Η εκδίκηση του Ισπανού


''Politicians and bankers are a disgrace to the nation''


Trade Unions: Spongers


Justice is rubbish



''Politicians and bankers, as I know full well this note will end up in your hands, 
I wanted to take the chance to send you a private message: 
You're a bunch of thieving sons of bitches! I invite all of you to leave a private message to them as I'm sure it will reach them''

Διογκώνεται στην Ισπανία το «κίνημα του πεντάευρου». Οι πολίτες γράφουν ιδιοχείρως σύντομες φράσεις, συνθήματα ή οργισμένα μηνύματα στα... χαρτονομίσματα: η αρχή έγινε με τα πεντάευρα. «Πολιτικοί και τραπεζίτες - η ντροπή του έθνους». «Θάνατος στον Ραχόι» «Συνδικαλιστές-ρουφήχτρες», «Δικαιοσύνη για τα σκουπίδια».
Πάνω-κάτω τα δικά μας γνωστά και «αγανακτισμένα» βρισίδια. Κυκλοφορούν όμως και άλλα πιο γουστόζικα και τσουχτερά: «Προς: Κυρ διευθυντά (επωνύμως) της τάδε τράπεζας: Ξέρω ότι αυτό το νόμισμα κάποτε θα φτάσει στα χέρια σου, οπότε... άι στο διάολο». 'Η, «Αυτό το χαρτονόμισμα είναι προϊόν ξεπλύματος - παρακαλούμε μην το κυκλοφορείτε». Κάποιος άλλος πάλι αναρωτιέται: «Ξέρει κανείς πώς να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να κάνει τους γονείς του Ραχόι να μη γνωριστούν μεταξύ τους;» Νταλί και Αλμοδοβάρ δύο σε ένα! Τις τελευταίες εβδομάδες το «κίνημα» αρχίζει να αποκτά... κυριολεκτικά αξία «άμα τη εμφανίσει», καθώς όποιος θέλει να... φωνάξει πιο δυνατά, γράφει το μήνυμά του σε όλο και μεγαλύτερα χαρτονομίσματα: εικοσάευρα έως και πενηντάευρα.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ένα χαρτονόμισμα ιδιοχείρως σημειωμένο δεν είναι άκυρο! Συνεχίζει να έχει την ίδια ανταλλακτική αξία, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να σου το αντικαταστήσει με άλλο, οπότε κανείς δεν μπορεί χωρίς κόστος να το καταστρέψει ή να το αποσύρει από την κυκλοφορία. Η εκδίκηση του Κινέζου (άντε, και του Ισπανού).
Κι έτσι, την εποχή της ψηφιακής δικτύωσης, των δορυφόρων και της άμεσης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, η κραυγή αγωνίας ενός λαού που έχει συνθλιβεί από τη λιτότητα «ακούγεται» πιο δυνατά, μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες και κυκλοφορεί σε όλη τη Γη με πρωτόγονα όπλα: Ενα στυλό και ένα πεντάευρο.
Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα γράφαμε εμείς αν έπιανε το κίνημα στην Ελλάδα.
Από λεφτά, δουλειές και ζωή δεν πάνε καλά στην Ισπανία. Από αισθητική και φαντασία στο σιχτίρισμα, όμως, διαθέτουν πλεόνασμα. Και μάλιστα... πρωτογενές!

ΡΙΚΑ ΒΑΓΙΑΝΗ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22794&subid=2&pubid=63916129

























 


ΣΧΕΤΙΚΑ (2)

Eurozone In Crisis: Ισπανία των εξώσεων-Ζωές στο δρόμο

[ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ]