Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ – Απαντούν 152 προσωπικότητες με επιστολή διαμαρτυρίας.

Catégorie 1931-1941 Royaume de Yougoslavie
Yougoslavie 1940 - N° 379 - Neuf * (Numéro d'objet: #263206507)

Επιστολή με θέμα το Μακεδονικό, και με παραλήπτες τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ευρωβουλευτές υπογράφουν 152 προσωπικότητες από διάφορους χώρους. Η επιστολή κοινοποιείται προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της ελληνικής Βουλής και τους βουλευτές του ελληνικού και του κυπριακού Κοινοβουλίου. Δείτε  ΕΔΩ  τα ονόματα των προσωπικοτήτων που την υπογράφουν.

 Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή. 
  • «Η απόφαση για ένα μόνιμο όνομα της πΓΔΜ αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια» 
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Με αυτή την επιστολή μας επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφείς τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχθούν τον όρο «Μακεδονία» ή οποιοδήποτε όνομα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ως το μόνιμο όνομα του βορείου γείτονά της, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Το όνομα FYROM (πΓΔΜ) συμφωνήθηκε μόνον ως προσωρινό. Ο όρος Μακεδονία πρέπει να αφαιρεθεί πριν το κράτος αυτό γίνει δεκτό σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Οι λόγοι εξηγούνται στη συνέχεια.

Όπως κάθε έθνος, έτσι και οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι όταν άλλες χώρες χρησιμοποιούν ελληνικά ιστορικά ονόματα ή ελληνικές λέξεις, καθώς εισάγουν νέα επιστημονική ορολογία ή δίνουν ονομασίες σε εταιρίες, πλατείες ή πόλεις. Όμως, η ΠΓΔΜ απαιτεί να της δοθεί το ίδιο όνομα που έχει μία γειτονική της περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα (ένα μεγάλο τμήμα της Βορείου Ελλάδος ονομάζεται Μακεδονία και συνορεύει με την ΠΓΔΜ).
  • Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από αυτή την απαίτηση της ΠΓΔΜ και γιατί οι Έλληνες είμαστε απολύτως αντίθετοι;
Στις 11 Ιανουαρίου 1934, η Κομμουνιστική Διεθνής (ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ) αναγνώρισε ένα ανύπαρκτο έθνος, το «μακεδονικό», το οποίο συμπεριλάμβανε τον πληθυσμό (διαφόρων εθνικοτήτων) που κατοικούσε στα εδάφη της αρχαίας ιστορικής Μακεδονίας· το σαφώς μεγαλύτερο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, ένα μικρό τμήμα στη Βουλγαρία και ένα επίσης μικρό τμήμα στην –τότε– νότια Γιουγκοσλαβία. Στη συνέχεια (το 1944) ο ηγέτης της Κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας Γιόζεπ Μπροζ, γνωστός ως Τίτο, μετονόμασε μια περιοχή της νότιας Γιουγκοσλαβίας από Vardarska Banovina (Επαρχία του ποταμού Βαρδάρη) σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επί πλέον, κωδικοποίησε την γλώσσα που ομιλείτο σε μέρη της νότιας Γιουγκοσλαβίας, μία Σλαβική διάλεκτο παρόμοια των Βουλγαρικών διαλέκτων, και την ονόμασε «Μακεδονική γλώσσα». Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντέδρασε αμέσως, με τον υπουργό Εξωτερικών Έντουαρντ Στιτίνιους να δηλώνει ότι    η όποια αναφορά σε «Μακεδονικό έθνος», «Μακεδονική πατρική γη» και «Μακεδονική συνείδηση» είναι «αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει καμία εθνική ή πολιτική πραγματικότητα», και ότι μπορεί να την δει κανείς μόνο σαν μία «πιθανή μάσκα που πίσω της κρύβει επιθετικές προθέσεις ενάντια στην Ελλάδα».


Πράγματι, εκείνο το διάστημα άρχισε να αναπτύσσεται ένα αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο οι Σλάβοι «Μακεδόνες» είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Αρχαίων Μακεδόνων, και οι Έλληνες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της πατρίδας τους (το μεγαλύτερο τμήμα της Βορείου Ελλάδος που από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ονομάζεται Μακεδονία). Η ιδεολογία αυτή άρχισε να εκδηλώνεται με πιο έντονο τρόπο από το 1991 (όταν η περιοχή της νότιας Γιουγκοσλαβίας που σήμερα λέγεται ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την Γιουγκοσλαβία), καθώς το κυβερνών κόμμα της ΠΓΔΜ θεώρησε σκόπιμο να εμφυσήσει στο καινούργιο «μακεδονικό έθνος» την αίσθηση της ομοιογένειας και εθνικής υπερηφάνειας και να τους ενώσει στην προσπάθεια να διεκδικήσουν την βόρεια διοικητική περιφέρεια της Ελλάδος η οποία ονομάζεται Μακεδονία και να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Αυτή την ιδεολογία διδάσκονται και οι μαθητές στα σχολεία της ΠΓΔΜ.
  • Είναι φανερό, επομένως, πως η απαίτηση της ΠΓΔΜ να ονομασθεί μόνιμα Μακεδονία αποσκοπεί στην πραγματοποίηση του ονείρου για «ανάκτηση» της Μακεδονικής Ελληνικής γης.

Η ΠΓΔΜ και οι κυβερνήσεις της ουδέποτε έκρυψαν αυτές τις προθέσεις τους, όπως καταδεικνύεται από το πελώριο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το οποίο οι κυβερνώντες έστησαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε αεροδρόμιο Μεγάλου Αλεξάνδρου, την έκδοση νομίσματος με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης (που σταμάτησε μόνο όταν η Ελλάδα επέβαλε εμπορικό αποκλεισμό στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ), την εισαγωγή άρθρων στο σύνταγμά τους που συνεπάγεται δικαιώματα σε όλο το έδαφος της αρχαίας Μακεδονίας και το μάλλον ακατανόητο βίντεο με ρατσιστικούς τόνους που αναφέρεται στην εθνική τους καθαρότητα και στη Μεγάλη Ιδέα τους, το οποίο προβλήθηκε από έναν κυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων. Επί πλέον, τον περασμένο Αύγουστο, ο Γενικός Πρόξενος των Σκοπίων στο Τορόντο του Καναδά παρακολούθησε μία εκδήλωση των «Ενωμένων Μακεδόνων», όπου η «μακεδονική υπερηφάνεια» διακηρύχθηκε μπροστά σε ένα χάρτη που παρουσίαζε την «πατρίδα τους» και περιλάμβανε τη Θεσσαλονίκη, άλλα εδάφη της Ελληνικής Μακεδονίας καθώς και εδάφη της Βουλγαρίας.

Παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν λάβει χώραν πολλές φορές στο παρελθόν με τη συμμετοχή και την ενθάρρυνση κυβερνητικών αξιωματούχων των Σκοπίων. Εξ άλλου, στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο Σκοπιανός Υπουργός, ενώ μιλούσε για ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωνε ότι είναι υπερήφανος Μακεδόνας!
  • Σκοπός αυτής της επιστολής δεν είναι να εξηγήσουμε ότι η ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας αποτελεί μέρος της Ελληνικής Ιστορίας.

Αυτό το γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις . Πιστεύουμε, πάντως, πως γίνεται σαφές ότι όταν έχουμε την ΠΓΔΜ στα βόρεια σύνορά μας να καλλιεργεί εχθρότητα προς την Ελλάδα, να απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και να διαιωνίζει το εχθρικό κλίμα μέσω της εκπαίδευσης που παρέχει στα παιδιά της, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή οποιοδήποτε όνομα περιλαμβάνει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, διότι τελικά θα παραμείνει μόνο ο όρος Μακεδονία, όπως ήδη αναφέρεται η ΠΓΔΜ σε διεθνείς χάρτες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ της εντάξεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, μέχρις ότου οι κάτοικοι αυτού του κράτους επιλέξουν ένα όνομα το οποίο δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, αντιθέτως, αξίζει να επισημάνουμε τους στενούς δεσμούς που η ΠΓΔΜ αναπτύσσει με την Τουρκία (π.χ. http://umdiaspora.org/2011/09/19/umd-honors-tca-chairman-with-macedonia-friendship-award/ και http://umdiaspora.org/2012/04/18/tca-a-umd-announce-study-in-turkey-scholarships-for-macedonian-american-students-mk/), τον ανατολικό γείτονα της Ελλάδος, μία χώρα που προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο και αμφισβητώντας τα θαλάσσια σύνορά της. Όπως φαίνεται, η παλιά παροιμία «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» εφαρμόζεται σε αυτήν την περίπτωση, αλλά αυτές οι εξελίξεις σίγουρα δεν συμβάλλουν στο να καθησυχάσουν την Ελλάδα, και την αναγκάζουν να προβαίνει σε μεγάλες αμυντικές δαπάνες δυσανάλογες προς τις οικονομικές της δυνατότητες.
  • Ο απανταχού Ελληνισμός δεν τρέφει αισθήματα εχθρότητας ή αντιπαλότητας απέναντι στους πολίτες της ΠΓΔΜ, παρά επιθυμεί την ειρηνική και παραγωγική συνύπαρξη των δύο λαών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και των υποδομών της ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα εκφράζει την ειλικρινή επιθυμία να εδραιωθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και να βρεθεί μία μόνιμη πολιτική λύση με τον βόρειο γείτονά της. Αν όμως γίνει αποδεκτό για την ΠΓΔΜ ένα μόνιμο όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ή γίνει δεκτή αυτή η χώρα στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM, όχι μόνο δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα, αλλά θα επιδεινωθούν οι προστριβές μεταξύ της Ελλάδος, της ΠΓΔΜ και άλλων βαλκανικών χωρών και θα αποσταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια.


5/10/2017

 Macedonian coin, stating in Greek-''ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ''
 (in English- ''LEXANDER'S'')


              ΣΧΕΤΙΚΑ        

 THE DECISION REGARDING A PERMANENT NAME FOR FYROM IS A MATTER OF GREECE’S TERRITORIAL INTEGRITY AND PEACE AND STABILITY IN THE BALKANS

815 Naudain Avenue.

Claymont, Delaware 19703
U.S.A

www.professors-PhDs.com

Mail: IHAHellas@gmail.com

October 4, 2017 
To:

Donald J. Trump, President of the United States of America,
Rex W. Tillerson, Secretary of State
Matthew Nimetz, UN Special Mediator between Athens and Skopje
Member States of the United Nations
Member States of the EU
Members of the European Parliament

Cc:

Prokopios Pavlopoulos, President of Greece
Alexis Tsipras, Prime Minister of Greece
Nikos Kotzias, Foreign Minister of Greece
Kyriakos Mitsotakis, Leader of the New Democracy party
Leaders of all political parties in Greece
Members of the Greek Parliament

Your Excellencies,
With this letter, we wish to make clear the reasons that Greeks cannot accept the word “Macedonia” (or any name that includes “Macedonia” in it) as the permanent name of its northern neighbor, the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM). This name (FYROM) was agreed upon to be used only temporarily. The term “Macedonia” has to be removed before the country’s entry to any international organization. The reasons are explained below.
Like any other nation, Greeks feel only a sense of pride when other countries use historical or other Greek names and words, as they introduce new scientific terms, or name companies, places, or cities. However, FYROM demands to be given the same name as its neighboring region which belongs to Greece (a large part of Northern Greece bordering FYROM is called Macedonia). What are the underlying reasons for this demand, and why are Greeks fiercely opposed to it?
On January 11, 1934, the Comintern (Communist International) recognized the existence of a non-existing “Macedonian nation”, which included all the—multiethnic—inhabitants of the territory that was once ancient Macedonia, the largest part of which was/is in Greece, and smaller parts in Bulgaria and south Yugoslavia. Subsequently (in 1944), the leader—and later president—of Communist Yugoslavia, Josip Broz (commonly known as Tito) renamed Vardarska Banovina (Province of the river Vardar), a region of south Yugoslavia, to “Socialist Republic of Macedonia”. In addition, he codified the language spoken in parts of south Yugoslavia, a Slavic dialect similar to Bulgarian dialects, and called it “Macedonian language”. It is important to note that the US administration immediately reacted at that time, with Secretary of State Edward Stettinius stating that any talk about “Macedonian nation”, “Macedonian Fatherland”, or “Macedonian national consciousness” is an “unjustified demagoguery representing no ethnic or political reality” and it can only be seen as “a possible cloak for aggressive intentions against Greece” (http://www.mfa.gr/images/docs/fyrom/dilosi_stettinius_dec_1944.pdf). Indeed, at that time, a narrative began developing, according to which the Slavic “Macedonians” are direct descendants of Alexander the Great and the Ancient Macedonians, and that the Greeks occupy a large part of their land (the large part of Northern Greece which was Macedonia since the ancient times and is still called Macedonia today). This ideology has gained strong momentum since 1991 (when the region of South Yugoslavia known today as FYROM broke away from Yugoslavia), as the ruling party of FYROM wished to bring to the newly founded “Macedonian nation” a sense of homogeneity and pride, and unite its inhabitants in a strife to “reclaim” the northern administrative region of Greece which is called Macedonia, and thus get access to the sea. This ideology is also taught throughout their education system, instilling into their youth animosity against Greece. It is clear, therefore, that the demand of FYROM to use “Macedonia” as its permanent name is only part of their expansionistic dream to “reclaim” the Macedonian Greek land.
FYROM and its government have made no effort to hide these intentions, which are attested to by the enormous statue of Alexander the Great that the government built in a central square of Skopje, the renaming of Skopje’s airport after Alexander the Great, the issuing of currency with the White Tower of Thessaloniki on it (which was stopped only after Greece imposed a trade embargo across its borders with FYROM), the inclusion of articles in FYROM’s constitution implying a right to all lands of ancient Macedonia, or the rather incomprehensible video, with racist overtones, speaking of their national purity and higher purpose, and calling on them to rise up as their time has come (https://m.youtube.com/watch?v=zNXW5ITS6mA), which was aired in a government-owned TV channel. Moreover, last August, the Consul General of FYROM attended an event by the “United Macedonia” organization in Toronto, Canada, where the “Macedonian pride” of the people of FYROM was declared in front of “a map of their country” which included Thessaloniki and the rest of Greece’s province of Macedonia, as well as part of Bulgaria; similar “exhibitions” have occurred multiple times in the past, with the participation and encouragement of government officials. Furthermore, in a recent meeting between the Greek Minister of Foreign Affairs, Mr. Kotzias, and FYROM’s Minister of Foreign Affairs, Nikola Dimitrov, as the latter spoke about peace and reconciliation between the two countries, he also declared that he is a proud Macedon!
It is not the purpose of this letter to explain that the history of Ancient Macedonia is a very important part of Greek history; in fact, anyone with some degree of historical knowledge is well aware of that (for information see http://macedonia-evidence.org/). We hope it is clear, however, that with FYROM right on its northern border stirring animosity against Greece, threatening Greece’s territorial integrity, and ensuring that this hostility continues by educating their children accordingly, Greece cannot accept the name Macedonia for FYROM, or ANY name that includes the word “Macedonia” in it, which will be reduced to “Macedonia”, just like FYROM is already referred to as Macedonia in many world maps. Greece cannot vote for entry of FYROM into NATO or the EU, until the people of FYROM choose a permanent name for their country that does not include the term “Macedonia” in it.
It is difficult not to notice—and worth pointing out—the closer ties that FYROM has been developing with Turkey (e.g.   http://umdiaspora.org/2011/09/19/umd-honors-tca-chairman-with-macedonia-friendship-award/ and http://umdiaspora.org/2012/04/18/tca-a-umd-announce-study-in-turkey-scholarships-for-macedonian-american-students-mk/), Greece’s eastern neighbor, who provokes Greece on a daily basis by invading Greek waters and airspace, and disputes Greece’s sea borders; apparently, the old saying “the enemy of my enemy is my friend” has been applied in this case, but such developments cannot contribute to offering Greece “peace of mind”, while they force Greece to spend on Defense significantly more than what the country can afford.
Greeks throughout the world do not harbor any enmity or hostility toward the citizens of FYROM, and yearn for a peaceful and productive coexistence between the two peoples. It is important to note in this regard that Greece has decidedly contributed to building FYROM’s economy and infrastructure. Greece has an earnest desire for mutual respect and the realization of a lasting political solution with its northern neighbor. However, offering FYROM a permanent name that includes the word “Macedonia” in it, or accepting it into NATO as FYROM, a temporary name that already includes the term “Macedonia”, will only produce an exacerbation of a serious problem for Greece, FYROM, and the Balkans.
Signatures  
1. Almpoura Efstratia P., MScPsy Dev LP, Athens, Greece
2. Andreatos Antonios, Professor, Hellenic A/F Academy, Greece
3. Argyropoulos, Yiannis, PhD, Principal Member of Technical Staff, AT&T Labs, USA
4. Argyrou Fanoulla, Researcher, Journalist, Author, London, United Kingdom
5. Aroniadou-Anderjaska Vassiliki, PhD, Research Associate Professor of
Neuroscience, Bethesda, MD, USA
6. Athanassiou Myrodis, Diplom-Physiker, Munich, Germany
7. Athanasoulis Gerasimos A., Professor, School of Naval Architecture and Marine
Engineering, National Technical University of Athens, Greece
8. Avanea Agathi, Jounarlist, Athens, Greece
9. Bacalis Naoum, National Hellenic Research Foundation, Athens, Greece
10. Baloglou George, fmr Associate Professor of Mathematics, SUNY Oswego, USA
11. Balopoulos Victor, PhD, Associate Professor, Department of Civil Engineering,
School of Engineering, Democritus University of Thrace, Greece
12. Baltatzis Panagiotis, MD, Internist, General Secretary, Hellenic American National
Council, Baltimore, USA
13. Batrakoulis Theodoros, PhD, Geopolitics, France
14. Blytas George C., PhD, Physical Chemistry (ret.), University of Wisconsin, USA
15. Bougas Ioannis, PhD, The Bougas Management Consulting, Queen’s University,
Canada
16. Bucher Matthias, Associate Professor, Technical University of Crete, Greece
17. Chryssakis Thanasis, Associate Professor, Dept. of Mathematics, National and
Kapodistrian University of Athens, Greece
18. Constantinidou Hellen-Isis A., Professor Εmeritus, School of Agriculture, Faculty
of Agriculture, Forestry and Natural Environment, Aristotle University of
Thessaloniki, Thessaloniki, Greece
19. Daniil Evangelia, MD., Medic Pneumonologist-Specialist in Tuberculosis, Greece
20. Daskalopoulou Stella S., PhD, Associate Professor in Medicine, McGill University,
Montreal, QC, Canada
21. Di Filippo Giuseppina, PhD, fmr Professor Humanities, Classics and Italian,
University of New Hampshire, USA
22. Dimoutsos Andreas Ι., PhD, Athens, Greece
23. Dimoutsos Michalis, Microbiologist, Athens, Greece
24. Dokos Socrates, PhD, Associate Professor, Graduate School of Biomedical
Engineering, University of New South Wales, Sydney, NSW, Australia
25. Dragas George Dion., The V. Rev. Professor, PhD, DD, DTh, Professor of
Patrology, Helllenic College/Holy Cross, Boston, MA, USA
26. Dritsos Stefanos, Professor, Dept. of Civil Engineering, University of Patras,
Greece
27. Economides Spyros, Dept. of Management, California State University, East Bay,
USA
28. Efthymiou Pavlos N., Professor Emeritus, Aristotle University of Thessaloniki,
Greece
29. Evangeliou Christos, Professor of Philosophy, Towson, MD, USA
30. Evangelidis Dimitris E., Ethnologist, Author, Greece
31. Filippou-Katehis Athina, Assistant to the Director of the Education, Office of the
Greek Orthodox Archdiocese in America, NYC, USA
32. Fountzoulas Costas, PhD, Philadelphia, PA, USA
33. Fraggoulis Fraggos, PhD, General (Επιτιμος Αρχηγος ΓΕΣ Στρατηγος εα), Greece
34. Fytrolakis Nikolaos, Professor Emeritus, National Technical University of Athens,
Greece
35. Gatzoulis Nina, former Professor of Humanities, Classics and Italian, University of
New Hampshire, USA
36. Gatzoulis Vassilios, President of Hellenic Society PAIDEIA of New Hampshire,
Electrical-Nuclear Engineer (ret.), US Defense Dept., Naval Submarine Div., USA
37. Georgiadis Georgios, Υπτγος ε.α, Πρόεδρος ΕΑΑΣ Ν.Ξάνθης, Greece
38. Gialtouridis George, President of New England Risk Solutions LLC, Westwood,
MA, USA
39. Giannopoulos Georgios, Professor Emeritus, University of Patras, Greece
40. Giannoukos Stamatios, MEng, PhD, Post Doctoral Research Associate, University
of Liverpool, Dept. of Electrical Engineering and Electronics, United Kingdom
41. Grammatikos Filippos, Professor, Aristotle University of Thessaloniki,
Thessaloniki, Greece
42. Haitidis Efstathios, PhD, Munich University, Mέλος της Γερμανικής Ακαδημίας
Πράξης και Επιστήμη και επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου του ολοκαυτώματος
Πύργων Εορδαίας με την επωνυμία Ιερή μνήμη, Greece
43. Halamandaris Pandelis, PhD, Brandon University, USA
44. Hatzitolios Apostolos I., Professor of Pathology, Διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής
Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Α’ Αντιπρόεδρος Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος (ΕΠΕ)
Αντιπρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), Greece
45. Hatzichronoglou Lena, PhD, Professor of Humanities, Macomb Community
Members College, MI, USA
46. Hatzopoulos John N., MSCE, PhD, Professor Emeritus, University of the Aegean,
Greece, fmr Professor, California State University, Fresno, USA
47. Hoidas Spyros, Professor Emeritus, National and Kapodistrian University of
Athens, Greece
48. Iatrou Christos, Professor of Anesthesiology, Medical School, Democritus
University of Thrace, Greece
49. Ierapetritis D., BA, MSc, PhD Geography, Unversity of the Aegean, Greece
50. Iliopoulou-Georgoudaki Ioanna, Professor (ret.), Dept. of Biology, University of
Patras, Greece
51. Intzesiloglou Nikolaos, Professor Emeritus, Faculty of Law, Aristotle University of
Thessaloniki, Greece
52. Ioannou Petros, Professor, Electrical Engineering Systems, University of Southern
California, Director of Center for Advanced Transportation Technologies, Associate
Director for Research METRANS, Director of Financial Engineering Masters Program,
Los Angeles, CA, USA
53. Kaikis-Lericos Irene, BS Communications, Towson University, Executive Director
(ret.), Field Communications, Washington, D.C., Executive Board Member, St.
Demetrios Greek Orthodox Church, Baltimore, MD, USA
54. Kakouli-Duarte Thomais, PhD, Director enviroCORE, Lecturer in Biosciences,
Dept. of Science and Health, Institute of Technology, Carlow, Ireland
55. Karakostas Ted , Bachelor of Arts in Political Science, Masters of Orthodox
Theological studies, Boston USA
56. Karantzikos Athanasios, Lieutenant General (ret.), Επίτιμος Α Υπαρχηγός ΓΕΣ,
Greece
57. Karatzios Christos, MD CM, FRCP, Assistant Professor of Pediatrics, McGill
University Health Care Centre, Canada
58. Karkamanis Dimitrios, fmr Senior Research Fellow, Swedish National Defense
Research Institute, Stockholm, Sweden
59. Kapetanakis Emmanouil, Postgraduate student, Cyprus University of Technology,
Cyprus
60. Katsarkas A., MD, PhD, Professor in Medicine, McGill University, Montreal,
Quebec, Canada
61. Katsifis Spiros P., PhD, FACFE, Professor and Chair, Department of Biology,
Graduate Studies, University of Bridgeport, Bridgeport, CT, USA
62. Kelesidis Vassilios C., Petroleum Institute, a part of Khalifa University of Science
and Technology, Abu Dhabi, United Arab Emirates
63. Kladi Matianthi, fmr Professor, Dept. of International and European Studies,
Panteion University, Athens, Greece
64. Kliros George, PhD, Associate Professor, Head of Division of Electronics, Electric
Power, Telecommunications, Dept. of Aeronautical Sciences, Hellenic Air Force
Academy, Greece
65. Kodogianidis Nikolaos PhD, PE Electrical Engineer, Fred Wilson & Associates,
Jacksonville, FL, USA
66. Koios Nikolaos, PhD, Assistant Professor, University Ecclesiastical Academy of
Thessaloniki, Greece
67. Kolovos Alexander, PhD, Executive Analytics Professional, SpaceTimeWorks, San
Diego, CA, USA
68. Konstantinidou Anastasia, Head, Office of Public & International Relations,
Western Macedonia University of Applied Sciences, Kozani, Greece
69. Kontis Ioannis, Major General (ret.), Greece
70. Koumakis Leonidas, Jurist, Author, Greece
71. Kounnamas Gregory, MSc Naval Architect, School of Naval Architecture and
Marine Engineering, National Technical University of Athens, Greece
72. Kouroumalis Elias, MD, PhD, Professor Emeritus, Medical School, University of
Crete, Greece
73. Kozyrakis Kostas, Assistant Professor, School of Dentistry, National and
Kapodistrian University of Athens, Greece
74. Kyriakou Georgios, Professor, Democritus University of Thrace, Greece
75. Lampropoulou Venetta, Professor Emeritus, Special-Deaf Education, Deaf Studies
Unit, Department of Primary Education, University of Patras, Greece
76. Lazaridis Anastasios, PhD, Professor Emeritus, Widener University, Chester, PA,
USA
77. Leventouri Theodora, PhD, Professor, Dept. of Physics, Director of Medical
Physics FAU, Boca Raton, FL, USA
78. Liolios Asterios, Professor (ret.), Dept. of Civil Engineering, School of Engineering,
Democritus University of Thrace, Xanthi, Greece
79. Lomis Dean, Professor Emeritus, University of Delaware, USA
80. Lymberis Maria T., MD, Distinguished Life Fellow, American Psychiatric
Association, Clinical Professor of Psychiatry (hon.), UCLA School of Medicine, USA
81. Makrodimitris Aggelos, PhD, Ophthalmologist (ret.), Greece
82. Manias Stefanos, Professor, National Technical University of Athens, Greece
83. Manios Ioannis Κ., PhD, DDS/LitMG ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ, Greece
84. Mataragas Bill, President of Hellenic American National Council (HANC), USA
85. Mavros Ioannis G., MA in Political Economy, New School for Social Research NY,
NY, USA
86. Melakopides Costas, Associate Professor of International Relations (ret.),
University of Cyprus, Cyprus
87. Mermigas Lefteris, Professor of Pathology, SUNYAB, USA
88. + Metropolitan of Kalavryta and Aigialia, Amvrosios, Greece
89. Michopoulos Aristotelis, Professor, Hellenic College, MA, USA
90. Milioritsas Nikolaos, Lieutenant General (ret.), Greece
91. Miller Barbara, Baltimore, MD, USA
92. Miller Stephen G., Professor Emeritus, University of California at Berkeley, USA
93. Moraitis Nicholaos L., PhD, International Relations, Comparative Politics U.S.
Foreign Policy, University of California, Berkeley, USA
94. Moschovakis A.K., MD, PhD, Professor of Physiology, Faculty of Medicine,
University of Crete, Greece
95. Natsios Dimitrios, Teacher, Theologist, Author, Kilkis, Greece
96. Niarchos Panos, Professor (ret.), Indiana University, USA
97. Nikolaidis Tasos, Professor Emeritus, University of Crete, Greece
98. Nikitaras Nikitas, Associate Professor, School of Physical Education and Sports
Science, National and Kapodistrian University of Athens, Greece
99. Noutsis Konstantine, Dermatologist, Vice President, AHEPA Chapter of Athens,
Greece
100. Ntapalis Andrew H., Adjunct Professor of Modern Greek, Dept. of Classics,
University of New Hampshire, USA
101. Oikonomou Alexandra, Associate Professor, National and Kapodistrian
University of Athens, Greece
102. Okos Anthony, MD, Seattle, WA, USA
103. Panoskaltsis Vassilis P., Professor, Dept. of Civil Engineering, School of
Engineering, Demokritus University of Thrace, Greece
104. Papadopoulos Dimitrios P., Professor Emeritus, Democritus University of
Thrace, Greece
105. Papadopoulos Kyriakos, Professor of Chemical and Biomolecular Engineering,
Tulane University, New Orleans, USA
106. Papadopoulos Nikolaos Th., MD PhD, FEBO, Professor Emeritus, Medical School,
Aristotle University of Thessaloniki, Greece
107. Papagaryfallou Panagiotis, Professor (ret.), Panteion University, Greece
108. Papagiannis Grigorios, Associate Professor of Byzantine Philology, Democritus
University of Thrace, Greece
109. Papakostas Stephanos, MBA formerly professor of Business Administration,
Southeastern College, Deree College, Athens, Greece
110. Papamarinopoulos Stavros P., University of Patras, Greece
111. Papathanasiou Maria K., Professor Emeritus, Dept. of Mathematics, National
and Kapodistrian University of Athens, Greece
112. Patitsas Tom A., Professor Emeritus of Physics, Laurentian University, Sudbury,
CA, USA
113. Pelekanos Nikos, Professor, University of Crete, Greece
114. Pelidou Sygkliti-Henrietta, Assistant Professor in Neurology, Dept. of Medicine,
University of Ioannina, Ioannina, Greece
115. Perdikatsis Vassilis, PhD, Professor Emeritus, Dept. of Mineral Resources
Engineering, Technical University of Crete Greece
116. Persephonis Peter, Professor Emeritus, Dept. of Physics, University of Patras,
Patras, Greece
117. Phufas Ellene S., Professor, English/Film/ESL, Translator/Editor, SUNY ERIE,
Buffalo NY
118. Polymerakis Fotis, Assistant Professor, Dept of Philology, University of Ioannina,
Ioannina, Greece
119. Poularikas Alexander, Professor Emeritus, University of Alabama, USA
120. Rantsios Apostolos T., PhD, DipECVPH, FHVA Past President and Honorary
member, WVA, Greece
121. Rigos Evangelos, Master Mariner, Pace University, BBA, NY., Greece
122. Righos George N, Order of AHEPA, Past District Governor, 5th District,
Wilmington, Delaware, USA
123. Rocha Rhoda S., (ret.) Professor, Baltimore County Community College,
Baltimore, Maryland, USA
124. Rouman John C., Professor Emeritus, Classics University of New Hampshire, USA
125. Shiakolas Panos S., Professor, The University of Texas at Arlington, Arlington, TX,
USA
126. Sideris Kostas K., Associate Professor, Dept. of Civil Engineering, Democritus
University of Thrace, Greece
127. Simeonidis Ioannis, Economist, PhD in Economics/Marketing, fmr Director of
Public Sector Division in Agricultural Bank of Greece, fmr Professor in Dept of
Management, Athens University of Applied Sciences AEI/TEI, Greece
128. Sinis Martha, Docent, Baltimore, Maryland, USA
129. Spathopoulos Theodoros, Ing., fmr Director of Studies, Research &
Development, Hellenic Aerospace Industry, Greece
130. Stamboliadis Elias, Professor, Technical University of Crete, Greece
131. Stavropoulos Georgios, MD, Cytopathologist, Professor, Technological Institute
of Athens, Greece
132. Tatsios Georgios, Pharmacist, Msc in Industrial Pharmacy, Biostatistics, Health
Management, President of Panhellenic Macedonian Cultural Club Association,
Greece
133. Tomazos Ilias, Professor-Director of Hellenic Society PAIDEIA, University of
Connecticut, USA
134. Triantafillou Georgia, PhD, Temple University, Philadelphia, PA, USA
135. Tsakiridis Haralambos E., Υποστράτηγος Υγειονομικού, Ιατρός (military
surgeon), Greece
136. Tzafettas Ioannis, PhD, FRCOG Professor, Medical School, Aristotle University of
Thessaloniki, President of Hellenic Representative Committee of the Royal College of
Obstetricians and Gynaecologists, Greece
137. Tzamouzakis Fragiskos, fmr Researcher A, Centre of Planning and Economic
Research, Greece
138. Tsatsanifos Christos, PhD, Civil Engineer, Qatar
139. Tsolaki Magdalini, Professor of Neurology, Aristotle University of Thessaloniki,
Greece, Chair of Greek Federation of Alzheimer’s Disease, Greece
140. Vallianatos Evaggelos, PhD, Historian, Environmental Strategist, contributor to
the Huffington Post, USA
141. Vardoulakis Antonios Ioannis, Professor Emeritus, Dept. of Mathematics,
Aristotle University of Thessaloniki, Thessaliniki, Greece
142. Vassileiadis Charalambos, Professor, Dept. of Music Studies, Ionian University,
Greece
143. Vassileiadis Damianos, Teacher, Author, Greece
144. Vlachos Dimitrios, Dept. of Physics, University of Ioannina, Ioannina, Greece
145. Voudrias Evangelos A., Professor, Democritus University of Thrace, Greece
146. Vretakou Vasileia PhD, Technical University of Berlin, Germany
147. Wright Olga K., Vice President of Hellenic Society PAIDEIA, University of
Connecticut, USA
148. Yiacoumettis Andreas, Professor, President of European Society of Plastic,
Reconstructive & Aesthetic Surgery (ESPRAS), Greece
149. Yfantis Evangelos A., PhD, Professor of Computer Science and Aerodynamics,
UNLV, USA
150. Ypsilanti Maria, Assistant Professor of Ancient Greek Literature, Dept. of
Classical Studies and Philosophy, University of Cyprus, Cyprus
151. Zagris Nikolas, Professor, University of Patras, Greece
152. Zervas Yannis, Associate Professor, Medical School, National and Kapodistrian
University of Athens, Greece

ΠΗΓΗ 
INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION ( USA)

4/10/2017