γιώργος Καλούδης πραγματοποίησαν ταξίδι-αστραπή στην Ουάσινγκτον, όπου πήραν κατάθεση (με εξαιρετικό ενδιαφέρον) από το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS Bradley Birkenfeld, στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός «Φαλτσιανί» φέρεται ότι είναι το «βαθύ λαρύγγι» που βοήθησε ιδιαίτερα τους Ελληνες εισαγγελείς στο έργο τους και μάλιστα σε δηλώσεις του στους «Financial Times» έχει περιγράψει ότι οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που, συνήθως, περιλαμβάνουν τη λειτουργία εταιριών βιτρινών, αριθμημένων λογαριασμών και καταπιστευμάτων.

Η εξέτασή του από τους Ελληνες εισαγγελείς αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς δεν πρόκειται για ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι ο άνθρωπος που έχει λάβει τη μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί σε πληροφοριοδότη στις ΗΠΑ (104.000.000 δολάρια), ενώ βάσει όσων αποκάλυψε συντάχθηκε το 2008 η έκθεση της επιτροπής της Γερουσίας, η οποία ουσιαστικά οδήγησε τη UBS σε συμφωνία να πληρώσει 780.000.000 δολάρια προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Σε θέση -κλειδί ως επικεφαλής του ΤΧΣ και τώρα (!) τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ!

Σε κάθε περίπτωση πάντως το γεγονός ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς ελέγχουν τη «δράση» προσώπων υψηλά ιστάμενων, όπως ο κ. Σκλαβούνης, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ερευνήσουν όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει -απαραίτητα- ότι θα προκύψει η τέλεση κάποιας αξιόποινης συμπεριφοράς.

Ο κ. Σκλαβούνης αμέσως μετά την αποχώρησή του από το πιστωτικό ίδρυμα, διορίστηκε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά σε θέση-κλειδί, αυτή του επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, από τον Φεβρουάριο του 2016 έχει οριστεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη (και παραμένει) τομεάρχης Ανάπτυξης.

Χθες σε απαντητική δήλωσή του, η οποία διανεμήθηκε μέσω του δικηγόρου του, ο Χρήστος Σκλαβούνης επιβεβαιώνει την έρευνα στο σπίτι του, επισημαίνει ότι δεν έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη εις βάρος του από την ελληνική Δικαιοσύνη και τονίζει: «Επ' ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή». Παράλληλα, εξαπολύει απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Η Συγγρού δεν απάντησε επί της ουσίας

Η υπόθεση του Χρήστου Σκλαβούνη προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, στην πρώτη αντίδρασή της επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Αυτή η στάση προκάλεσε εύλογες απορίες, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του, ο Ελληνας πρώην επικεφαλής της UBS τείνει να εξελιχθεί σε νέο Παπασταύρου, θυμίζοντας την περίπτωση του συμβούλου του κ. Σαμαρά.

«Μετά τον Στ. Παπασταύρου και τον Γκ. Χαρδούβελη, η προσθήκη του Χρ. Σκλαβούνη στο παλμαρέ της Ν.Δ. δείχνει ξεκάθαρα πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα των off shore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής» έσπευσε να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αμεση ήταν η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου, που γιγαντώνεται από την ανελέητη φορολογική σφαγή και τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, καταφεύγει σε νέες αθλιότητες».

Σε ανταπάντησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Τα στοιχεία για την UBS ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να τα παραλάβει από τις γερμανικές Αρχές για να τα αξιοποιήσει. Τώρα η Ν.Δ. καλύπτει και τον κ. Σκλαβούνη, όπως έκανε στο παρελθόν με τον κ. Παπασταύρου, και τον κ. Χαρδούβελη. Λογικό και αναμενόμενο. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Η Ν.Δ. επανήλθε, επισημαίνοντας: «Ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει το Μαξίμου δεν πιάνει σε μια κοινωνία που υποφέρει από τις πολιτικές του».

20.07.2016
http://www.dimokratianews.gr/content/64765/o-sklavoynis-vomva-sta-heria-toy-mitsotaki